To BBC δίνει οδηγίες στους Βρετανούς τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα - iefimerida.gr

To BBC δίνει οδηγίες στους Βρετανούς τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα, με τις τράπεζες να είναι κλειστές από τη Δευτέρα έως και τις 7 Ιουλίου, το βρετανικό δίκτυο BBC δίνει οδηγίες προς τους Βρετανούς τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Οπως αναφέρει «περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Βρετανοί» αναμένεται να κατακλύσουν την αθηναϊκή πρωτεύουσα και τα ελληνικά νησιά κι ενώ για τους Ελληνες καταθέτες έχει επιβληθεί όριο ανάληψης στα 60 ευρώ, αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει για τους ξένους τουρίστες.

Πάντως μέσα από τη μορφή των ερωτήσεων κι απαντήσεων προσπαθεί να αποσαφηνίσει το ισχύον καθεστώς για τους τουρίστες στη χώρα μας:

«Πόσα μετρητά μπορώ να έχω μαζί μου»;

Το BBC επικαλούμενο τις συμβουλές του Φόριν Οφις αναφέρει ότι οι επισκέπτες στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν τόσα ευρώ σε μετρητά όσα αρκούν «για να καλύψουν τη διάρκεια των διακοπών τους, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, απρόβλεπτες περιπτώσεις και οποιαδήποτε άλλη απρόβλεπτη καθυστέρηση». Επίσης, υπάρχει ρητή εντολή να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση κλοπής.

«Τα μετρητά που θα έχω μαζί μου καλύπτονται από την ταξιδιωτική ασφάλεια»;

Η ασφαλιστική εταιρεία Aviva αμφιβάλλει, γράφει το BBC, για το αν καλύπτονται από την ασφάλεια, τα μετρητά που κλέβονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στη Βρετανία, «η στάνταρντ ποσότητα μετρητών που καλύπτεται ανά ενήλικο ανεβαίνει στις 600 βρετανικές λίρες από 300 που ίσχυε μέχρι σήμερα». Ετσι, σε περίπτωση που κάποιος έχει μαζί του περισσότερα χρήματα και αυτά κλαπούν τότε δεν καλύπτεται ολόκληρο το ποσό.

«Θα μπορώ να χρησιμοποιώ πιστωτική ή χρεωστική κάρτα σε εστιατόρια και καταστήματα; Αν ναι, θα υπάρχει όριο για το πόσα μπορώ να ξοδεύω»;

Το BBC διευκρινίζει: τα νέα όρια ανάληψης από τα ΑΤΜ αφορούν μόνο στους Ελληνες καταθέτες και όχι στους τουρίστες, αλλά πάντα θα πρέπει να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού του κάθε επισκέπτη ότι τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης θα στερέψουν από ρευστό. Προς το παρόν όλες οι κάρτες, όπως MasterCard και Visa, θα συνεχίζουν να λειτουργούν όπως πάντα, αλλά σε αυτό το σημείο, διευκρινίζει το βρετανικό δίκτυο ότι παρόλο που δεν υπάρχει επίσημα τίποτα που να έχει αναφερθεί ως περιορισμός για τη χρήση των πιστωτικών καρτών, ωστόσο, υπάρχει περίπτωση μικρά μαγαζάκια και ταβέρνες να αυτοπεριοριστούν, μη δεχόμενα άλλη πληρωμή πέραν των μετρητών. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον φόβο ότι «μπορεί να δυσκολευτούν πολύ να βρουν μετρητά από τους λογαριασμούς τους». Το BBC αναφέρει ότι η μεγαλύτερη εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, Western Union, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα από τη Δευτέρα και θα παραμείνει κλειστή για τουλάχιστον μία εβδομάδα, όσο δηλαδή διαρκέσει η τραπεζική αργία.

«Τι θα γίνει με το αυτοκίνητο που θέλω να νοικιάσω»;

Το βρετανικό δίκτυο μεταδίδει πως υπήρξαν κάποιες αναφορές πως ορισμένα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ζήτησαν να πληρωθούν σε μετρητά, μη δεχόμενα vouchers, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Το BBC συμβουλεύει τους Βρετανούς να συμφωνήσουν εκ των προτέρων με τις εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, αλλά και με τα ξενοδοχεία για το πώς θα αποπληρωθούν.

«Θα έχουν τα ΑΤΜ αρκετά χρήματα για τους τουρίστες»;

Η απάντηση εξαρτάται από το μέρος που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους. Γενικός κανόνας, κατά το BBC, είναι ότι τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης που είναι εγκατεστημένα στα νησιά να στερέψουν πιο γρήγορα από εκείνα στην ενδοχώρα.

«Θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προπληρωμένες κάρτες νομισμάτων ή ταξιδιωτικών επιταγών»;

Οι κάρτες αυτές τροφοδοτούνται με ξένο νόμισμα και χρησιμοποιούνται σε καταστήματα και ΑΤΜ χωρίς την επιβολή φόρων. Ομως, και πάλι, γράφει το BBC, είναι πιθανό μικρά καταστήματα να διστάζουν να τις δεχθούν για τους ίδιους λόγους με τις πιστωτικές. Οσο για τα ταξιδιωτικά τσεκ, αυτά έτσι κι αλλιώς δεν είναι ευρέως αποδεκτά, οπότε το BBC δεν τα συστήνει.

«Αν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζωνη, για πόσο ακόμα τα ευρώ θα περνούν κανονικά»;

O Andrew Brown μιλώντας στο BBC συστήνει ψυχραιμία και όχι πανικό, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πάρει περίπου 18 μήνες μέχρι να επαναεισαχθεί η ελληνική δραχμή.

Τέλος, το BBC κλείνει το ρεπορτάζ του αναφέροντας πως υπό τον φόβο μεγάλων ακυρώσεων, οι τιμές στα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα έχουν πέσει δραματικά.

To BBC δίνει οδηγίες στους Βρετανούς τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ