Deutsche Bank και S&P: Το Grexit είναι πιο πιθανό από μια συμφωνία

Δύο ακόμη αναλύσεις τραπεζών οίκων αξιολόγησης έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, από το βράδυ της Κυριακής, και υποδηλώνουν πως το βασικό σενάριο είναι το Grexit και όχι μια συμφωνία.

Πρόκειται για την ανάλυση της Deutsche Bank και της S&P που σημειώνουν πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μετά την επικράτηση του «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει αρνητικό αντίκτυπο από τη σκοπιά της αγοράς, αφού η πιθανότητα Grexit έχει ουσιαστικά αυξηθεί, εκτιμάει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Η ψηφοφορία έχει ενισχύσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά δεν λύνει τους δύο περιορισμούς που αντιμετωπίζει: (α) μια ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας και (β) την έλλειψη εντολής για να εγκαταλείψει το ευρώ.

Οι πιστωτές και η ΕΚΤ πρέπει να προσαρμοστούν στο γεγονός ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τώρα. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τους υπολογισμούς: (α) δεν έχουν κίνητρα για να «βυθίσουν» σε μια έξοδο τη χώρα π.χ. μέσω της αναστολής του ELA από την ΕΚΤ και (β) δεν έχουν κίνητρα για να προχωρήσουν σε άνευ όρων παραχωρήσεις είτε προσφέροντας ένα «πιο ήπιο» πρόγραμμα ή αυξάνοντας τον ELA.

Αυτές οι πραγματικότητες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξηγεί η DB, ωστόσο, ακόμη και αν αυτή είναι η περίπτωση, δεδομένης της σημαντικής απώλειας της εμπιστοσύνης, ο κίνδυνος αρνητικού αποτελέσματος έχει αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και αν δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς.

Όσον αφορά το άμεσο χρονοδιάγραμμα, η ευρωπαϊκή απάντηση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στις επόμενες 24 ώρες, με την πρώτη συνάντηση των Ολάντ - Μέρκελ και τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης την Τρίτη.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο και θα μπορούσε να διατηρήσει τον ELA, αλλά θα μπορούσε και να αυξήσει το κούρεμα επί των εχεγγύων, αλλά είναι απίθανο να αναστείλει τον ELA για τώρα. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ικανοποιήσει την πληρωμή των ομολόγων στις 20 Ιουλίου, η ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να περιμένει, δίνοντας πιθανόν 30 ημέρες περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή στα ομόλογα.

Η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να επαναλάβει τη διάθεσή της να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης και να είναι πιο επιθετική στην εφαρμογή του QE αν είναι απαραίτητο. Τέλος, από την ελληνική πλευρά, η ρητορική θα πρέπει να δώσει μια ένδειξη ότι επιθυμεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Η Deutsche Bank εκτιμάει ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ο κίνδυνος στα ομόλογα της περιφέρειας μπορεί να μην είναι το ίδιο εύκολα αναστρέψιμος όπως την περασμένη εβδομάδα, αφού θα αρχίσουν να αντανακλούν την μεγαλύτερη πιθανότητα ενός αρνητικού αποτελέσματος.

S&P: Πολύ πιθανό το Grexit

Το Grexit είναι τώρα πιο πιθανό, σύμφωνα με την S&P, που αναφέρει ότι η έκθεση των χωρών της ευρωζώνης στην Ελλάδα είναι στο 3-4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, όμως τα κόστη εκτείνονται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο και ως εκ τούτου δεν υπάρξει άμεση επίπτωση στις αξιολογήσεις τους.

Σύμφωνα με την S&P, μέχρι τώρα οι εκτιμήσεις είναι πως δεν θα υπάρξει άμεση επίπτωση για τις αξιολογήσεις των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης από την ελληνική κρίση.

Το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει αυξηθεί, υπογράμμισε ο Moritz Kraemer της Standard and Poor's σε δηλώσεις του στο Bloomberg μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

Αναγνώρισε πάντως ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει τις συζητήσεις σε νέο ναυάγιο.

Αναφερόμενος στο ρίσκο διάχυσης της ελληνικής κρίσης, σημείωσε ότι είναι "διαχειρίσιμο".

Πηγή: Euro2day




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Deutsche Bank Standard & Poor's grexit

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ