Μια βραδιά αφιερωμένη στον Τζέιμς Ελρόι - iefimerida.gr

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Τζέιμς Ελρόι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου οι εκδόσεις Άγρα και ο Ιανός της Αθήνας παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του Τζέιμς Ελρόι με τίτλο «Τα σκοτάδια μου».

Ο Ελρόι έχοντας γράψει μυθιστορήματα όπως «Η μαύρη ντάλια και το «Λος Άντζελες, Εμπιστευτικό» θεωρείται η πιο χαρακτηριστική φωνή της αμερικάνικης νουάρ λογοτεχνίας.

«Ο θάνατός σου καθόρισε τη ζωή μου. Θέλω να βρω την αγάπη που δεν είχαμε ποτέ και να την εξηγήσω για χάρη σου. Θέλω να σου μιλήσω δημόσια για τα μυστικά σου. Θέλω να εκμηδενίσω την απόσταση που μας χωρίζει. Θέλω να σου δώσω πνοή» γράφει ο Τζέιμς Ελρόι.

«Τα σκοτάδια μου» είναι ένα μυθιστόρημα βαθιά αυτοβιογραφικό, μια διαδρομή σε αναμνήσεις τρομακτικές. Πρόκειται για την ιστορία της νεαρής Τζιν που βρέθηκε άγρια δολοφονημένη τον Ιούνιο του 1958 και του γιου της Τζέιμς που ζει στοιχειωμένος από το έγκλημα. Ένας ντετέκτιβ του Τμήματος των Ανθρωποκτονιών του Λος Άντζελες αναζητά τον δολοφόνο. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου περνάνε σαράντα χρόνια αμερικάνικου εγκλήματος, με αμέτρητες ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών. Το μυθιστόρημα βραβεύτηκε ως το «Βιβλίο της χρονιάς» από τους Times της Νέας Υόρκης.

«Το κακό είναι παντού», γράφει συχνά ο Τζέιμς Ελρόι στα βιβλία του που φαίνεται να γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει κόλαση. Ο συγγραφέας περιγράφει την πραγματικότητα με τον πιο ζοφερό τρόπο: Ο κόσμος είναι σκληρός, σκοτεινός και πολύπλοκος∙ οι άνθρωποι είναι αδίστακτοι∙ η βία ζει και βασιλεύει και το κακό καλύπτει τα πάντα∙ οι αστυνόμοι είναι διεφθαρμένοι, το ίδιο και οι πολιτικοί∙ τίποτε καλό δεν μπορεί να συμβεί στον κόσμο, δεν υπάρχει καμία διέξοδος.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ελρόι δεν έχει ζήσει μια ζωή συνηθισμένη∙ μοιάζει περισσότερο με θαύμα το γεγονός ότι επέζησε και έχει φτάσει σήμερα στο σημείο να θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Η παιδική του ηλικία σημαδεύτηκε από την άγρια δολοφονία της μητέρας του που βρέθηκε στραγγαλισμένη κοντά στο σπίτι τους. Το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ και η υπόθεση έκλεισε. Μάλλον όχι για όλους, καθώς η δολοφονία αυτή έγινε η εμμονή του νεαρού Τζέιμς που ξεκίνησε να διαβάζει με μανία τα αστυνομικά χρονικά του Λος Άντζελες, δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία στα ανεξιχνίαστα εγκλήματα. Η αλήθεια είναι ότι ο Ελρόι πέρασε μια άγρια και δύσκολη εφηβεία, μεγάλωσε με τον αλκοολικό πατέρα του μέσα στη φτώχεια και στη μιζέρια. Η κατάσταση ξέφυγε λίγο αργότερα, μετά τον θάνατο του πατέρα του: αλκοόλ, ναρκωτικά, βία, εγκληματικότητα. Έζησε άστεγος και ναρκομανής για πολλά χρόνια. Συνήθιζε να τρυπώνει στις βιβλιοθήκες και διάβαζε βιβλία με τις ώρες ̶στη συνέχεια τα πουλούσε για να βγάλει τα προς το ζην. Και μετά από δέκα χρόνια, τρομαγμένος, έχοντας φτάσει σε σημείο να μην θυμάται ούτε το όνομά του, αποφάσισε να κάνει αποτοξίνωση. Και να γράψει το πρώτο του βιβλίο.

Για τον Τζέιμς Ελρόι και το έργο του θα μιλήσει ο Ανδρέας Αποστολίδης, συγγραφέας και μεταφραστής των έργων του Ελρόι και ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, συγγραφέας και μεταφραστής, λάτρης της νουάρ λογοτεχνίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις και ομιλίες του Τζέιμς Ελρόι σχετικά με το έργο του (στα αγγλικά ̶ χωρίς ελληνικούς υπότιτλους).

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Τζέιμς Ελρόι | iefimerida.gr 0
Μια βραδιά αφιερωμένη στον Τζέιμς Ελρόι | iefimerida.gr 1


ΙNFO
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015, ώρα 20:30
IANOS, Σταδίου 24, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ