Ομολογία Γκαλμπρέιθ: Ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα για να βγει το Ναι - iefimerida.gr

Ομολογία Γκαλμπρέιθ: Ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα για να βγει το Ναι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ενδιαφέρουσα οπτική για τον λόγο του δημοψηφίσματος έδωσε ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο».

Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος σχολίασε χαρακτηριστικά για το δημοψήφισμα «Ο Αλέξης Τσίπρας ρίσκαρε πολύ. Όταν προκήρυξε το δημοψήφισμα ήταν πεπεισμένος ότι θα το έχανε και ότι η ψήφος θα επικύρωνε την πτώση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, η λαϊκή ετυμηγορία του πρόσφερε μεγάλη στήριξη, αλλά και την υποχρέωση να διαπραγματευθεί με πολύ σταθερό τρόπο. Αυτήν την στιγμή, για τον ίδιο, ο μόνος μεγάλος κίνδυνος θα ήταν να υπογράψει μια συμφωνία που δεν μπορούν να δεχθούν ούτε το κόμμα του, ούτε ο ελληνικός λαός».

Ερωτηθείς, τέλος, αν «η Ευρώπη, σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης, κινδυνεύει» ο κ. Γκαλμπρέιθ απαντά «Το σημαντικότερο στοίχημα έχει ήδη χαθεί, και ήταν εκείνο που αφορούσε την κοινοτική ηγεσία. Μια ομάδα αλαζόνων γραφειοκρατών νόμιζε, όντως, ότι ο ελληνικός λαός θα δεχόταν να στείλει στο σπίτι τους, ακριβώς τους πολιτικούς που είχε εκλέξει, και να τους αντικαταστήσει με μαριονέτες στα χέρια των Βρυξελλών. Αυτό που πέτυχαν, αντιθέτως, είναι η διεύρυνση της διαμαρτυρίας στην Ισπανία και στην Ιταλία».

Aς σημειωθεί ότι ο μαρξιστής οικονομολόγος ήταν άτυπος (;) σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη και της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ