Το BBC στην Αίγινα: Φωνές εμπόρων στο νησί των Τσίπρα-Βαρουφάκη [εικόνες]

Την Αίγινα επισκέφθηκε ο δημοσιογράφος του BBC Χάουαρντ Τζόνσον, προκειμένου να μάθει πώς βιώνουν οι νησιώτες που ζουν εκεί που έχει το πολυτελές εξοχικό του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Την ώρα που οι Ελληνες αποφασίζουν για το πώς θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής αναφορικά με τους όρους του προγράμματος διάσωσης, το BBC ρώτησε τέσσερις νησιώτες που έχουν επιχειρήσεις στη λεωφόρο της Δημοκρατίας (τον κεντρικό παραλιακό δρόμο που ξεκινά από το λιμάνι) στο νησί της Αίγινας για το πώς τα οικονομικά δεινά της χώρας τούς έχουν επηρεάσει και με ποιον τρόπο σχεδιάζουν να ψηφίσουν» γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος ο οποίος διευκρινίζει ότι «αυτός ο προορισμός διακοπών είναι κοντά στην Αθήνα και είναι δημοφιλής για τους τόσο για τους ξένους όσο και για τους Ελληνες τουρίστες».

Βέβαια, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η Αίγινα είναι ένα νησί το οποίο επιλέγουν «σε τακτική βάση» για τις διακοπές τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ωστόσο», τονίζει ότι «παρά τη δημοφιλία και την εύκολη πρόσβαση σε αυτό, η οικονομία του νησιού στενάζει», καθώς έχει σημειωθεί πτώση στις επισκέψεις των ξένων τουριστών, ενώ η κρίση χρέους σε συνδυασμό με την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων αποτρέπει τους Αθηναίους να την επισκεφθούν, ενώ ταυτόχρονα κάνει δύσκολη και την ζωή των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού.


Η λεωφόρος Δημοκρατίας

Μάλιστα, αναφέρει ότι οι τιμές στα δωμάτια των ξενοδοχείων έχουν πέσει κατά 15% από την αρχή της σεζόν, ενώ συνολικά έχει σημειωθεί πτώση της τάξης του 80% από τις καλές εποχές.

Ετσι, το βρετανικό δίκτυο ζήτησε τη γνώμη τεσσάρων επιχειρηματιών του νησιού, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει το πώς έχει η πραγματική κατάσταση. Ολοι τους έχουν τις επιχειρήσεις τους στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

1. Θοδωρής Μοίρας, 31 ετών, ιδιοκτήτης μπαρ

Οι νησιώτες είναι σχετικά απομονωμένοι και εξαρτώνται από τον τουρισμό, αναφέρει ο 31χρονος επιχειρηματίας. Οι τελευταίοι πέντε μήνες των διαπραγματεύσεων υπήρξαν δύσκολοι για τους ντόπιους επιχειρηματίες, προσθέτει και αναφερόμενος στην επιβολή ελέγχου κεφαλαίων επισημαίνει ότι αυτό μεταφράζεται πως ο κόσμος δεν μπορεί να πληρωθεί και οι επιχειρήσεις παλεύουν να αγοράσουν τα προϊόντα που χρειάζονται.


«Ο κόσμος με ρωτά κάθε μέρα για το πώς θα τελειώσει όλο αυτό» λέει στο BBC o Θοδωρής Μοίρας

Οσο για το δημοψήφισμα, ο Θοδωρής Μοίρας λέει ότι θα ψηφίσει «Ναι» επειδή δεν θέλει να τζογάρει με το μέλλον της επιχείρησής του, καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αν επικρατήσει το «Οχι».

2. Νεκταρία Κακούση, 41 ετών, οπωροπώλης

Η 41χρονη επιχειρηματίας δηλώνει στο BBC ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει να εργάζεται σκληρά, όπως κάνουν εκείνοι που «πετυχαίνουν πάντα». Επίσης, επισημαίνει μια διαφορά, ιδίως εδώ και δυο χρόνια, σε σχέση με παλαιότερα: πως οι πελάτες μελετούν τον λογαριασμό. Δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς πιστεύει πως το αποτέλεσμα «είναι πάντα προσχεδιασμένο».


«Προσπαθούμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα καταστήματά μας» τονίζει η Νεκταρία Κακούση στο BBC

Και κλείνει τις δηλώσεις της στο βρετανικό δίκτυο λέγοντας πως η Ελλάδα είναι το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο και πως δεν θα πεθάνει ποτέ.

3. Κώστας Μοίρας, 83 ετών, ιδιοκτήτης καφετέριας.

Ο Κώστας Μοίρας έχει κι εργάζεται στο καφέ που έχει στη λεωφόρο Δημοκρατίας για περισσότερα από 60 χρόνια, σχολιάζει ο Χάουαρντ Τζόνσον και πληροφορεί τους Βρετανούς αναγνώστες του ότι ο συνταξιούχος αυτός αν κι έχει ζήσει τη γερμανική κατοχή, εξακολουθεί να φοβάται για το μέλλον και πιστεύει πως καμία από τις δύο επιλογές για το επικείμενο δημοψήφισμα δεν είναι καλή για τη χώρα.


«Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ είναι και οι δύο κακές επιλογές» δηλώνει για το επικείμενο δημοψήφισμα ο Κώστας Μοίρας

Θεωρεί ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει στη δραχμή και για αυτό θα ψηφίσει «Ναι» επειδή θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη.

4. Γιάννα Σώρου, 52 ετών, ιχθυοπώλης

Η Γιάννα ξυπνά κάθε μέρα πολύ πρωί, σχολιάζει ο Βρετανός δημοσιογράφος για την ιχθυοπώλη από την Αίγινα, η οποία κληρονόμησε το ιχθυοπωλείο από τον παππού της. Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει το νησί, υποστηρίζει η ίδια, καθώς ο κόσμος το σκέφτεται δύο φορές πριν ξοδέψει χρήματα για ένα ταξίδι. Λέει ότι οι πωλήσεις των ψαριών έχουν σημειώσει πτώση καθώς πια ο ελληνικός λαός τα θεωρεί πολύ ακριβά, παρά το γεγονός πως κάποτε ήταν «το φαγητό των φτωχών».


Η Γιάννα Σώρου δηλώνει στο BBC: «Δεν μπορώ να προβλέψω την επόμενη μέρα μετά το δημοψήφισμα. Θα είναι πολύ δύσκολη»

Πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα παρά να μείνει στην ευρωζώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BBC Αίγινα κρίση δημοψήφισμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ