Mέλος εξτρεμιστικής οργάνωσης ο νεκρός Kούρδος στη Θεσσαλονίκη

Την κουρδική εξτρεμιστική οργάνωση DHKP-C δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των ερευνών για τη χτεσινή έκρηξη χειροβομβίδας σε διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης που κόστισε τη ζωή σε έναν Κούρδο, ενώ στάθηκε αφορμή για να εντοπιστεί ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο.

Οι αστυνομικές αρχές χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σοβαρή την υπόθεση και εξετάζουν τις επαφές του νεκρού Κούρδου με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DKHP-C), μια κουρδική εξτρεμιστική οργάνωση η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο συνεργασίας του Τούρκου και με Τούρκους αριστεριστές.

Παράλληλα έρχονται στο φως νέα στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού ο οποίος ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2010 και μετά μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί συγκατοικούσε με έναν συμπατριώτη του σε διαμέρισμα του οποίου η ενοικίαση έγινε με ψεύτικα στοιχεία. Ύποπτο θεωρείται το γεγονός πως ο συγκάτοικος του Κούρδου είναι εξαφανισμένος εδώ και 6 μήνες.

Επιπλέον, το θύμα πιθανώς να συνδέεται με την τουρκικής καταγωγής συνδικαλίστρια, Γιουλαφερίτ Ολζάν, η οποία συνελήφθη πέρυσι στην Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενη για τρομοκρατική δράση στα πλαίσια του DHKP-C. Η 42χρονη εκδόθηκε τελικά στην Γερμανία.

Οι αρχές ανησυχούν για πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στις έρευνες, η οποία μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις για τη δράση των Κούρδων στο ελληνικό έδαφος. Γι' αυτό ο χειρισμός της υπόθεσης γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ