Tι λέει για σένα η selfie σου: Ολα όσα αποκαλύπτει για την προσωπικότητα ο τρόπος λήψης της φωτογραφίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Tι λέει για σένα η selfie σου: Ολα όσα αποκαλύπτει για την προσωπικότητα ο τρόπος λήψης της φωτογραφίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να νομίζετε ότι είναι απλά μια φωτογραφία - αλλά ο τρόπος που τραβάμε selfies μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την προσωπικότητά μας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Η στάση και η θέση μας, ακόμη και η γωνία από την οποία τραβάμε τη φωτογραφία, αποκαλύπτουν πτυχές του χαρακτήρα μας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Εντοπίσαμε ενδείξεις σε selfies που σχετίζονται με στοιχεία όπως η δεκτικότητα, η ευσυνειδησία, η νεύρωση, και η διαφάνεια» εξηγούν οι ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη που έκαναν την σχετική δημοσίευση.

«Αυτές οι ενδείξεις συμπεριλαμβάνουν εκφράσεις του προσώπου, όπως το duckface (μια έκφραση του προσώπου που γίνεται πιέζοντας τα χείλη προς τα έξω και προς τα πάνω για να μοιάζουν φουσκωτά) και συναισθήματα που κρύβει το παρασκήνιο της φωτογραφίας.

Για παράδειγμα, οι ψυχολόγοι διακρίνουν την ευσυνειδησία από την τάση του ατόμου για οργάνωση και πειθαρχία, κάτι που φαίνεται όχι μόνο στις εκφράσεις του προσώπου τους αλλά και στο χώρο γύρω τους.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι ψυχολόγοι μελέτησαν 600 λογαριασμούς από το Weibo -το Κινέζικο αντίστοιχο του Twitter- και διαπίστωσαν τι χαρακτηριστικά κρύβει η κάθε selfie.

Tι λέει για σένα η selfie σου: Ολα όσα αποκαλύπτει για την προσωπικότητα ο τρόπος λήψης της φωτογραφίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η δεκτικότητα και η διαφάνεια για παράδειγμα φαίνονται από τα θετικά συναισθήματα που βγάζει η selfie, όπως το χαμόγελο και η ευχάριστη ατμόσφαιρα, ενώ οι πιο δεκτικοί άνθρωποι φαίνεται να τραβάνε τις φωτογραφίες από χαμηλή γωνία.

Από την άλλη, οι πιο ευσυνείδητοι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να εκθέτουν τον προσωπική τους χώρο στο παρασκήνιο των selfies: «Η απόκρυψη του προσωπικού χώρου αντικατοπτρίζει άτομα που είναι προσεκτικά και ανησυχούν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους»

Tι λέει για σένα η selfie σου: Ολα όσα αποκαλύπτει για την προσωπικότητα ο τρόπος λήψης της φωτογραφίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Tι λέει για σένα η selfie σου: Ολα όσα αποκαλύπτει για την προσωπικότητα ο τρόπος λήψης της φωτογραφίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Τέλος το δημοφιλές duckface, υποδεικνύει νευρωτικά άτομα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι selfies είναι πιο ενδεικτικές της προσωπικότητας από τις κανονικές φωτογραφίες που λαμβάνονται από άλλο πρόσωπο, διότι το ίδιο το άτομο έχει περισσότερο έλεγχο πάνω τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ