Ξεκίνησε η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ - iefimerida.gr

Ξεκίνησε η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ

Noble Energy
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έντονη ήταν χθες η δραστηριότητα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου όπου εποπτεύει κάθε κίνηση γύρω από την κυπριακή πλατφόρμα, ενώ η τουρκική πλευρά προαναγγέλλει κι άλλες κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο που έχει εκμισθωθεί από την Τουρκία κινείται νοτίως μεταξύ Πάφου - Λεμεσού, περιοχή που αναμένεται ότι η Άγκυρα θα κάνει τις γεωτρήσεις της, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει για έρευνες και το «Πίρι Ρέις», το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού

Παράλληλα, η Noble Energy και η Delek ξεκίνησαν χθες την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει το κοίτασμα «Ταμάρ» με αυτό στο «Μαρί Β» από το οποίο υπάρχει ήδη αγωγός προς την παράκτια πόλη Ασκελόν του Ισραήλ.

Ο αγωγός είναι διαμέτρου 16 ιντσών και θα έχει μήκος 150 χιλιομέτρων.

Το «Ταμάρ» είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε παγκόσμια την τελευταία δεκαετία καθώς διαθέτει περί τα 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Μετά το «Λεβιάθαν» πρόκειται για το δεύτερο πιο κοντινό κοίτασμα προς το «Αφροδίτη»

Για να αντιληφθούμε τη σημασία του κοιτάσματος στο οικόπεδο «Αφροδίτη» αναφέρουμε ότι σύμφωνα με Αμερικανούς, Γάλλους και Κύπριους η περιεκτικότητα σε πόδια φυσικού αερίου υπολογίζεται στα 8-10 τρισεκατομμύρια κυβικά.

Η επένδυση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Ταμάρ και του αγωγού υπολογίζεται σε 2,7 δις ευρώ.

Μήνυμα Χριστόφια στους Τουρκοκυπρίους για το φυσικό αέριο

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα από τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι αδιαπραγμάτευτα», ενώ διαιβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν.

Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα «να πάνε όλα κατ' ευχήν» και να μπορέσει η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο που ανήκει «σε όλους του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Προκλητικοί οι Τουρκοκύπριοι

Στον κ. Χριστόφια «απάντησε» με εμπρηστικές δηλώσεις ο λεγόμενος "υπουργός Εξωτερικών" των κατεχόμενων Χουσεΐν Όζγκιουργκιον λέγοντας πως "δεν θα εμποδίσουμε την ελληνοκυπριακή, αν αυτή βρει πετρέλαιο, αλλά θα πάμε και εμείς εκεί να βγάλουμε πετρέλαιο", δηλώνει ενώ τονίζει ότι η "συμφωνία" που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία με τα κατεχόμενα "προβλέπει μόνο την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Σε περίπτωση που βρεθεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, θα χρειαστεί νέα συμφωνία".

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ζαμάν", μιλώντας χτες στην ένωση διπλωματικών συντακτών στην Άγκυρα, ο Όζγκιουργκιουν είπε επίσης ότι η "συμφωνία" "δεν περιλαμβάνει ολόκληρο το νησί, αλλά το ότι δεν περιλαμβάνεται όλο το νησί δεν σχετίζεται με αξιώσεις δικαιωμάτων και κυριαρχίας, αλλά με το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες περιοχές δεν υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου".

Μπεγλίτης: «Παρούσα η Ελλάδα»

«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα. Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης με αφορμή την επέτειο της Κυπριακής ανεξαρτησίας.

«Οι συνθήκες είναι δύσκολες, η κατάσταση είναι κρίσιμη και γι' αυτό είπα ότι χρειάζεται ψυχραιμία, αλλά και η ανάλογη αποφασιστικότητα» προσέθεσε ο κ. Μπεγλίτης

ΟΗΕ: ζητά πλαίσιο συμφωνίας των κοινοτήτων

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, σημερινά δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου αναφέρουν πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Κι Μούν θα ζητήσει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο κατά τη μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη να έχουν καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας που θα καλύπτει όλα τα κεφάλαια, εκτός από τους χάρτες και το κεφάλαιο των εγγυήσεων.

Πηγή προσκείμενη στην Τουρκοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα, δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας διεμήνυσε πως αν οι πλευρές μεταβούν στη Νέα Υόρκη χωρίς το πλαίσιο συμφωνίας τότε θα εισηγηθεί επιδιαιτησία και σε περίπτωση που απορριφθεί και αυτή, θα επανεξετάσει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ