«Εφιάλτης» για την κυβέρνηση οι πληρωμές προς την ΕΚΤ

Σάρκα και οστά παίρνουν οι χειρότεροι εφιάλτες της κυβέρνησης, αφού πλησιάζουμε με ταχύτητα στην 20η Ιουλίου και στις πρώτες λήξεις ομολόγων της ΕΚΤ, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος η παραμικρή ένδειξη ότι ο συρμός δεν θα εκτροχιαστεί.

Από νωρίς το απόγευμα φούντωσαν οι φήμες περί βραχυπρόθεσμου δανείου, πριν από την οριστική συμφωνία και το νέο "πακέτο" βοήθειας. Οι φήμες αυτές έγιναν πολύ γρήγορα πληροφορίες και τελικά επιβεβαιώθηκαν κι από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα δυνατή η απάντηση στο ποιος θα δώσει αυτό το βραχυπρόθεσμο δάνειο.

Πόσα χρειαζόμαστε;

Στις 20 του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν περίπου 3,5 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ, ενώ θα έχει προηγηθεί μια ακόμα αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ ύψους 458 εκατ. ευρώ. Το κακό είναι ότι οι διαδικασίες της χρηματοδότησης από τον ESM είναι τέτοιες, που ακόμα και η έγκαιρη εκταμίευση πριν από τις πληρωμές του Αυγούστου δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη. Σημειωτέον ότι τον Αύγουστο μας περιμένουν άλλα 3,2 δισ ευρώ πληρωμών προς την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, το 3ο πακέτο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων 3 ή 4 μηνών, ενώ θα ακολουθήσει ένα 4ο πακέτο μακράς διάρκειας, δηλαδή τουλάχιστον 2 ή 3 ετών.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με αναλυτές είναι ότι το βραχυπρόθεσμο δάνειο δύσκολα μπορεί να χορηγηθεί με τις διαδικασίες του ESM, αφού ακόμα κι αν ξεπεραστούν τεχνικές, νομικές και πολιτικές δυσκολίες (αρνητική θέση της Φινλανδίας), καταλήγουμε πάλι στην ίδια αφετηρία, δηλαδή στο ότι δεν προλαβαίνουμε ως τις 20 του μήνα. Ελληνικές πηγές, σύμφωνα με το δίκτυο Daily FX, υποστηρίζουν ότι αυτό το δάνειο δεν είναι απαραίτητο να χορηγηθεί από τον ESM. Ωστόσο, το iefimerida αναζητώντας τις πιθανές "πηγές" κατέληξε σε αδιέξοδο, αφού ούτε η ΕΚΤ μπορεί να κάνει τέτοια χρηματοδότηση, ούτε υπάρχει περίπτωση διμερών δανείων όπως στο πρώτο Μνημόνιο, έτσι όπως είναι τεταμένη η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ Ελλάδα δόσεις πληρωμές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ