Γερμανοί Πράσινοι: Οι Ελληνες πρέπει να ψηφίσουν «ναι» για να έρθει τρίτο πακέτο στήριξης - iefimerida.gr

Γερμανοί Πράσινοι: Οι Ελληνες πρέπει να ψηφίσουν «ναι» για να έρθει τρίτο πακέτο στήριξης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κριτική στους Θεσμούς, έκκληση στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ για ανάληψη πρωτοβουλίας και προτροπή στους Έλληνες για θετική ψήφο. Συνέντευξη του συνπροέδρου της ΚΟ των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Κανένα άλλο κόμμα στη Γερμανία δεν έχει υποστηρίξει σε όλο το διάστημα της κρίσης τόσο σθεναρά και με συνέπεια την αναγκαιότητα παροχής βοήθειας στην Ελλάδα όπως οι Πράσινοι. Παρά τη στήριξή τους δεν εθελοτυφλούν. Παράλληλα επισημαίνουν την αναγκαιότητα ριζικών μεταρρυθμίσεων και υποδεικνύουν τις αδυναμίες και ανεπάρκειες των ελληνικών προσπαθειών. Η στάση αυτή χαρακτηρίζει τόσο την «πραγματιστική» όσο και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, στην οποία ανήκει ο 45χρονος συνπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Άντον Χοφράιτερ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle o Άντον Χοφράιτερ ρωτήθηκε για τη στάση του απέναντι στη διεξαγωγή του ελληνικού δημοψηφίσματος πάνω στην πρόταση των δανειστών.

Άντον Χοφράιτερ: Η απόφαση ήρθε πολύ απότομα και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σωστά. Εκτός αυτού πρόκειται για μια υπερβολικά ριψοκίνδυνη απόφαση, επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, πράγμα που θα χειροτέρευε ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα.

DW: Θα προτιμούσατε να μην είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την πρόταση στο κοινοβούλιο;

Θα επιθυμούσα το Eurogroup να είχε επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία και μετά από όλα αυτά που πήγαν στραβά τα τελευταία πέντε χρόνια να είχε υποβάλει στην Ελλάδα μια καλύτερη πρόταση, την οποία θα είχε αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Όπως είπα, η όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης πήγε στραβά και τόσο η γερμανική όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν κάνει πολλά λάθη. Τώρα τα πράγματα είναι όπως είναι και το μόνο που απομένει είναι η ελπίδα ότι ο ελληνικός λαός θα έχει ακόμη το χρόνο να διορθώσει αυτό το λάθος της κυβέρνησης του.

DW: Τι εννοείται συγκεκριμένα;

Άντον Χοφράιτερ: Αυτό σημαίνει να ψηφίσει υπέρ της παραμονής στο ευρώ έτσι ώστε να διατηρήσει την πόρτα ανοιχτεί σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας με καλύτερους όρους για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

DW : Ο Αλέξης Τσίπρας αιτιολόγησε την πρότασή του για δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι η πρόταση των δανειστών ήταν απαράδεκτη, όχι μόνο επειδή πρόβλεπε περικοπές σε χαμηλούς μισθούς και συντάξεις αλλά και επειδή συμπεριελάμβανε υφεσιακά μέτρα για την οικονομία. Ποια σημασία έχουν για εσάς αυτές οι ενστάσεις;

Άντον Χοφράιτερ: Τέτοιου είδους ενστάσεις σημαίνουν ότι το πακέτο σίγουρα δεν ήταν μια καλή πρόταση. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάει κανείς ότι προς το τέλος της διαπραγμάτευσης η διαφορά ανάμεσα στους δανειστές και την Ελλάδα ήταν 400 εκ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μικρό ποσό σε σχέση με το ρίσκο του τι διακυβεύεται. Επιμένω, η απόσταση που τους χώριζε ήταν μικρή και δεν έπρεπε να τα ρισκάρουν όλα, προπαντός την προοπτική να πετύχουν αργότερα ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Πρόκειται πράγματι για ένα επικίνδυνο παιχνίδι.

DW: Το βράδυ της Τρίτης λήγει το υφιστάμενο ελληνικό πρόγραμμα. Όλοι αναρωτιούνται, τι θα γίνει μετά με την Ελλάδα. Ποιοι είναι αυτοί που θα απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση;

Άντον Χοφράιτερ: Το ζητούμενο τώρα είναι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζουν για μια τόσο βαρυσήμαντη υπόθεση για την Ευρώπη μόνον οι υπουργοί Οικονομικών.

DW: Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για ευρωπαϊκά θέματα, Γκύντερ Κρίχμπαουμ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα έκτακτων συνεδριάσεων της ολομέλειας και επιτροπών του γερμανικού κοινοβουλίου μέσα στην περίοδο του καλοκαιριού. Όπως υποστηρίζει, σε περίπτωση ενός Grexit, πιθανώς να ξεσπάσουν ταραχές στην Ελλάδα οπότε η γερμανική βουλή θα αναγκαστεί να ασχοληθεί με προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για τη χώρα. Συμμερίζεστε αυτούς τους φόβους;

Άντον Χοφράιτερ: Φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ να χειροτερέψει η κατάσταση ακόμη περισσότερο. Πολλοί σκέφτονται σε σχέση με αυτές τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις: “καλύτερα ένα τρομερό τέλος, παρά ένας ατελείωτος τρόμος”. Δεν έχουν όμως έτσι τα πράγματα. Αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ δεν θα είναι ένα “τέλος με τρόμο” αλλά η αρχή για ένα νέο και ενίοτε αισθητά χειρότερο μαρτύριο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

DW: Μέχρι τώρα το κόμμα σας επέδειξε αλληλεγγύη και παρείχε στήριξη στην Ελλάδα. Ποια θα είναι η στάση σας στο μέλλον;

Άντον Χοφράιτερ: Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Θα εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα καλύτεροι όροι απ' αυτούς στα ως τώρα πακέτα βοήθειας. Και, αναμένουμε από τους ηγέτες των κρατών της ΕΕ να φροντίσουν ώστε να διατηρηθεί η συνοχή της Ευρώπης.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ