Kαθάριζαν υπουργεία με εικονικά τιμολόγια και έβγαλαν 11,5 εκατ. ευρώ από εικονικά τιμολόγια - iefimerida.gr

Kαθάριζαν υπουργεία με εικονικά τιμολόγια και έβγαλαν 11,5 εκατ. ευρώ από εικονικά τιμολόγια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες περιπτώσεις χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων από τρεις εταιρείες καθαρισμού, εξιχνίασε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Οι εταιρείες δεν απέδωσαν ΦΠΑ, ύψους 4.581.774 ευρώ, ενώ καρπώθηκαν ποσά που ξεπερνούν τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Για την υπόθεση συνελήφθησαν 14 άτομα.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, κατά τα έτη 2008-2012 διακινήθηκαν από τις εμπλεκόμενες εταιρείες εικονικά φορολογικά στοιχεία, συνολικής αξίας 25.717.533 ευρώ.

Στο πλαίσιο της οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 14 άτομα, ηλικίας από 35 έως 66 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος άλλων 21 ατόμων, ηλικίας από 28 έως 73 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι, ως ιδιοκτήτες τριών εταιρειών, αναλάμβαναν την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού σε δημόσιες κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπουργεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μετά την κατοχύρωση του διαγωνισμού και την ανάληψη του έργου, παρουσίαζαν και αποτύπωναν στα φορολογικά βιβλία τους την εκτέλεσή του ως υπεργολαβία, με συνεργαζόμενες εταιρείες-ατομικές επιχειρήσεις, επί της ουσίας ανύπαρκτες, που γι' αυτόν τον σκοπό είχαν συσταθεί από συνεργούς τους. Από αυτές τις εταιρείες λάμβαναν και χρησιμοποιούσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία και εμφάνιζαν την εκτέλεση των έργων καθαριότητας ως προϊόν συνεργασιών. Αποτέλεσμα της λήψης και χρήσης των εικονικών φορολογικών στοιχείων ήταν η προσαύξηση των δαπανών και η αποφυγή καταβολής άμεσων φόρων και απόδοσης ΦΠΑ.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που έλαβαν τα εικονικά φορολογικά στοιχεία, χρησιμοποίησαν τις πληρωμές αυτών των παραστατικών, κυρίως, μέσω τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών, προκειμένου οι ίδιοι να καρπωθούν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού οι επιταγές πληρώνονταν προς όφελός τους.

Από την επεξεργασία και ανάλυση του υλικού προσδιορίστηκε ότι από το 2008 έως και το 2012, διακινήθηκαν 903 εικονικά φορολογικά στοιχεία, καθαρής αξίας 21.135.759,77 ευρώ, συν ΦΠΑ 4.581.774,01 ευρώ, δηλαδή συνολικής αξίας 25.717.533,78 ευρώ.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, εκμεταλλευόμενοι την κακουργηματική φοροδιαφυγή, οικειοποιήθηκαν τα ακόλουθα χρηματικά ποσά: Οι ιδιοκτήτες της πρώτης εταιρείας το ποσό των 3.067.732,66 ευρώ, οι ιδιοκτήτες της δεύτερης 6.629.446,27 ευρώ και της τρίτης 1.874.232,73 ευρώ.

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες και εταιρείες των εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το ποσό των 165.415 ευρώ και 770 δολαρίων ΗΠΑ, 33 τραπεζικές επιταγές συνολικής αξίας 850.976 ευρώ και πλήθος εγγράφων και παραστατικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ