Ο Τσίπρας την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να στηρίξει την νέα πρόταση Γιούνκερ - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να στηρίξει την νέα πρόταση Γιούνκερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πήρε την υπογραφή των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για συμφωνία, εντός ευρώ, ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες θα βασίζονται στην αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ.

Το κοινό ανακοινωθέν-συμφωνία το οποίο συνυπογράφουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι 4 αρχηγοί κομμάτων θα ανακοινωθεί από την προεδρία της δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να συνυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν των κομμάτων, γιατί διαφωνεί με την παραμονή της χώρας στο ευρώ και με την προοπτική της συμφωνίας,

Τι λέει η νέα ελληνική πρόταση

Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς με την οποία θα πάει στο Eurogroup ο νέος υπουργός οικονομικών θα χωρίζεται σε τρία σκέλη:

  • τα μέτρα
  • το χρέος
  • το αναπτυξιακό πακέτο

Μέρκελ: Δύσκολη μια συμφωνία σε 48 ώρες

«Η καγκελάριος βλέπει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την αποσαφήνιση της ελληνικής θέσης, ότι το 60% των Ελλήνων στοιχίζεται πίσω από την αρνητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης", δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να αξιολογήσει το εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από το δημοψήφισμα ενισχυμένος ή όχι.

«Δεν μπορώ και δεν θέλω να αξιολογήσω αν ο κ. Τσίπρας βγαίνει ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος από το δημοψήφισμα. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του -έτσι ερμηνεύω τις ομιλίες του- σαφώς ως ενισχυμένο. Από τη γερμανική πλευρά, με την ψήφο των πολιτών, η ελληνική θέση απλώς έχει περαιτέρω αποσαφηνιστεί. Το θέμα δεν ήταν ποτέ η πολιτική λιτότητας, αλλά η πολιτική μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία εντός 48 ωρών, δήλωσε: «Μια συμφωνία στη βάση του ΕΜΣ, η οποία απαιτεί την εξουσιοδότηση για διαπραγματεύσεις των Κοινοβουλίων και την έγκριση της συμφωνίας από την Βουλή, μέσα σε 48 ώρες φαίνεται δύσκολα εφικτή. Αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συνομιλίες».

Τι έλεγε η τελευταία πρόταση Γιούνκερ
24 ώρες πριν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης στις 30 Ιουνίου και ενώ η χώρα βάδιζε προς δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες και capital controls ο Γιούνκερ έριξε στο τραπέζι μια τελευταία πρόταση, με πολλές διορθώσεις.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση τέσσερις βασικούς όρους για συμφωνία.
Αναλυτικά:

  •     Να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών (σσ εκείνο με τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13% και όχι στο 23%)
  •     Ο Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι
  •     Οι θεσμοί να αποδεχτούν μια αλλαγή στο κείμενό τους (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για υποχώρηση των δανειστών στην κατάργηση του ΕΚΑΣ)
  • Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε να υπάρξει και αναφορά για το χρέος. Ειδικότερα φέρεται να προτείνει πως η υπόσχεση του Eurogroup, τον Νοέμβριο του 2012, που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015 σε συνεργασία με τον ESM.


«Οχι» είπε το Μαξίμου
Η ελληνική απάντηση, πάντως, ήταν αρνητική, καθώς, όπως διέρρεαν κύκλοι του Μαξίμου «Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει "όχι"».
Χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν:
«Η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον ό,τι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για τη λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει "όχι"».

Τι είπε ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση» αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έριξε στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών την τελευταία πρόταση Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για συμφωνία.

Στην δραματική 5ωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη νέα ελληνική πρόταση, η οποία βασισμένη στην πρόταση Γιούνκερ θα παρουσιαστεί αύριο στο Eurogroup και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στις 18:00 τοπική ώρα στις Βρυξέλλες.

Δημοσιογράφοι περιμένουν 6 ώρες μπροστά στο προεδρικό μέγαρο:

Ο Τσίπρας την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να στηρίξει την νέα πρόταση Γιούνκερ | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση νέα πρόταση μέτρα χρέος Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ