Ταινίες της Εβδομάδας: Η ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ στη μεγάλη οθόνη [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Ταινίες της Εβδομάδας: Η ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ στη μεγάλη οθόνη [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστο και το Σινεμά. Οι εισαγωγείς ταινιών διστάζουν να βγάλουν τα μεγάλα χαρτιά τους γιατί ξέρουν πως αφ’ ενός δεν υπάρχει ρευστό αφ’ έτερου η διαπραγμάτευση κρατά κρεμασμένους απ’ την τηλεόραση πολλούς εν δυνάμει θεατές. Παρ’ όλα αυτά τολμούν με καλές ταινίες όπως το ντοκιμαντέρ Amy ή το θρίλερ «Σκοτεινός Τόπος». Σημειώστε και την εμφάνιση σε Re-mastered κόπια το αριστούργημα του Ναγκίσα Όσιμα « Αυτοκρατορία των Αισθήσεων».

Ταινίες της Εβδομάδας: Η ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ στη μεγάλη οθόνη [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0


ΣKOTEINOΣ ΤΟΠΟΣ - Τρόμου / ΗΠΑ (2015)

  • Dark Places
  • Σκηνοθεσία : Ζιλ Πακέ Μπρενέ
  • Παίζουν : Σαρλιζ Θερόν, Κριστίνα Χέντριξ, Νικόλας Χουλτ, Κλοε Γκρέις Μορέτς, Τάι Σέρινταν, Κόρεϊ Στολ

Τι Συμβαίνει:

Αλλόκοτο, ελκυστικά σκοτεινό, υποχθόνιο και βασανιστικά ενδιαφέρον, ένα φιλμ που μοιάζεις να το έχεις ξαναδεί κάποτε χωρίς να θυμάσαι πού και πότε. Θυμίζει λίγο το σιωπηλό και υπόγειο ψιθυριστό στυλ του Μπέν Αφλεκ στο Gone Girl αλλά πάλι η Σαρλίζ Θερόν σε παραπλανεί με το μπλε τζόκεϊ και τις ερμηνευτικές εκρήξεις της. Αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί ο συγγραφέας των Dark Places και Gone Girl είναι ο ίδιος...

Η Λίμπι Ντέι (Σαρλίζ Θερόν) έχει επιζήσει μιας σφαγής στο σπίτι της όταν η μητέρα και οι αδελφές της δολοφονήθηκαν ξαφνικά μια νύχτα. Αργότερα, κατέθεσε ότι ο δολοφόνος ήταν ο 15χρονος αδελφός της, Μπεν, ο οποίος, σύμφωνα με την κατάθεσή της, έδρασε υπό τις εντολές μιας σατανιστικής αίρεσης.

Τριάντα χρόνια μετά, ο Μπεν είναι ακόμη στη φυλακή και η Λίμπι ζει στο περιθώριο. Μία περίεργη μυστική λέσχη που ασχολείται με την διαλεύκανση διαβόητων εγκλημάτων εντοπίζει τον Μπεν που διατείνεται ότι είναι αθώος. Ψάχνει την αδελφή του Λίμπι και της ζητά πληροφορίες που θα πιστοποιήσουν την αθωότητα του Μπεν. Έχοντας ανάγκη την χρηματική αμοιβή που της υπόσχονται, η Λίμπι ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της διαλεύκανσης και του ξεκαθαρίσματος και ξεκινά την έρευνά της για τη μοιραία βραδιά, ξανασυναντώντας τους βασικούς πρωταγωνιστές ενώ μεταφέρει στα μέλη της λέσχης τα νέα ευρήματά της.

Σιγά-σιγά αντιλαμβάνεται ότι η κατάθεσή της δεν ήταν τελικά και τόσο αξιόπιστη και φτάνει ολοένα πιο κοντά στην φρικτή αλήθεια, ξεθάβοντας επώδυνες μνήμες και συνειδητοποιώντας ότι το παρελθόν δεν είναι αυτό που φαίνεται. Και ο δολοφόνος ίσως να είναι ακόμη εκεί έξω…

Η υπόθεση με τις μελετημένες ανατροπές και τη σκοτεινή ατμόσφαιρά της, είναι τέλεια και δεν “μπάζει” από πουθενά. To περίεργο όμως είναι πως αυτό δεν βοηθάει την ταινία απ’ το να ξεφύγει από μια άδικη μετριότητα που κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει. Ίσως γιατί τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι είναι πολλά και μερικά μένουν αναπάντητα.

Το απαιτητικό καστ είναι πολύ σωστά στημένο με την Σαρλίζ Θερόν να στήνει με πειστικότητα τον ψυχολογικά τραυματισμένο χαρακτήρα της Λίμπι που ψάχνει με πάθος την αλήθεια στο επώδυνο παρελθόν. Η σκηνοθεσία του Μπρενέ κρατά ένα στρωτό ρυθμό αφήγησης και μια σοβαρότητα που εμποδίζει την ταινία να απογειωθεί με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι μερικές φορές, ότι κάτι δεν πάει καλά στο φιλμ. Χαρακτηριστική σκηνή με αδεξιότητες η συνάντηση της Λίμπι με τον αλήτη πατέρα της. Παρ όλ’ αυτά όσοι είναι καλοπροαίρετοι λάτρεις του ατμοσφαιρικού θρίλερ δε θα χάσουν την ώρα τους.

Ταινίες της Εβδομάδας: Η ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ στη μεγάλη οθόνη [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1


ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΙ ΑΣ ΠΕΘΑΝΩ ​- Κωμωδία /ΗΠΑ (2014)

  • The Little Death
  • Σκηνοθεσία: Τζος Λόσον
  • Παίζουν: Μποζάνα Νόβακοβιτς, Ντέιμον Χέριμαν, Τζος Λόσον, ΣΤΕφανι Μει, Μπεν Λόσον, Κέιτ Μάλβανι

Τι Συμβαίνει:

Μια χαρούμενη συλλογή από πέντε μικρές ανεξάρτητες ιστορίες σύγχρονων ζευγαριών της Αυστραλίας, που μπλέκονται μεταξύ τους κι αναφέρονται σε τολμηρές ερωτικές καταστάσεις που αγγίζουν τα όρια του προβλήματος γύρω απ την σεξουαλική ευχαρίστηση. Στο φιλμ αναπτύσσονται τα φετίχ, οι φαντασιώσεις και οι ιδιαιτερότητες γύρω απ’ το σεξ νεανικών ζευγαριών, με ένα ανώδυνο αφηγηματικό τρόπο. Σε ένα ζευγάρι αρέσει η Δακρυφιλία, σε άλλο η εναλλαγή ρόλων, σε τρίτο ο φετιχισμός, ενώ σε ένα τέταρτο η σύζυγος βρίσκει την υπέρτατη ηδονή όταν φαντασιώνεται πως την βιάζουν. Ο Αυστραλός σκηνοθέτης Τζος Λόσον εναλλάσσει έξυπνα τις ιστορίες των ζευγαριών και προσπαθεί χωρίς εντυπωσιασμούς να «παραδώσει» το σπονδυλωτό σενάριο στους θεατές του χωρίς να αποφεύγει μικρές αδεξιότητες που καλύπτονται πίσω από τον κωμικό χαρακτήρα των ιστοριών. Ο νεαρός σεναριογράφος και σκηνοθέτης που εδώ κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο σε μεγάλου μήκους ταινία, προσπαθεί να δει πόσο απέχει το κανονικό από το ανώμαλο και πόσο το παιχνίδι στο σεξ, είναι μεν ένα πολυδιάστατο κι όμορφο πράγμα, που μπορεί όμως να έχει κι επικίνδυνες συνέπειες. Αυτό βέβαια δεν προκύπτει απ’ το ανώδυνο διακύβευμα των ιστοριών του, πράγμα που τις κάνει και λίγο βαρετές. Αλλά αυτό το τελευταίο είναι ζήτημα γούστου βέβαια. Η ταινία κυλάει ήρεμα, με χαριτωμένα αστεία στα πλαίσια του καθωσπρέπει, που είναι αφόρητα ανώδυνα και ζητάνε απλόχερα την ανεκτικότητά μας. Φυσικά το τελευταίο σκετς με την γλυκιά τηλεφωνήτρια για κωφαλάλους (Έριν Τζέημς) που προσπαθεί να «εξυπηρετήσει» ένα κωφάλαλο συνδρομητή που ζητά τηλεφωνικό σεξ, μεταφράζοντας του ερωτικά αγκομαχητά και ροζ προστυχιές είναι μάλλον το πιο πετυχημένο, αλλά πρέπει να περιμένετε πολύ μέχρις εκεί....

Ο Τζος Λόσον δηλώνει : Το σεξ μπορεί να είναι ρομαντικό, μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά μπορεί να είναι και αστείο. Αυτό που μου αρέσει στην ταινία είναι ότι συχνά πηγαίνει το σεξ σε αστεία μέρη, αλλά άλλες φορές το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά. Το «Μαζί σου κι ας πεθάνω» είναι ένα σχόλιο στη σημερινή κοινωνία, και μία πρόκληση στην ιδέα της κανονικότητας. Μια χαρά δηλώσεις λέμε εμείς, αλλά για άλλου είδους ταινία.

Ταινίες της Εβδομάδας: Η ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ στη μεγάλη οθόνη [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2


ΑΜΥ: ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ - Ντοκιμαντέρ / ΗΠΑ (2015)

  • Σκηνοθεσία : Ασίφ Καπάντια
  • Εμφανίζεται η Έιμι Γουάινχάουζ

Τι Συμβαίνει:

Παρ όλη τη μικρή συμβολή της στη δισκογραφία η Έιμι Γουάινχαουζ κατάφερε να γίνει στα 28 της, μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες στη Βρετανική μουσική σκηνή. Μία γνήσια καλλιτέχνιδα με φωνή που συνδυάζει σόουλ και τζαζ χαρακτηριστικά των Μπίλλυ Χολιντέι, Μέσι Γκρέι και Σάρα Βον . Ήταν ξεχωριστή επειδή κατάφερνε αβίαστα να μαγνητίζει κοινά από διαφορετικές ηλικίες. Ταυτόχρονα ζούσε μέσα σε μια ιδιωτική καταιγίδα με την ψυχή της να μη μπορεί με τίποτε να προσαρμοστεί και να χωρέσει σε κανονικότητες. Και όλο αυτό δεν προσπάθησε στιγμή να το κρύψει, ούτε και να το εκλογικεύσει. Ζήτησε να κρυφτεί πίσω απ το αλκοόλ. Έφτιαξε μια περσόνα και προσπάθησε να ξεπεράσει τα προβλήματά της μέσα απ’ αυτή, για να προστατεύσει τη ψυχή της, όμως δεν τα κατάφερε.

Ο Ασίφ Καπάντια προσπαθεί (και τα καταφέρνει) να κάνει ένα αληθινά συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ και να στήσει σωστά το ενδιαφέρον παζλ μιας απλής κοπέλας του Βόρειου Λονδίνου με ένα εξαιρετικό χάρισμα στη φωνή. Το μόνο που είχε να κάνει η Έιμι ήταν να τραγουδήσει. Και το έκανε με επιτυχία. Γνήσια και αφτιασίδωτα.

Το φιλμ την παρακολουθεί από τις πρώτες μέρες. Πριν τα τατουάζ, τις περίεργες κομμώσεις και το αλκοόλ. Ξετυλίγει την άνοδο, τη πτώση, την επαφή κι εξάρτηση με το αλκοόλ, τους μάνατζερς, τον αυταρχικό πατέρα της, όλα τα κομμάτια που συνθέτουν τη σύγχρονη ποπ κουλτούρα της μουσικής που συνήθως ανοίγει την πόρτα της επιτυχίας και σ’ αυτούς που τολμούν να την διαβούν τους οδηγεί στην κόλαση. Είναι μια τίμια προσπάθεια στο πρόσωπο της μεγάλης τραγουδίστριας.

Το αστέρι της Έιμι Γουάινχαουζ λάμπει και πάλι, αυτή τη φορά χάρη στο αφοπλιστικά ειλικρινές πορτρέτο της, μέσα από το ντοκιμαντέρ «Amy».

Ταινίες της Εβδομάδας: Η ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ στη μεγάλη οθόνη [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 3


MΑGIC MIKE XXL - Κωμωδία / ΗΠΑ (2015)

  • Σκηνοθεσία : Γκρέγκορι Τζέικομπς
  • Παίζουν : Τσάνινγκ Τέιτουμ, Ματ Μπόμερ, Τζο Μανγκανιέλο, Κέβιν Νας, Άνταμ Ροντρίγκεζ, Γκάμπριελ Ινγκλέσιας, Ελίζαμπεθ Μπανκς

Τι Συμβαίνει:

Η παρέα που ξεσήκωσε το κοινό σε όλο τον κόσμο με την επιτυχία “Magic Mike” επιστρέφει. Τρία χρόνια αφότου ο Μάικ Λέιν άφησε την ενεργό δράση επιλέγοντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, συνειδητοποιεί ότι μάλλον διάλεξε λάθος δρόμο. Η επιχείρηση που έστησε δεν πηγαίνει ιδιαίτερα καλά και η γυναίκα που νόμιζε ότι ήταν η «μία και μοναδική» μάλλον δεν είναι.

Και κάπως έτσι έρχεται η ώρα που αποφασίζει να κάνει και πάλι αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλο. Έτσι, όταν οι πρώην Βασιλιάδες της Τάμπα πηγαίνουν να τον βρουν καθοδόν προς το συνέδριο των στρίπερ στο Myrtle Beach – ένα μεγάλο event) ο Μάικ δεν μπορεί να αντισταθεί και λέει το μεγάλο ναι.

Μόνο που αυτή τη φορά, οι υπόλοιποι «Βασιλιάδες» έχουν αποφασίσει ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψουν και εκείνοι την ενεργό δράση, αλλά με στυλ: κάνοντας μια τελευταία παράσταση στο Μίρτλ Μπιτς με επικεφαλής τον θρυλικό Μάτζικ Μάικ!

Στον δρόμο για την τελευταία τους αυλαία, μεταξύ Τζάκσονβιλ και Σαβάνα, μεταξύ νέων φίλων και παλιών γνώριμων, ο Μάικ και η υπόλοιπη παρέα θα μάθουν μερικές νέες φιγούρες αλλά και καινούργιους τρόπους για να απαλλαγούν από το παρελθόν.

Ταινίες της Εβδομάδας: Η ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ στη μεγάλη οθόνη [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 4


ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ / Ιαπωνία (1976)

  • Ai no Korida
  • Σκηνοθεσία : Ναγκίσα Όσιμα
  • Παίζουν : Ταστούγια Φούτζι, Έϊκο Ματσούντα

Τι Συμβαίνει:

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την παθιασμένη ερωτική σχέση της Σάντα Άμπε, πρώην πόρνης και νυν υπηρέτριας ενός ξενώνα, και του εργοδότη της, Κιτσίσο Ίσιντα. Καθώς οι ερωτικές εμπειρίες του ζευγαριού γίνονται εντονότερες, το πάθος μετατρέπεται σε εμμονή και το ζευγάρι απομονώνεται στον δικό του μικρόκοσμο. Η Σάντα γίνεται όλο και πιο κτητική και εκείνος όλο και πιο πρόθυμος να την ικανοποιήσει. Έτσι, πειραματίζονται με επικίνδυνα ερωτικά παιχνίδια, τα οποία τελικά θα τους οδηγήσουν σ’ ένα βίαιο τέλος ως πράξη υπέρτατης ικανοποίησης.

Βασισμένη σε ένα πραγματικό γεγονός που συγκλόνισε την ιαπωνική κοινωνία τη δεκαετία του 1930, η ταινία του Ναγκίσα Όσιμα παραμένει ακόμα και σήμερα εξαιρετικά πρωτότυπη και αντισυμβατική. Αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές στη δεκαετία του 70 αλλά και θύελλα αντιδράσεων διεθνώς, το δημιούργημα του Όσιμα εξερευνά ρεαλιστικά και άφοβα τη δύναμη της ερωτικής επιθυμίας.

Η αυστηρή λογοκρισία της Ιαπωνίας, δεν επέτρεπε στον σκηνοθέτη να κάνει την ταινία όπως την είχε οραματιστεί. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η ταινία καταχωρήθηκε επισήμως ως παραγωγή γαλλικής εταιρίας, και το υλικό στάλθηκε στη Γαλλία για επεξεργασία και μοντάρισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων δεν έχει προβληθεί ποτέ χωρίς λογοκρισία στην Ιαπωνία.

Ταινίες της Εβδομάδας: Η ζωή της Εϊμι Γουάινχαουζ στη μεγάλη οθόνη [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 5


ΜΑΚΡΥ ΚΑΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - Δράμα / ΗΠΑ (1958)

  • Long Hot Summer
  • Σκηνοθεσία : Μάρτιν Ριτ
  • Παίζουν : Πoλ Νιούμαν, Τζόαν Γούντγουωρντ, Όρσον Γουέλς

Τι Συμβαίνει:

Ο όμορφος περιπλανώμενος Μπεν, φτάνει σε μια μικρή πόλη του Μισισιπί, αλλά η φήμη του πυρομανή πατέρα του προηγείται, και στιγματίζεται άμεσα με την άφιξη του. Με την αποφασιστικότητα του όμως, θα κερδίσει σύντομα την εύνοια του βαθύπλουτου Γουίλ Βάρνερ, ο οποίος θεωρεί το Μπεν το σωστό άντρα για την κόρη του, παρά τις έντονες αντιδράσεις του γιου του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ