«Είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;» - Ταξίδι στο φεγγάρι με τον Ρομπέρ Λεπάζ - iefimerida.gr

«Είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν;» - Ταξίδι στο φεγγάρι με τον Ρομπέρ Λεπάζ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι γνωστός ως «ο αλχημιστής του μοντέρνου εικονοκλαστικού θεάτρου», ο Καναδός σκηνοθέτης Ρομπέρ Λεπάζ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση για να μας παρουσιάσει το φαντασμαγορικό one-man show The Far Side of the Moon.
Στις 12 με16 Οκτωβρίου, θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο φεγγάρι με τον «μάγο» της σκηνής Ρομπέρ Λεπάζ. Ο διάσημος σκηνοθέτης του θεάτρου, της όπερας και του κινηματογράφου, θα μας παρουσιάσει ένα έργο του που έχει παιχτεί σε περισσότερες από 45 χώρες παγκοσμίως, ενώ η κινηματογραφική του μεταφορά το 2003 απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Το πολυεπίπεδο, αυτοβιογραφικό και γεμάτο φαντασία έργο του Λεπάζ, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 στο Κεμπέκ του Καναδά, μας παρασύρει σε ένα ταξίδι ανακάλυψης των μυστηρίων του Σύμπαντος, αφηγούμενο την ταραχώδη σχέση δύο αδερφών μετά την απώλεια της μητέρας τους. Οι μνήμες της εφηβείας και της νιότης πλέκονται με την Ιστορία, τον ανταγωνισμό Σοβιετικών και Αμερικανών στην εξερεύνηση του Διαστήματος, την ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου.
Η ακαταμάχητη σαγήνη που ασκεί στον άνθρωπο το φεγγάρι και τα καλά κρυμμένα μυστικά του
Διαστήματος διαμορφώνουν τον καμβά για την αφήγηση μιας προσωπικής ιστορίας, καθώς η σύνδεση του κεντρικού ήρωα με τον εαυτό του και τους οικείους του μοιάζει σχεδόν ταυτόσημη με τη σύνδεση του ανθρώπου με τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Μνήμη και ιστορία σε ένα συναρπαστικό γαϊτανάκι γεμάτο ποιητική θεατρική και εικαστική γλώσσα, «ντυμένο» με την υπέροχη πρωτότυπη μουσική της Λώρι Άντερσον.
Ο Λεπάζ στην παράσταση αυτή χρησιμοποιεί πολλά είδη τέχνης (μαριονέτα, βίντεο, χορό), ενώ επανέρχεται σε αγαπημένα του μοτίβα: υπαρξιακή αναζήτηση, οικογενειακοί δεσμοί, ταξίδι, καθρέπτες, οθόνες, προβολές, παιχνίδια του φωτός, ευφάνταστες μεταμορφώσεις αντικειμένων. Αλλά δεν είναι μόνο τα αντικείμενα που μεταμορφώνονται στο σύμπαν του Λεπάζ. Όλα τα πρόσωπα ενσαρκώνονται από έναν και μόνο ηθοποιό, τον ταλαντούχο Καναδό Υβ Ζακ, alter ego του σκηνοθέτη, σε ένα αέναο παιχνίδι μεταμορφώσεων.
Ο Καναδός δημιουργός προσφέρει μια μοναδική σκηνική εμπειρία, ενώ ο θεατής αιωρείται ανάμεσα σε χώρους καθημερινούς και οικείους και σε διαστημικές αποστολές, στις οποίες η σκηνή μεταμορφώνεται –σαν πραγματική Laterna Magica– με τη χρήση προβολών.

Η παράσταση είναι στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.
Παράλληλα την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή της Στλεγης θα γίνει συζήτηση με τον πρωταγωνιστή Υβ Ζακ μετά την παράσταση, την οποία συζήτηση θα συντονίζει η Κάτια Αρφαρά (Υπεύθυνη Τομέα Θεάτρου & Χορού της Στέγης )

Εισιτήρια : 15-18-28 € / Μειωμ.: 10-15 € / πώληση από το site και τα εκδοτήρια της Στέγης και τα καταστήματα Ελευθερουδάκης
Πληροφορίες : Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00), www.sgt.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ