Τα μηνύματα του Eurogroup- Ντάισελμπλουμ: 3ο πακέτο μπορεί να έχει σκληρότερους όρους

Περίπου μια ώρα κράτησε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα με τους υπουργούς της Ευρωζώνης να στέλνουν μηνύματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έστειλε νέες προτάσεις.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «Τυχόν νέο πακέτο μπορεί να έχει σκληρότερες προϋποθέσεις και όρους».

Αυτό το επανέλαβε μιλώντας και στο CNN, ενώ πρόσθεσε: «Οπότε, δεν είναι εύκολος ο δρόμος».

«Η τελευταία ευκαιρία για την επέκταση του παλιού προγράμματος πέρασε. Τώρα είμαστε σε δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup, ενώ αναφερόμενος στη δημοψήφισμα σημείωσε «Φαίνεται πως είναι μία πολύ δύσκολη βάση για να γίνουν σοβαρές και εποικοδομητικές συζητήσεις».

Μάλιστα, άφησε και μία αιχμή, συμπληρώνοντας: «Οι πολιτικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, τα πολιτικά κόλπα της ελληνικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει. Το πολιτικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει...».

Από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter λίγο μετά το τέλος του σημερινού Eurogroup: Η επιστολή του Τσίπρα είχε τρία αιτήματα. Η επέκταση του προγράμματος ή ένα κούρεμα δεν είναι δυνατά. Η αίτηση για το πρόγραμμα του ESM πάντα αντιμετωπίζεται με τις κανονικές διαδικασίες.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αρνήθηκε σήμερα Τρίτη να παρατείνει προσωρινά το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο λήγει στη 01:00 την Τετάρτη (ώρα Ελλάδας), έκανε γνωστό ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πίτερ Καζιμίρ μετά τον τερματισμό της τηλεδιάσκεψης του συμβουλίου.

«Η τελευταία προθεσμία για την παράταση του προγράμματος ήταν το σαββατοκύριακο. Λόγω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, είναι αδύνατον να παραταθεί πέραν της σημερινής ημέρας», έγραψε ο κ. Κάζιμιρ στον λογαριασμό του στο Twitter.

O Εσθονός ΥΠΟΙΚ Σβεν Σέστερ συμπλήρωσε «Αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση απαιτούν πρώτα συμφωνία. Και αυτά δεν μπορούν να γίνουν από το τηλέφωνο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ