BBC: Η ΕΚΤ θα διακόψει τον ELA για την Ελλάδα -Θα κλείσουν οι τράπεζες, έρχονται έλεγχοι κεφαλαίων - iefimerida.gr

BBC: Η ΕΚΤ θα διακόψει τον ELA για την Ελλάδα -Θα κλείσουν οι τράπεζες, έρχονται έλεγχοι κεφαλαίων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διακοπή του ELA, κλειστές τράπεζες από τη Δευτέρα και ελέγχους κεφαλαίων. Αυτά θα φέρει η συνεδρίαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα, σύμφωνα με το BBC.

Το βρετανικό δίκτυο, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, μετέδωσε πληροφορίες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αποφασίσει να κλείσει τη «στρόφιγγα» του ELA για τις ελληνικές τράπεζες στην κρίσιμη συνεδρίαση που ξεκινά στις 12:00.

«Εκτός αν ως από θαύμα οι Ελληνες καταθέτες αποφασίσουν να σταματήσουν να κάνουν αναλήψεις, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν με σοβαρά προβλήματα από τη Δευτέρα κιόλας, καθώς εξαρτώνται από τον ELA που εγκρίνεται από την ΕΚΤ αλλά παρέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να παρέχουν ρευστό στους πελάτες τους», γράφει ο Ρόμπερτ Πέστον στο BBC.

«Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να ανακοινώσει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή της επιβολής ελέγχων κεφαλαίων», ανέφερε μία πηγή στο βρετανικό δίκτυο.

Η αναμενόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τον τερματισμό του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας πηγάζει από τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να μην βγει η Ελλάδα από πρόγραμμα την Τρίτη και επίσης να μην πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ την ίδια ημέρα, σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.

Οπότε, με την Ελλάδα εκτός επίσημου προγράμματος διάσωσης, θεωρείται αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, καθώς θα ήταν αμφίβολη η φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους και κατά συνέπεια των ελληνικών τραπεζών.

Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να κλείσει τις τράπεζες η ΕΚΤ, ως ρυθμιστής, μπορεί να συστήσει να κλείσουν όλα τα παραρτήματα των ελληνικών τραπεζών εκτός Ελλάδος ώστε να διατηρήσουν το ρευστό.

Guardian: Υπάρχει τεχνικό πρόβλημα

Αναμεταδίδοντας την πληροφορία του BBC, ο Guardian σημείωσε ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με ενδεχόμενη απόφαση της ΕΚΤ να «τραβήξει την πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες. Τεχνικά, η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα έως και την Τρίτη. «Η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της τώρα θα ήταν μία βαθιά πολιτική απόφαση, ενόψει του δημοψηφίσματος. Είναι πιο πιθανό η ΕΚΤ να αποφασίσει περιορισμό του ELA στο τωρινό επίπεδό του. Αυτό βέβαια θα άφηνε και πάλι εκτεθειμένες τις τράπεζες, αν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων», γράφει η βρετανική εφημερίδα στη διαδικτυακή της έκδοση.

BBC: Η ΕΚΤ θα διακόψει τον ELA για την Ελλάδα -Θα κλείσουν οι τράπεζες, έρχονται έλεγχοι κεφαλαίων  | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ELA ΕΚΤ έλεγχοι κεφαλαίων
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ