Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει ότι ο Βαρουφάκης πρότεινε να αποχωρήσει η κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση, αν δεν υποχωρήσει το ΔΝΤ - iefimerida.gr

Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει ότι ο Βαρουφάκης πρότεινε να αποχωρήσει η κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση, αν δεν υποχωρήσει το ΔΝΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το site tvxs, το οποίο απηχεί απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο απο την κρίσιμη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.

Το δημοσίευμα ανέφερε πως κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλει να αποχωρήσει η κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση, αν δεν υποχωρήσει το ΔΝΤ. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα και ξεκαθάρισε πως δεν έχει τεθεί από τον Γιάνη Βαρουφάκη θέμα αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις.

Γράφει για το ΔΝΤ, την απάντηση Τσίπρα και τις προθέσεις Βαρουφάκη:

«Με μεθόδους... πολιτικής τζιχάντ το ΔΝΤ τορπιλίζει στο «παρά πέντε» τις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών και απειλεί να τινάξει στον αέρα την, ήδη δύσκολη, συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών.
Η προκλητική αντιπρόταση που έβαλαν στο τραπέζι οι πιστωτές, κατ' απαίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, ζητά την ύστατη ώρα πρόσθετα μέτρα τη τάξης των 2 έως 3 δις στη λίστα των 8 δις που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση, απαιτεί μαχαίρι στο ΕΚΑΣ και λιγότερα φορολογικά βάρη για τις επιχειρήσεις και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το εάν οι πιστωτές προκαλούν πλέον εσκεμμένα τη ρήξη.
Η αντιπρόταση απερρίφθη ακαριαία από την ελληνική πλευρά με κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες να την χαρακτηρίζουν «απολύτως απαράδεκτη», ενώ εύγλωττο ήταν και το οξύ μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πριν καν φθάσει στη βελγική πρωτεύουσα: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!
Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είπε, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του.
Υπό αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες για τις τελικές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι - ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν πλέον ανοιχτά.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ επιχειρεί να «γεφυρώσει» το νέο χάσμα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν πως παρά την τορπίλη ΔΝΤ «οι συνομιλίες δεν έχουν σπάσει» και υπάρχουν «περιθώρια εκτόνωσης» ακόμη κι «εάν χρειαστούν ολονύκτιες διαπραγματεύσεις απόψε στο Εurogroup». Η σκληρή στάση του ΔΝΤ, άλλωστε, βρίσκεται πλέον σε ευθεία διάσταση με εκείνη της Κομισιόν, η οποία από χθες αναγνωρίζει και διαρρέει ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των πιστωτών.
Παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης, ωστόσο, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν πλέον έντονες επιφυλάξεις ως προς το εάν υπάρχει όντως βούληση και έδαφος για συμφωνία, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να εμφανίζεται ανάμεσα στους πρώτους που εκφράζουν προβληματισμό για το εάν η ελληνική πλευρά πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι συμφωνία η οποία δεν θα περιλαμβάνει και σαφή λύση για το χρέος δεν πρέπει να πάει καν στην ελληνική Βουλή, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος φέρεται να βρίσκεται πλέον και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το θέμα του χρέους θα αποτελέσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαράβατη «κόκκινη γραμμή» για τον Αλέξη Τσίπρα εάν και εφόσον επέλθει απεμπλοκή στις συναντήσεις των Βρυξελλών - παραμένει, όμως, ακόμη άγνωστο εάν και ποιάς μορφής δέσμευση θα αναλάβουν οι πιστωτές για την ελάφρυνσή του τόσο στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup όσο και στην αυριανή σύνοδο κορυφής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τζιχάντ Λαγκάρντ Κύκλοι tvxs
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ