Χιούγκο Ντίξον: Τα 4 σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Χιούγκο Ντίξον: Τα 4 σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα πολιτικά σενάρια της επόμενης ημέρας στην Ελλάδα αναφέρεται ο δημοσιογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον.

«O Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε συντριπτική κοινοβουλευτική στήριξη για τη στροφή του στη λιτότητα και στις μεταρρυθμίσεις, αλλά το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του έχει μπει σε διαδικασία διάσπασης», σημειώνει ο δημοσιογράφος του Reuters και κάνοντας τη δική του εκτίμηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα βλέπει ότι σύντομα θα προκύψει μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα πάρει σοβαρά το θέμα της υλοποίησης του προγράμματος που θα οριστικοποιηθεί από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αν και όπως λέει το προφίλ της νέας κυβέρνησης και η διαδικασία μέσα από την οποία θα προκύψει είναι ακόμη ασαφής...

Aφού αναφέρεται στα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή αλλά και στην επιστολή των 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα, ο Ντίξον σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει». Κατά τον ίδιον υπάρχουν τρεις επιλογές (σ.σ. σενάρια).

Σενάριο 1ο: Κυβέρνηση τεχνοκρατών

Το πρώτο είναι να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα υποστηρίζεται από τα πιο μετριοπαθή κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ και τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα, τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. «Μια τέτοια κυβέρνηση θα έχει ισχυρή πλειοψηφία», προσθέτει.

«Σε αυτό το σενάριο ο Τσίπρας θα παραδώσει την πρωθυπουργία σε ένα άλλο πρόσωπο, όχι πολιτικό, όπως ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ένας δικαστής που έγινε για λίγο πρωθυπουργός το 2012, ή τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο νέος πρωθυπουργός θα έχει μια ομάδα υπουργών υπεύθυνων για την υλοποίηση του σχεδίου», σημειώνει ο δημοσιογράφος του Reuters και αναφέρεται στο μειονέκτημα που έχει αυτό το σενάριο: «Οι τεχνοκράτες θα στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης, ενώ η κυβέρνηση μπορεί να πέσει αν ο Τσίπρας αποφασίσει να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια τους. Αυτό συνέβη και με τον Λουκά Παπαδήμο, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που έγινε πρωθυπουργός το 2011, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να ολοκλήρωσε το έργο του αφού η ΝΔ τον ''εγκατάλειψε''».

Ο Ντίξον σε αυτό το σημείο κάνει και τη δική του πρόταση για το τι θα μπορούσε να κάνει πιο ισχυρή μια τέτοια κυβέρνηση: Δημοψήφισμα! «Ενας τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα μπορούσε να μετριάσει τους κινδύνους αυτούς κάνοντας ένα δημοψήφισμα για να υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τους πιστωτές. Αυτό θα εξάλειφε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου το οποίο καταψήφισε την προηγούμενη πρόταση των δανειστών και θα έδινε δημοκρατική νομιμοποίηση στους τεχνοκράτες».

Σενάριο 2ο: Ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός

Το δεύτερο σενάριο του Ντίξον θέλει τη συγκρότηση ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ του μετριοπαθούς τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ και των τριών φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Η κύρια διαφορά αυτού του σεναρίου με το προηγούμενο, αυτού της κυβέρνησης τεχνοκρατών είναι ότι ο Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός και οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης θα είναι πολιτικοί.

«Σε μια τέτοια περίπτωση ο Τσίπρας θα μπορεί να στηρίζεται σε 100 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος συνασπισμός θα ήταν αρκετά ισόρροπος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση κάτι που σημαίνει ότι το κέντρο βάρους του θα ήταν στη μέση, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί με επιτυχία», προσθέτει ο δημοσιογράφος του Reuters.

Αναφερόμενος στα στα μειονεκτήματα αυτού του σεναρίου ο Χιούγκο Ντίξον σημειώνει: «Θα εξακολουθήσει να υπάρχει ο κίνδυνος ο Τσίπρς να κουραστεί από την πίεση των αντιλαϊκών μέτρων. Αλλά η αντιπολίτευση θα μπορούσε να μετριάσει τον κίνδυνο αυτό λέγοντας ότι δεν θα ενταχθούν στο μεγάλο συνασπισμό μέχρι ο Τσίπρας αποδείξει για τουλάχιστον ένα μήνα ότι θα εφαρμόσει σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις. Θα μπορούσε επίσης να επιμείνει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να δώσει στο πρόγραμμα τη νομιμότητα εκείνη που θα τον βοηθήσει στην εφαρμογή του».

Σενάριο 3ο: Κυβέρνηση συνεργασίας με Το Ποτάμι

«Στον Τσίπρα», συνεχίζει ο Ντίξον, «δεν θα του αρέσει ούτε μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, στην οποία θα πρέπει να παραδώσει τη δύναμή του, ούτε ένας μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός, όπου θα πρέπει να μοιραστεί τη δύναμή του. Οπώτε ίσως φλερτάρει με ένα τρίτο σενάριο: Να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας με Το Ποτάμι. Αλά το κεντρώο κόμμα ορθώς δήλωσε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ εάν εξακολουθεί να συμμαχεί με τους ΑΝΕΛ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μαθηματικά αδύνατο για τον Τσίπρα να δημιουργήσει έναν τέτοιο μίνι συνασπισμό».

Σενάριο 4ο: Εκλογές

Και καταλήγει με ένα τέταρτο σενάριο: «Να ζητήσει νέες εκλογές είτε τώρα, είτε μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό το σενάριο θα έπρεπε να εξετάζεται μόνο αν η Ευρωζώνη καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να διατηρήσει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέχρι τις εκλογές. Αλλά υποθέτοντας ότι οι πιστωτές κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι εκλογές θα μπορούσαν να είναι μια καλή επιλογή».

«Ο Τσίπρας θα μπορούσε πιθανότητα να κερδίσει μια τέτοια ψηφοφορία», προσθέτει ο δημοσιογράφος του Reuters εξηγώντας πώς λειτουργεί το σύστημα με τη λίστα σε περίπτωση εκλογών εντός συγκεκριμένου χρόνου από τις προηγούμενες και σημειώνει: «Ο Τσίπρας, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να εκδιώξει όλους τους επαναστάτες με πιο μετριοπαθείς βουλευτές. Θα μπορούσε έτσι να επιστρέψει ως πρωθυπουργός ενός κόμματος το οποίο θα ήταν πιο πρόθυμο να εφαρμόσει το πρόγραμμα».

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε φυσικά και να χάσει τις εκλογές. Αν και αυτό δεν φαίνεται πιθανό προς το παρόν, επειδή η αντιπολίτευση είναι σε σύγχυση τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουν ήδη κάνει συνομιλίες σχετικά με το σχηματισμό ενός κοινού μετώπου. Αν μπορούσαν να ενεργήσουν μαζί, θα μπορούσαν μόνο να κερδίσουν. Μια τέτοια νίκη θα μπορούσε να είναι επίσης ένα καλό αποτέλεσμα επειδή η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί για την τήρηση των υποσχέσεων της Ελλάδας στους πιστωτές της», συμπληρώνει ο Ντίξον και καταλήγει: «Ετσι, οι πολιτικές προοπτικές της χώρας είναι πλέον ζοφερές. Αλλά η πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει οποιαδήποτε συμφωνία έχει αυξηθεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χιούγκο Ντίξον Reuters
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ