Λαγκάρντ στο Reuters: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά κούρεμα χρέους - iefimerida.gr

Λαγκάρντ στο Reuters: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά κούρεμα χρέους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγες ώρες μετά την αθέτηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ, από πλευράς της Ελλάδας, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσπαθεί να δει ψύχραιμα την κατάσταση και να σταθμίσει τα δεδομένα.

Μιλώντας στο Reuters, έκανε λόγο για «ασυνήθιστη κατάσταση να μην πληρώνει μια χώρα το Ταμείο, αλλά ελπίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η πληρωμή».

Καίτοι δεν προχώρησε σε προσωπική επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα, δεν δίστασε να υπαινιχθεί ότι είναι απογοητευμένη με την κατάσταση, σημειώνοντας πως η Ελλάδα, μέχρι πρόσφατα, ήταν σε φάση ανάκαμψης. Σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, άποψη με την οποία τάσσεται το ΔΝΤ, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πως προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να προχωρήσει, πρώτα, η Αθήνα σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. «Λαμβάνοντας υπόψη πού βρισκόμαστε, θεωρώ πως είναι προτιμότερο να δούμε κάποιες αποφασιστικές κινήσεις στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να υπάρξει απάντηση από την άλλη πλευρά».

Η κ. Λαγκάρντ ρωτήθηκε για το αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο κατάλληλος συνομιλητής για τους θεσμούς, αλλά και επ' αυτού δεν θέλησε να δώσει μια ευθεία απάντηση: «Το Ταμείο δεν έχει επιλογή επ' αυτού. Δεν επιλέγουμε εμείς ποιος θα εκπροσωπήσει μια χώρα. Ακολουθούμε την ίδια λογική σε όλες τις χώρες και φυσικά στην Ελλάδα. Δεχόμαστε τη νόμιμη κυβέρνηση κάθε χώρας ως νόμιμο εταίρο στις διαπραγματεύσεις».

Όσο για την τελευταία προσφορά της Αθήνας προς τους πιστωτές, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε: «Έχουμε λάβει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές ''τελευταίες'' προσφορές που έχουν επικυρωθεί, ακυρωθεί, αλλάξει ή τροποποιηθεί, επομένως είναι αρκετά αβέβαιο τι σημαίνει αυτό που λέμε ''τελευταία πρόταση''».

Όσο για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, η κ. Λαγκάρντ τόνισε: «Η ελληνική πλευρά έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την περασμένη Παρασκευή. Αυτή ήταν μια καθοριστική στιγμή. Τώρα έχουμε σε εξέλιξη μια δημοκρατική διαδικασία και η οποία ελπίζουμε να έχει μεγαλύτερη σαφήνεια, μικρότερη αβεβαιότητα ως προς το τι θέλει ο ελληνικός λαός, αλλά και ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης».

Για την κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός λαός το τελευταίο διάστημα με τις τράπεζες να είναι κλειστές και την επιβολή των capital controls, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε: «Το βρίσκω αρκετά ανησυχητικό, καθώς η Ελλάδα, έπειτα από χρόνια, άρχισε να επιστρέφει στην ανάπτυξη και να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα. Ξαφνικά, υπήρξε μια τεράστια οπισθοδρόμηση η οποία κάνει κακό».

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πως το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δείχνει πως η παρουσία του ΔΝΤ λειτουργεί υποβοηθητικά σε χώρες που ζητούν την αρωγή του. «Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης, πολλές φορές, έπρεπε να λειτουργήσουμε με κάποιες νέες διαδικασίες, αλλά νομίζω πως πάντα προσπαθούσαμε να τηρούμε τους κανόνες και να είμαστε, όσο το δυνατόν, πιο αμερόληπτοι».








Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δημοψήφισμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ