Ισπανοί Σοσιαλιστές: Ανήκουστο το «όχι» της Αθήνας -Αυτό σημαίνει έξοδος από το ευρώ

Μπορεί οι Ισπανοί Σοσιαλιστές (PSOE) να τάσσονται υπέρ της διενέργειας ενός δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ωστόσο αντιδρούν έντονα στο ερώτημα που θέτει η Αθήνα στους Έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του κόμματος Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε πως είναι ανήκουστο η ελληνική κυβέρνηση να προκρίνει το «όχι», καθώς μια τέτοια απάντηση οδηγεί την Ελλάδα «σε έξοδο από το ευρώ».

Ο κ. Σάντσεθ επισήμανε πως πρέπει να τηρηθούν όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ενώ οι Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζουν επακριβώς την ερώτηση που θα τους τεθεί, όπως πρέπει να γνωρίζει και ποιο πρόγραμμα θα κληθούν να ψηφίσουν.
Τόνισε,δε, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ θα ήταν «απόλυτη αποτυχία» και για να αποφευχθεί αυτό, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συμφωνία που θα συνδυάζει δύο στοιχεία, μια λύση «άμεση, γρήγορη και δίκαιη», όμως επίσης και «την ευθύνη εκ μέρους των ελληνικών αρχών».

Ο κ. Σάντσεθ επισήμανε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, για αν συνεκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ σε μια προσπάθεια να μειώσει την ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας επισήμανε πως η Ισπανία είναι περισσότερο δυνατή σε σχέση με το 2011, αν και το δημόσιο χρέος έχει 300 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το Λαϊκό Κόμμα.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ισπανία πρέπει να έχει μια εποικοδομητική στάση σε αυτή την κρίση, που κατά τη γνώμη του δεν είχε μέχρι τώρα η ισπανική κυβέρνηση.

Μάλιστα, επέκρινε τον ισπανό πρωθυπουργό ότι στις τελευταίες εκλογές, ήταν ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, προσπαθώντας να εξισώσει αυτό που συνέβαινε στην Ελλάδα με αυτό που μπορεί να συμβεί στην Ισπανία.
«Αυτό από πολιτικής απόψεως αποτελεί ανευθυνότητα», τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ