Μπουγάτσα με τυρί ΦΠΑ 13%-Μπουγάτσα με κρέμα ΦΠΑ 23% - iefimerida.gr

Μπουγάτσα με τυρί ΦΠΑ 13%-Μπουγάτσα με κρέμα ΦΠΑ 23%

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Μπορεί ο νέος ΦΠΑ στην εστίαση να ισχύει από τη 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών ένιωσε.... την ανάγκη να δώσει νέες διευκρινίσεις, με τις οποίες αναδεικνύεται ο απόλυτος παραλογισμός του νέου πλαισίου. Αρκεί μια ματιά στη παράγραφο της νέας εγκυκλίου, όπου ο διαχωρισμός μεταξύ του χαμηλού συντελεστή 13% και του κανονικού συντελεστή 23% γίνεται αναλόγως του πόσο... γλυκιά είναι η μπουγάτσα ή η τυρόπιτα!

Ειδικότερα, ορίζεται ότι "τα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση (ψημμένα κλπ.) σφολιατοειδή και πίτες, όπως τυρόπιτες, λουκανικόπιτες, κασερόπιτες, μπουγάτσες, κρέπες, κρουασάν, κλπ., στην περίπτωση που δεν πρόκειται για παραδόσεις τυποποιημένων αγαθών ευρείας κατανάλωσης, υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.ΠΑ (είτε καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται, είτε όχι). Όμως, στην περίπτωση που ορισμένα από τα παραπάνω σφολιατοειδή και πίτες ή αρτοσκευάσματα περιέχουν γλυκαντικές ύλες, με αποτέλεσμα να προσδίδουν σε αυτά γλυκιά γεύση, θεωρούνται γλυκά και υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, όταν δεν καταναλώνονται εντός των καταστημάτων από τα οποία διατίθενται" και το ερώτημα που γεννάται είναι εάν κατά τον έλεγχο για την ορθή εφαρμογή του νέου πλαισίου, ο εφοριακός θα... δοκιμάζει τις πίτες για να διαπιστώνει εάν και πόσο γλυκιές είναι...

Και προσοχή! Εάν κατά λάθος ζητήσετε να σας... ζεστάνουν ένα τυποποιημένο σάντουιτς ή αποφασίσετε να το φάτε επιτόπου αυτό στοιχίζει κάτι παραπάνω, αφού χάνεται ο χαμηλός συντελεστής 13% και επιβάλλεται συντελεστής 23%. Ιδού και η σχετική πρόβλεψη: "Τα τυποποιημένα προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται με βιομηχανική διαδικασία και διατίθενται για ευρεία κατανάλωση στα σημεία πώλησης παραμένουν στο μειωμένο συντελεστή 13%. Υπό την έννοια αυτή συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή, ως τυποποιημένα είδη διατροφής που παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, τα σάντουιτς και οι σαλάτες λαχανικών ή φρούτων, τα οποία είναι αεροστεγώς κλεισμένα και φέρουν επί της συσκευασίας τους τις απαιτούμενες ενδείξεις όσον αφορά τα συστατικά τους και το χρόνο διατηρησιμότητάς τους (ημερομηνία παρασκευής και ανάλωσης), με την προϋπόθεση ότι δεν προετοιμάζονται κυρίως από τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ή αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης, αλλά παρασκευάζονται μέσω μιας βιομηχανοποιημένης διαδικασίας και διατίθενται μαζικά στα σημεία πώλησης. Σε κάθε περίπτωση τα προσυσκευασμένα ανωτέρω προϊόντα υπάγονται στον κανονικό συντελεστή 23%, όταν διατίθενται στον τελικό καταναλωτή μετά την αφαίρεση της συσκευασίας για οποιοδήποτε λόγο, π.χ. ζέσταμα ή ψήσιμο καθώς και όταν καταναλώνονται επιτοπίως"!!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ