88 καθηγητές της Νομικής Αθηνών υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα [λίστα] - iefimerida.gr

88 καθηγητές της Νομικής Αθηνών υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα [λίστα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής τάσσονται 88 καθηγητές Νομικής του ΕΚΠΑ με κείμενό τους στο οποίο τονίζουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη και αξιοπρεπής μόνο εφόσον αγωνίζεται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στο κείμενό τους σημειώνουν ότι στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 κρίνεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και επισημαίνουν τους κινδύνους οπυ θα υπάρξουν αν οι Ελληνες επιλέξουν μια πορεία εκτός της Ευρωζώνης: «Εκτός ευρώ και ΕΕ η Ελλάδα είναι εξαιρετικά αδύναμη και δεν μπορεί να σταθεί. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας, που θα ακολουθήσει μία άτακτη χρεοκοπία, θα επιδεινώσει δραματικά τη ζωή όλων μας και θα καταστρέψει κυριολεκτικά τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας, που έχουν ήδη πληγεί καίρια από την κρίση. Δεν θα χαθούν όμως μόνον ζωτικής φύσεως κεκτημένα, όπως οι βασικές ελευθερίες της ΕΕ ή τα προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ ή, περαιτέρω, τα τόσο σημαντικά για την πανεπιστημιακή κοινότητα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus». Πάνω απ’ όλα θα αποκοπεί ο ακατάλυτος εδώ και δεκαετίες δεσμός που μας συνδέει με την περισσότερο αναπτυγμένη, οικονομικά, πνευματικά και πολιτιστικά, ένωση κρατών του πλανήτη. Δεν κινδυνεύουμε μόνον με απόλυτη φτωχοποίηση, αλλά και με πλήρη διεθνή απομόνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ολόκληρο το κείμενο των 88 καθηγητών Νομικής του ΕΚΠΑ έχει ως εξής:

«Ο ελληνικός λαός αναγκάστηκε τα τελευταία χρόνια να υποστεί σοβαρότατες θυσίες. Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, όπως συνδιαμορφώθηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, επέφερε κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου, αλλά και μία δραματική αύξηση του αριθμού των ανέργων, ιδίων μεταξύ των νέων ανθρώπων, για τους οποίους η πανεπιστημιακή κοινότητα νοιάζεται περισσότερο απ’ όλους.

Με ευθύνες του πολιτικού συστήματος της χώρας τα βάρη της κρίσης δεν κατανεμήθηκαν με τρόπο που να προστατεύονται επαρκώς οι πιο αδύναμοι. Στην κατανομή αυτή έχουν ασφαλώς σοβαρές ευθύνες και οι εταίροι μας στην ΕΕ και οι λοιποί δανειστές μας. Η άνιση, αλλά και αναποτελεσματική αυτή κατανομή των βαρών είχε ως συνέπεια ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να αναπτύξει μία επιφυλακτική έως εχθρική στάση έναντι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημοκρατία και η ελευθερία στην πατρίδα μας εμπεδώθηκαν και λειτούργησαν ομαλά μόνο μετά την είσοδό μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, αλλά και η εξωτερική ασφάλεια της Ελλάδας εξασφαλίστηκαν με τη βοήθεια και την πολύπλευρη αρωγή των ευρωπαίων συμμάχων μας. Είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι οι Ευρωπαίοι είναι πρωταρχικά (συν)εταίροι μας. Λόγω της ιδιότητάς τους αυτής έγιναν και δανειστές μας. Σκοπός όλων των δανείων που μας έχουν χορηγηθεί είναι η εξυπηρέτηση του κοινού ευρωπαϊκού σκοπού, μέσα στον οποίο τοποθετείται και το ελληνικό όραμα για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων.

Σήμερα έχουμε φθάσει πλέον σε ένα σημείο όπου το διακύβευμα είναι ιστορικών διαστάσεων για την πατρίδα μας. Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 κρίνεται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Κρίνεται η ασφάλεια και η ευημερία των επομένων γενεών. Εκτός ευρώ και ΕΕ η Ελλάδα είναι εξαιρετικά αδύναμη και δεν μπορεί να σταθεί. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της χώρας, που θα ακολουθήσει μία άτακτη χρεοκοπία, θα επιδεινώσει δραματικά τη ζωή όλων μας και θα καταστρέψει κυριολεκτικά τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας μας, που έχουν ήδη πληγεί καίρια από την κρίση. Δεν θα χαθούν όμως μόνον ζωτικής φύσεως κεκτημένα, όπως οι βασικές ελευθερίες της ΕΕ ή τα προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ ή, περαιτέρω, τα τόσο σημαντικά για την πανεπιστημιακή κοινότητα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών «Erasmus». Πάνω απ’ όλα θα αποκοπεί ο ακατάλυτος εδώ και δεκαετίες δεσμός που μας συνδέει με την περισσότερο αναπτυγμένη, οικονομικά, πνευματικά και πολιτιστικά, ένωση κρατών του πλανήτη. Δεν κινδυνεύουμε μόνον με απόλυτη φτωχοποίηση, αλλά και με πλήρη διεθνή απομόνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Προκειμένου να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή ή εθνικός διχασμός, μόνη οδός είναι η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμονή για την οποία ουδεμία ανάγκη προσφυγής σε δημοψήφισμα υφίσταται. Εφόσον όμως αυτό τελικά διεξάγεται, λέμε ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη και αξιοπρεπής μόνο εφόσον αγωνίζεται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι υπογράφοντες

1.Αθανασίου Γαρυφαλιά (Λία)
2.Αναγνωστόπουλος Ηλίας
3.Ανδρουλάκης Ιωάννης
4.Ανδρουτσόπουλος Γεώργιος
5.Αλιβιζάτος Νικόλαος
6.Αυγουστιανάκης Μιχάλης
7.Βάθης Βασίλειος
8.Βαρβέρης Αλέξανδρος (Μέλος ΕΔΙΠ)
9.Βασιλόγιαννης Φίλιππος
10.Βελισσαροπούλου Ιουλία
11.Βενιέρης Ιάκωβος
12.Βερβεσός Νικόλαος
13.Βλαχόπουλος Σπυρίδων
14.Βουτσάκης Βασίλειος
15.Γαβουνέλη Μαρία
16.Γεραπετρίτης Γεώργιος
17.Γεωργιάδης Απόστολος (ακαδημαϊκός)
18.Γεωργιάδης Γεώργιος
19.Γιαννόπουλος Γεώργιος
20.Δεληκωστόπουλος Ιωάννης
21.Δελλής Γεώργιος
22.Δημάκης Αλέξανδρος
23.Δημοπούλου Αθηνά
24.Διονυσοπούλου Αθανασία
25.Ευστρατίου Παύλος-Μιχαήλ
26.Ηλιάδου Αικατερίνη
27.Ηλιοπούλου-Στράγγα Ιουλία
28.Καλλινίκου Διονυσία
29.Καραγιάννης Κωνσταντίνος
30.Καράκωστας Ιωάννης
31.Καραμπατζός Αντώνιος
32.Κατηφόρης Νικόλαος
33.Κατσάνου Αναστασία (Επιστ. Συνεργάτης)
34.Κινινή Ευθυμία (Έφη)
35.Κάμτσιου-Μπέτζιου Κωνσταντίνα
36.Κονδύλη Ιωάννα
37.Κονιδάρης Ιωάννης
38.Λαδάς Δημήτριος
39.Λαδογιάννης Γεώργιος
40.Λέκκας Γεώργιος
41.Λιάππης Δημήτριος
42.Λιβαδά Χριστίνα
43.Λίβος Νικόλαος
44.Λιούρδη Αγλαϊα
45.Λύτρας Θεόδωρος
46.Μαστρομανώλης Εμμανουήλ
47.Μικρουλέα Αλεξάνδρα
48.Μίχα Ελένη (μέλος ΕΔΙΠ)
49.Μιχαλόπουλος Γεώργιος
50.Μπακόπουλος Κωστής
51.Μπουρδάρα Καλλιόπη (Κέλλυ)
52.Μπράβου Μαρίνα
53.Μουζουράκη Παρασκευή
54.Νικολόπουλος Παναγιώτης
55.Ορφανίδης Γεώργιος
56.Παμπούκης Χαράλαμπος (Χάρης)
57.Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος
58.Παπαγιάννη Ελευθερία
59.Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος
60.Παπαδοπούλου Ρεβέκκα- Εμμανουέλα
61.Παπαϊωάννου Ζωή-Ελευθερία
62.Παπανικολάου Παναγιώτης
63.Παπαρρηγοπούλου Πατρίνα
64.Παπαρσενίου Παρασκευή
65.Πελλένη-Παπαγεωργίου Ανθή
66.Περάκης Ευάγγελος
67.Ρόκας Νικόλαος
68.Σιούτη Γλυκερία
69.Σκορίνη-Παπαρρηγοπούλου Ξένη
70.Σκούρας Θεμιστοκλής
71.Σουφλερός Ηλίας
72.Σπυρόπουλος Φίλιππος
73.Σταθόπουλος Μιχάλης (ακαδημαϊκός)
74.Σωτηρόπουλος Γεώργιος
75.Τζαννετής Αριστομένης
76.Τζουγανάτος Δημήτριος
77.Τριανταφύλλου Γεώργιος
78.Τριανταφύλλου-Αλμπανίδου Φλώρα
79.Τσακυράκης Σταύρος
80.Τσικρικάς Δημήτριος
81.Τσολακίδης Ζαφείριος
82.Χέλμης Ανδρέας
83.Χιωτέλλης Αριστείδης
84.Χριστακάκου-Φωτιάδη Καλλιόπη
85.Χριστιανός Βασίλειος
86.Χριστοδούλου Δημήτριος
87.Χρυσάνθης Χρήστος
88.Ψαρούδα-Μπενάκη Άννα (ακαδημαϊκός)».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ