Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι»

Credit: Nikos Libertas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον απόλυτο διχασμό του εκλογικού σώματος αποτυπώνουν οι μετρήσεις κοινής γνώμης, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα.

Το «Ναι» και το «Οχι» δίνουν μάχη στήθος με στήθος, στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον της χώρας εδώ και δεκαετίες.

Στην δημοσκόπηση της GPO για το Mega το «Ναι» έχει οριακό προβάδισμα με 0,4%.

Η μέτρηση της Public Issue για λογαριασμό της «Αυγής» δείχνει πολύ μικρό προβάδισμα 0,5% του «Οχι» (43%) στην πρόθεση ψήφου έναντι του «Ναι» (42,5%). Ωστόσο, αν συνεκτιμηθεί στην πρόθεση ψήφου η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, τα αποτελέσματα μεταβάλλονται οριακά μεν, αλλά αρκετά για να αλλάξει ο νικητής, καθώς το «Ναι» φαίνεται να προηγείται με 0,5%.

Τέλος, στην μέτρηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» το «Ναι» έχει οριακό προβάδισμα της τάξης του 0,6%.

GPO: Οριακό προβάδισμα του «Ναι» με 0,4%

Οριακό προβάδισμα του «Ναι» σε δημοσκόπηση της GPO, με ποσοστό 44,1% συγκριτικά με το 43,7% του «Οχι».

Πιο συγκεκριμένα, το 41,0% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα «σταυρώσει» το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ στη θετική απάντηση τείνει και το 3,1%.

Αντίθετα, υπέρ της κυβέρνησης τάσσεται το 41,8%, το οποίο είναι σίγουρο πως θα ψηφίσει «Οχι». Το ποσοστό υπέρ του «Οχι» συμπληρώνει το 1,9% που απαντά «μάλλον όχι».

Το ποσοστού του λευκού ή του άκυρου αγγίζει το 2,5%, ενώ το ΔΞ/ΔΑ το 9,7%.

Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 0
Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 1
Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 2

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά που αποκαλύπτουν την πρόθεση ψήφου κάθε ηλικίας. Οι νέοι 18-29 ετών υποστηρίζουν το «Οχι» σε ποσοστό 59,3%, ενώ οι άνω των 60 ετών ψηφίζουν κατά 56,6% το «Ναι».

Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 3
Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 4

Οσον αφορά το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος, εάν είναι το ναι ή όχι στο ευρώ, το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το ερώτημα είναι «ναι ή όχι στο ευρώ» φτάνει το 44,4%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 49,7%. Την επιλογή δεν ξέρω/δεν απαντώ έκανε το 5,9%.

Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 5
Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 6
Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 7

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη σε ποσοστό 75,2%, ενώ το «Οχι» επιλέγει το 23,5%.

Alco: Μπροστά το «Ναι» με 0,6%

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που έγινε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» δείχνει μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στο «Ναι» και το «Οχι».

Σε δείγμα 1.400 ψηφοφόρων από την 1η έως τις 3 Ιουλίου καταγράφει οριακή πρωτιά στο «Ναι» με 0,6%, το οποίο συγκεντρώνει 41,7%, ενώ το «Οχι» έχει 41,1%.

Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 8

Στο 10,7% είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, ενώ το 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και το 2,4% ότι θα προτιμήσει το λευκό.

Οι ψηφοφόροι ανά κόμμα δείχνουν ότι επιλέγουν τη γραμμή του κάθε κόμματος, με το «Ναι» να είναι περίπου στο 77-78% για ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Αντιστοίχως, φανατικότεροι υπέρ του «Οχι» είναι οι οπαδοί των ΑΝΕΛ, που το επιλέγουν σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με 69% και της Χρυσής Αυγής με 62%.

Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 9

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν τη γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε η ηγεσία του κόμματος και στρέφονται κατά 39% προς το «Όχι» και κατά 13% προς το «Ναι».

Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 10

Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι 3 στους 4 ψηφοφόρους θέλουν το ευρώ, ενώ το 14% θέλει δραχμή. Πλειοψηφικό είναι το αίτημα παραμονής στο ευρώ σε όλους τους πολιτικούς χώρους, με πιο φανατικούς τους ψηφοφόρους του Ποταμιού, που θέλουν το κοινό νόμισμα σε ποσοστό 94%, και λιγότερο θερμούς τους οπαδούς του ΚΚΕ, που το προτιμούν σε ποσοστό 40%, έναντι του 38% που θέλουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Public Issue: Μπροστά το «όχι» με 0,5% αλλά...

Τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό της ιστοσελίδας της εφημερίδας «Αυγή» δείχνει πολύ μικρό προβάδισμα 0,5% του «Ναι» (43%) στην πρόθεση ψήφου έναντι του «Ναι» (42,5%).

Όπως όμως παρατηρεί η εφημερίδα, «αν συνεκτιμηθεί στην πρόθεση ψήφου η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, τα αποτελέσματα μεταβάλλονται οριακά μεν, αλλά αρκετά για να αλλάξει ο νικητής, καθώς το Ναι φαίνεται να προηγείται με 0,5%».

Στην πρόθεση ψήφου, το «Ναι» συγκεντρώνει 42,5%, το «Οχι» 43%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, ενώ 3,5% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, το λευκό - άκυρο είναι 1%, ενώ 1% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 11

Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το «όχι» συγκεντρώνει 45%, το «ναι» 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, το 4% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, το 1,5% είναι λευκό/άκυρο ενώ 0,5% δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν.

Στην παράσταση νίκης (σ.σ. το ερώτημα είναι «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε την Κυριακή, ποιο πιστεύετε ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα; Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ; ποσοστό 39% συγκεντρώνει το «όχι», ποσοστό 50% συγκεντρώνει το «ναι», χωρίς γνώμη είναι το 11%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% διαφωνεί με την απόφαση να γίνει δημοψήφισμα, το 42% συμφωνεί, το 1% είναι χωρίς γνώμη, το 2% ούτε συμφωνούν/ούτε διαφωνούν.

Δημοσκοπήσεις: Μάχη στήθος με στήθος το «Nαι» και το «Oχι» | iefimerida.gr 12

Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία, η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες σε ποσοστό 44% θα ψηφίσουν «ναι» και επίσης 44% θα ψηφίσουν «όχι». Οι γυναίκες θα ψηφίσουν «ναι» σε ποσοστό 41% και «όχι» σε ποσοστό 42%.

Οι ηλικίες 18 - 24 στηρίζουν το «όχι» σε ποσοστό 71% και το «ναι» σε ποσοστό 20%. Στις ηλικίες 25 - 34, το «όχι» έχει 59%, το «ναι» 26%. Στις ηλικίες 35 - 44 το «όχι» έχει 34%, το «ναι» έχει 53%. Στις ηλικίες 45 - 54, το «όχι» έχει 48% και το «ναι» 36%. Στις ηλικίες 55 - 64 το «όχι» συγκεντρώνει 44%, το «ναι» 47%. Στις ηλικίες από 65 και άνω, το «όχι» έχει 26% και το «ναι» έχει 56%.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα ανά περιοχές. Στην Αθήνα, το 45% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 40% υπέρ του «όχι». Στη Θεσσαλονίκη το 39% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 44% υπέρ του «όχι». Στη Λοιπή Ελλάδα το 42% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 45% υπέρ του «όχι».

Η δημοσκόπηση της Public Issue διενεργήθηκε στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου σε δείγμα 1.053.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δημοσκοπήσεις δημοψήφισμα Alco GPO Public Issue
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ