Οι μεγάλοι χαμένοι της μείωσης του αφορολόγητου - iefimerida.gr

Οι μεγάλοι χαμένοι της μείωσης του αφορολόγητου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μικρομεσαίοι με εισοδήματα 12.000 έως 30.000 ευρώ, όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια, δαπάνες για ενοίκια, φροντιστήρια, ιατρικά έξοδα και ασφάλιστρα είναι οι μεγάλοι χαμένοι μετά τις τελευταίες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα με αιχμή τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ.

Παράλληλα τα παιδιά θεωρούνται πλέον «είδος πολυτελείας» αφού εξανεμίζονται προηγούμενες φοροαπαλλαγές και πλέον τρίτεκνοι και πολύτεκνοι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος χωρίς παιδιά με εισόδημα 15.000 ευρώ, μόνο και μόνο από τη μείωση του φορολόγητου και τον περιορισμό των κλιμακίων από δέκα σε οκτώ καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο 700 ευρώ, την ώρα που φορολογούμενος με εισόδημα 100.000 ευρώ επιβαρύνεται κατά 820 ευρώ.

Αν ο ίδιος φορολογούμενος έχει τρία παιδιά, για τα περυσινά εισοδήματα δεν πληρώνει καθόλου φόρο, για τα φετινά θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και να καταβάλει 540 ευρώ. Αν εξυπηρετεί και ένα στεγαστικό δάνειο καταβάλλοντας γιατόκους 500 ευρώ τον χρόνο, μέχρι πέρυσι – εφόσον το δάνειο είχε συναφθεί πριν το 1999 – αφαιρούνταν το σύνολο των τόκων από το εισόδημα (για μεταγενέστερα δάνεια αφαιρούνταν κατά περίπτωση ποσοστό υψηλότερο του 20% επί των τόκων). Τώρα αφαιρείται μόνο το 10% των τόκων από τον φόρο.

Αναλυτικα:

  • Για ιατροφαρμακευτική- νοσοκομειακή περίθαλψη η μείωση φόρου δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 3.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ που ίσχυε.
  • Για διατροφή η μείωση φόρου περιορίζεται στα 1.500 ευρώ αντί 3.000 ευρώ.
  • Οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση (ηλιακοί, φωτοβολταϊκά, φυσικό αέριο κ.λ.π.) δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ.
  • Τίθεται πλαφόν 1.000 ευρώ στη μείωση φόρου για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές.
  • Καταργείται η μείωση φόρου για δαπάνες νομικών υπηρεσιών (δικηγόρους).
  • Ο πρόσθετος φόρος στα εισοδήματα που αποκτώνται στην Ελλάδα από όσους κατοικούν στο εξωτερικό, υπολογίζεται, πλέον, με συντελεστή 10% και όχι 5%.
  • Το αφορολόγητο περιορίζεται στις 5.000 ευρώ, κάτι που είχε ανακοινωθεί. Ωστόσο, ενώ είχε ανακοινωθεί ότι το αφορολόγητο για νέους έως 30 ετών και συνταξιούχους άνω των 65 ετών θα ήταν 9.500 ευρώ, τελικά είναι 9.000 ευρώ.
  • Αλλάζει η φορολογική κλίμακα και αντί 10 κλιμακίων, ισχύουν πλέον 8 κλιμάκια. Στο στόχαστρο μπήκαν τα μικρομεσαία εισοδήματα, δηλαδή τα εισοδήματα από 16.000 έως 22.000 ευρώ που φορολογούνταν με 24% και τώρα θα φορολογούνται με 25%, όπως επίσης τα εισοδήματα από 26.000 έως 32.000 ευρώ που έως τώρα φορολογούνταν με 32% και τώρα θα φορολογούνται με 36%. Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι πρόσθετη επιβάρυνση έως 120 ευρώ, στην οποία θα πρέπει να προστεθεί η επιβάρυνση των 300 ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου.
  • Πέφτει «τσεκούρι» στο πρόσθετο αφορολόγητο για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Ενώ έως τώρα ένας τρίτεκνος είχε πρόσθετο αφορολόγητο 12.500 ευρώ, πλέον θα έχει πρόσθετο αφορολόγητο 7.000 ευρώ. Προβλέπεται, πάντως, μείωση φόρου 60 ευρώ για κάθε παιδί για όσους εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
  • «Ψαλιδίζονται» περαιτέρω οι φοροαπαλλαγές. Με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο- που δεν ίσχυσε ποτέ- η έκπτωση φόρου για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ ήταν στο 20% της δαπάνης και περιοριζόταν στο 10% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Πλέον για όλα τα εισοδήματα το ποσοστό έκπτωσης είναι 10%. Πέραν τούτου κατεβαίνουν και τα όρια δαπάνης ή έκπτωσης:

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι αλλαγές στο πλαίσιο των φοροαπαλλαγών αλλά και στη φορολογική κλίμακα, ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2011, κάτι που σημαίνει ότι τα φετινά εισοδήματα θα υποστούν άγρια φορολογική αφαίμαξη. Όσον αφορά στις κρατήσεις φόρου με τη νέα κλίμακα, αυτές θα ξεκινήσουν από 1/1/2012.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ