Εσωτερική στάση πληρωμών: «Τρύπα» 700 εκατ. ευρώ στα Ταμεία από τις ασφαλιστικές εισφορές - iefimerida.gr

Εσωτερική στάση πληρωμών: «Τρύπα» 700 εκατ. ευρώ στα Ταμεία από τις ασφαλιστικές εισφορές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μαγική εικόνα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα των 557 εκατ. ευρώ, που εμφανίζει ο Προϋπολογισμός με τη συμπλήρωση του πενταμήνου, αφού για να απορροφηθούν οι "τρύπες" στα ασφαλιστικά ταμεία και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το Κράτος πληρώνει τα απολύτως απαραίτητα ήτοι μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα κι αυτά προ capital controls.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους. Ο σκληρός πυρήνας του Κράτους εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 1,428 δισ ευρώ, την ώρα που καταγράφεται έλλειμμα 419 εκατ. ευρώ στα ΝΠΔΔ και 529 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Πώς επιτυγχάνεται το εντυπωσιακό πλεόνασμα στο Κράτος; Ιδού τα "κλειδιά":

  • οι μεταβιβάσεις στους ΟΤΑ έπεσαν στα 1,269 δισ ευρώ από 1,428 δισ ευρώ πέρσι
  • οι μεταβιβάσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία έπεσαν στα 4,673 δισ ευρώ από 5,036 δισ ευρώ
  • οι μεταβιβάσεις στα νοσοκομεία έπεσαν στα 858 εκατ. ευρώ από 1,552 δισ ευρώ πέρσι

Ειδικά όσον αφορά στην εικόνα των Ταμείων, πέρα από τη μεγάλη μείωση των κονδυλίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό- η οποία ούτως ή άλλως είχε προβλεφθεί- καθοριστική είναι μεγάλη μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, επιβεβαιώνοντας αφενός όσους είχαν προειδοποιήσει για "τρύπες" αν δεν αναπληρωθούν από άλλες πηγές οι απώλειες από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αφετέρου όσους επισημαίνουν την πρωτοφανή αύξηση της "μαύρης" εργασίας. Τα έσοδα από τις εισφορές των εργαζομένων περιορίστηκαν στα 2,681 δισ ευρώ από 2,845 δισ ευρώ, ενώ από τις εισφορές των εργοδοτών "βούτηξαν" στα 3,753 δισ ευρώ από 4,254 δισ ευρώ.

Η στάση πληρωμών δεν περιορίζεται, βέβαια, στο εσωτερικό του Δημοσίου. Τα αναλυτικά στοιχεία από το ΓΛΚ δείχνουν ότι οι οφειλές στους ιδιώτες αυξάνονται με ασύλληπτη ταχύτητα, ξεπερνώντας τα 5 δισ ευρώ. Οι καθυστερούμενες πληρωμές έφτασαν πάλι στα 4,307 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2013, εκ των οποίων τα 1,557 δισ ευρώ είναι "φέσια" του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων εκτινάχθηκαν στα 734 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ