Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν συζητάμε διαγραφή του ελληνικού χρέους - iefimerida.gr

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Δεν συζητάμε διαγραφή του ελληνικού χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σταθερό στην άποψή του ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή του ελληνικού χρέους, παρά τα όσα διατείνεται το ΔΝΤ, παρέμεινε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στην ενημέρωση που έκανε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η διαγραφή του ελληνικού χρέους δεν είναι μέσα στις επιλογές μας. Δεν νομίζω πως πρέπει να μπαίνει τώρα στη συζήτηση. Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί με τις μεταρρυθμίσεις και με τη βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα. Η Ευρώπη έχει διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα από το ΔΝΤ. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε να περάσει από τη γερμανική Βουλή».

Για την πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου, ο κ. Γιέγκερ τόνισε πως η Ελλάδα, μέχρι τώρα, δεν έχει αιτηθεί ένα νέο πακέτο στήριξης και σίγουρα η επιστολή που απέστειλε ο κ. Τσίπρας στις 30 Ιουνίου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αίτημα για τρίτο πακέτο.

«Αν η Ελλάδα το ζητήσει, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε την ικανότητά της να αποπληρώσει τα δάνεια. Πρέπει να εξετάσουμε τα αποτελέσματα στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να λάβουμε ειδικά μέτρα».

Όσο για την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Γιέγκερ επισήμανε: «Δεν θα πρέπει να προσωποποιούμε τα πράγματα. Η αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη δεν αλλάζει τα πράγματα».

Σε ό,τι αφορά την αποτυχία των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, ο κ. Γιέγκερ υποστήριξε ότι δεν συνέβη για μια διαφορά 400 εκατομμυρίων, όπως έχει γραφτεί, «αλλά επειδή η ελληνική κυβέρνηση κατάλαβε ότι στις συνομιλίες για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και σίγουρα όχι στη μορφή των swaps ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως είχε προτείνει ο κ. Βαρουφάκης». Μετα από αυτό υπήρξε η διακοπή των διαπραγματεύσεων. «Ο κ. Βαρουφακης ήθελε μαζικές παροχές, χωρίς αντιπαροχές, και όλοι στο Eurogroup του κατέστησαν σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει», κατέληξε ο κ. Γιέγκερ.

Ζάιμπερτ: Πολλά θα εξαρτηθούν από τις προτάσεις της Αθήνας

«Λαμβάνουμε υπόψη και σεβόμαστε αυτό το αποτέλεσμα. Βεβαίως παραμένει η κυβέρνηση πρόθυμη για συζητήσεις, όπως το είπε και η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή: Η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σχετικά με το ελληνικό δημοψήφισμα, αλλά διευκρίνισε ότι «εν όψει της χθεσινής απόφασης των Ελλήνων πολιτών δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή οι προϋποθέσεις για να μπούμε σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας».

«Το χθεσινό "ΟΧΙ" είναι και μία απόρριψη στην αρχή, η οποία διέπει εδώ και χρόνια τη βοήθεια προς τις χώρες σε πρόγραμμα, ότι αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια αλληλοσυνδέονται. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει αυτή την αρχή», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε:

«Παραμένει αμετάβλητη η πεποίθησή μας ότι, εάν ακολουθήσουμε αυτή την αρχή, μπορούμε από κοινού να πετύχουμε πρόοδο, όπως το καταφέραμε ξεκάθαρα σε άλλες χώρες. Θα πρέπει τώρα στην Ευρώπη να συζητήσουμε πολύ, να διερευνήσουμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες. Σε όλα αυτά πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιες προτάσεις θα θέσει τώρα η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ