Κατέβηκαν μέχρι το Αιδοίο των μουσών και εξερεύνησαν το βάραθρο της Χιονότρυπας - iefimerida.gr

Κατέβηκαν μέχρι το Αιδοίο των μουσών και εξερεύνησαν το βάραθρο της Χιονότρυπας

Όλυμπος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πρόκειται για τα δέκα μέλη της αποστολής που οργανώθηκε στον Όλυμπο από τον σπηλαιολογικό σύλλογο Θεσσαλονίκης ΠΡΩΤΕΑΣ και κατάφερε να εξερευνήσει, για πρώτη φορά, σπήλαια, που λόγω καιρικών συνθηκών, ήταν απροσπέλαστα.

«Σκοπός της αποστολής μας, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, με τη συμμετοχή πέντε Βούλγαρων από τον σύλλογο 'Academic' του πανεπιστημίου της Σόφιας, ήταν η χαρτογράφηση των εξερευνημένων αλλά και ανεξερεύνητων σπηλαίων στην ευρύτερη περιοχή των κορυφών του Ολύμπου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της αποστολής και πρόεδρος του ΠΡΩΤΕΑ, γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Οι εξερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία σε όλα τα σπήλαια κυμαινόταν από 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου, με 100% υγρασία, ενώ ειδικά στη Χιονότρυπα, ο παγωμένος αέρας που ένιωσαν τους ενίσχυσε την άποψη ότι πιθανότατα το σπήλαιο έχει μεγαλύτερο βάθος.

Η Χιονότρυπα βρίσκεται 500 μέτρα νοτίως του καταφυγίου "Χρ. Κάκαλος", απ' όπου και είναι ορατή. Πρόκειται για βάραθρο με συνολικό βάθος τα 26.5 μέτρα, ενώ το πάχος του πάγου στο εσωτερικό του, όπως διαπίστωσαν τα μέλη της αποστολής, ξεπερνά τα 15 μέτρα. Στο βάθος υπάρχει μικρή αίθουσα, όπου στο κέντρο της υφίσταται μικρή οπή στο δάπεδο, απ' όπου εξέρχεται ρεύμα αέρος, αλλά η συνέχιση της εξερεύνησης καθίσταται δυνατή μόνο με διάνοιξη και εκβραχισμό.

Το μεγαλύτερο σπήλαιο του Ολύμπου είναι το Αιδοίο των Μουσών, που πήρε το όνομά του, όπως διευκρινίζει ο κ. Βαξεβανόπουλος, από το σχήμα της εισόδου του. Βρίσκεται στο βόρειο πρανές του λόφου του Προφήτη Ηλία, απέχοντας 132 μέτρα από την κορυφή του και έχει συνολικό βάθος 42 μέτρα.

Τα υπόλοιπα σπήλαια που εξερευνήθηκαν από την αποστολή είναι στη βάση των Μεγάλων Καζανιών, όπου υπάρχει σειρά μικρών οπών, με τη μεγαλύτερη να συνιστά οριζόντιο σπήλαιο μήκους 3 μέτρων και ύψους 2 μέτρων. Άλλο ένα σπήλαιο βρίσκεται στην κόψη της κορυφής Σκολιό και έχει βαραθρώδη είσοδο 15 μέτρων, που καταλήγει σε παγωμένο χιόνι. Η αποστολή εξερεύνησε και τα βάραθρα Σταυροϊτιές, με κατακόρυφο βάθος 13 μέτρα, στο οποίο η κατάβαση γίνεται αρκετά εύκολα και χωρίς αρμάτωμα και του Αγίου Αντωνίου, που βρίσκεται 580 μέτρα NA της ομώνυμης κορυφής, με βαραθρώδη είσοδο περίπου έξι μέτρων.

«Μουλάρια κουβάλησαν 100 λίτρα νερού (περίπου 15 εξάδες) και τα ομαδικά υλικά (σχοινιά κτλ). Τα πράγματά μας τα κουβαλήσαμε εμείς, αλλά στην κάθοδο φορτωθήκαμε και τα ομαδικά» λέει ο κ.Βαξεβανόπουλος.

Στα οφέλη της αποστολής πάντως, όπως εκτιμά, είναι η λεπτομερής καταγραφή των επτά σπηλαίων του Ολύμπου, καθώς στα περισσότερα είναι δύσκολη η κατάβαση, λόγω του πάγου.

Τα μέλη της αποστολής αποτελούσαν οι Αγγελική Ρεϊζοπούλου, Τάσος Πισιώτας, Βασίλης Κατσούλης, Ελένη Τσαγανού, Τάνια Κράστεβα (Tanya Krasteva), Κάμεν Κράστεφ ( Kamen Krastev), Μίροσλαβ Ιβάνοφ (Miroslav Ivanov), Λϊλια Γκαντζούλοβα (Lilya Gandjulova) και Ναζμί Σερίφ (Nazmi Sherif).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ