Χιούγκο Ντίξον: Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να αφήσει το ευρώ και να καταλήξει με... ευρώ

Τα σενάρια σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή περιγράφει ο δημοσιογράφος του Reuters, Χιούγκο Ντίξον.

Οπως αναφέρει το «κλειδί» θα είναι η ισοτιμία με το ευρώ, ενώ αναφέρει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί «μαύρη αγορά» λόγω του τεχνητά υψηλού επιπέδου που θα ορίσει η κυβέρνηση.

Το άρθρο του Ντίξον με τον τίτλο: «Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ευρώ και να καταλήξει με... ευρώ».

  1. Εάν η Ελλάδα φέρνει πίσω δραχμή, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να θέλουν ευρώ και είναι ακόμα πιθανό να τιμολογήσει τα πράγματα σε ευρώ. Δηλαδή, η οικονομία θα είναι «euroised».
  2. Το κλειδί για την κυβέρνηση θα ήταν αν μπορούσε να επιτρέψει στην ελεύθερη αγορά να αναπτυχθεί μεταξύ του ευρώ και της δραχμής, ή αν θα καθορίσει την ισοτιμία
  3. Ο Τσίπρας θα πήγαινε πιθανότατα να πάει σε ελεγχόμενη ισοτιμία, καθορίζοντάς την σε τεχνητά υψηλό επίπεδο. Τότε θα αναπτυχθεί «μαύρη αγορά».
  4. Η κυβέρνηση ενδέχεται να περάσει νόμους προκειμένου να απαιτήσει από τους εξαγωγείς και την τουριστική βιομηχανία να παραδώσουν οποιοδήποτε σκληρό νόμισμα παίρνουν και να θέσει εκτός νόμου μαύρη αγορά.
  5. Η κυβέρνηση θα κατένειμε περιορισμένο αριθμό ευρώ για τους εισαγωγείς, εκείνους που χρειάζονται για να στείλετε μετρητά στο εξωτερικό (π.χ. για την εκπαίδευση / νοσοκομεία) και όσους θέλουν να ταξιδέψουν
  6. Τα περιορισμένα ευρώ θα δίνονταν με φειδώ βάσει της διαπιστωμένη ανάγκη, δωροδοκίες ή πόσο καλά συνδεδεμένοι θα είναι
  7. Οι εξαγωγείς και η τουριστική βιομηχανία θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τους νόμους που τους καλούν να παραδώσουν τα ευρώ τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ