Βενιζέλος: Υπήρχε κρυφό σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη

«Το ερώτημα για μας, δεν είναι το ερώτημα που γράφει το ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα για μας είναι ευρώ ή δραχμή, Ευρώπη ή άγνωστη πορεία στο περιθώριο των εξελίξεων, ασφάλεια ή ανασφάλεια, διαφύλαξη του κεκτημένου με τις περικοπές και τις θυσίες, που είναι ανυπόφορες και τραγικές», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στον Βήμα FM τόνισε παράλληλα ότι «η άλλη λύση είναι, η πλήρης κατάρρευση και η εκμηδένιση του επιπέδου ζωής».

«Άρα όποιος ψηφίζει “ναι”, δεν ψηφίζει “ναι” στα συγκεκριμένα κείμενα εργασίας, τα οποία δεν ισχύουν. Όποιος ψηφίζει “ναι”, ψηφίζει “ναι” στην Ευρώπη, “ναι” στο ευρώ, “ναι” στην αλήθεια, “ναι” στο κεκτημένο, “ναι” στην κοινή λογική, “ναι” στην ασφάλεια», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Δεν ψηφίζει λεβέντικο “όχι” στον Γιούνκερ, τον Ντάισελμπλουμ και τον Σόιμπλε. Αλλά ψηφίζει “όχι” στο κεκτημένο της χώρας, “όχι” στην Ευρώπη, “όχι” στο ευρώ, “όχι” στην ασφάλεια κι ως εκ τούτου, νομίζω ότι πράγματι πρέπει εμείς να κάνουμε το δημοψήφισμα, με το δικό μας περιεχόμενο, δηλαδή το πραγματικό περιεχόμενο κι όχι το ψευδεπίγραφο περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, το οποίο προτάσσει μάλιστα και το “όχι”, χωρίς να έχει κανένα σεβασμό, λογική σειρά των πραγμάτων και χωρίς να έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς και στην αντιπολίτευση».

Στην ερώτηση γιατί είναι χειρότερο να επιστρέψουμε στη δραχμή από το να υπάρξουν νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: ««Γιατί η δραχμή, θα είναι μια ευτελισμένη δραχμή, μια υποτιμημένη δραχμή, μια δραχμή, η οποία δεν θα έχει αντίκρισμα αγοραστικό και γιατί, ο φτωχός άνθρωπος είναι αυτός που έχει ανάγκη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, από ένα επενδυτικό κλίμα, που δίνει θέσεις εργασίας, γιατί ο φτωχός άνθρωπος είναι συνταξιούχος ή άνεργος συνήθως. Ο άνεργος πρέπει να βρει θέση δουλειάς και για να βρει θέση δουλειάς, πρέπει να λειτουργεί η οικονομία, πρέπει να έρχονται οι τουρίστες, πρέπει να παράγονται προϊόντα, πρέπει να διεξάγεται το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, πρέπει να υπάρχει κατανάλωση στην αγορά. Ο δε συνταξιούχος για να μπορέσει να παίρνει τη σύνταξή του μακροπρόθεσμα, πρέπει να έχει ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία υπάρχουν εργαζόμενοι καινούργιοι οι οποίοι ασφαλίζονται, ώστε με τις εισφορές τους να πληρώνουν τις συντάξεις των παλαιών εργαζομένων, που είναι συνταξιούχοι».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέχισε τονίζοντας ότι υπάρχει κρυφό σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη. «Πιστεύω ότι κατά βάθος υπήρχε σχέδιο, κρυφό σχέδιο αδιεξόδου, κρυφό σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, όχι επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός, αλλά επειδή οι καταστάσεις εκβιάζονται.. Δεν μπορώ να πω ότι το σχέδιο αυτό, ήταν διανοητική επεξεργασία, αλλά είναι η βαθιά πεποίθηση, η ιδεολογία, η ψευδαίσθηση, ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι, ότι υπάρχει άλλη λύση» είπε συγκεκριμένα.

Τέλος, κ. Βενιζέλος απέδωσε σκοπιμότητα στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη διαξαγωγή του δημοψηφίσματος. «Πρόκειται για μία πρόκληση δημοκρατική, πρόκειται για μία εκτροπή θεσμική, η οποία νομίζω ότι έχει πάρει πια και διαστάσεις τυπικές, νομικές» σχολίασε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ