Hugo Dixon: Γιατί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Hugo Dixon: Γιατί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα πιο πιθανά σενάρια για τον Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει ο γνωστός δημοσιογράφος και αρθρογράφος, Hugo Dixon προκρίνοντας ως καλύτερη εκδοχή για την Ελλάδα τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την πιο μετριοπαθή στάση.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Dixon, δεδομένων των σκληρών μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους και σε μερικούς μήνες θα έχει πάλι πρόβλημα με τους πιστωτές.

Δεδομένων των εσωτερικών αντιδράσεων στο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι η προσφορότερη λύση είναι να προκαλέσει ο Αλέξης Τσίπρας διάσπαση, να διαχωριστεί από τα ακραία στοιχεία, να προκαλέσει εκλογές τις οποίες και προβλέπει ότι θα κερδίσει με ένα πιο μετριοπαθές στίγμα.

Ο «δεκάλογος» των συμπερασμάτων του δημοσιογράφου, στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης είναι:

  1. Μια συμφωνία για την Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα, είναι πολύ πιθανή αλλά όχι βέβαιη.
  2. Οι πιστωτές πιθανώς θα στύψουν ακόμη μια φορά τον Τσίπρα για παραχωρήσεις, πριν καταλήξουν σε συμφωνία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τον Πρωθυπουργό να «πουλήσει» την συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ
  3. Είναι δύσκολο για τον Τσίπρα να περάσει μέσα από άλλον ένα γύρο μικροπολιτικών/εμπρηστικών λόγων, καθώς τότε πιθανότατα να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων
  4. Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ να διασπαστεί και ο Τσίπρας να προκαλέσει δεύτερες εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει με ένα πιο μετριοπαθές κόμμα.
  5. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διασπαστεί, τότε ο Τσίπρας θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσει την συμφωνία. Σε μερικούς μήνες, η Ελλάδα θα είναι και πάλι σε διαμάχη με τους πιστωτές της.
  6. Δεδομένου ότι η συμφωνία περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα και συρρίκνωση της οικονομίας, η Ελλάδα οδεύει προς την ύφεση και είναι απίθανο να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.
  7. Μια νέα αντιπαράθεση με τους πιστωτές της, εντός του τρέχοντος έτους, είναι αρκετά πιθανή. Αυτό θα μετρήσει περισσότερο στην όξυνση της οικονομικής ύφεσης.
  8. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεγαλύτερη απογοήτευση γιατί δεν θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέχρι Τσίπρας να φέρει αποτελέσματα και πάλι θα το βρει εξαιρετικά δύσκολο να το πράξει αυτό.
  9. Αν υπάρξει άλλη μια αντιπαράθεση με τους δανειστές το φθινόπωρο, η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να είναι αναπόφευκτη καθώς τα αποθέματα αξιοπιστίας έχουν πλέον αδειάσει.
  10. Αλλά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ διασπαστεί και ο Τσίπρας μετατοπιστεί προς το κέντρο, είναι δυνατόν να υπάρξει ενάρετος κύκλος: Βελτίωση των σχέσεων με τους πιστωτές, ελάφρυνση του χρέους και εμπιστοσύνη.
Hugo Dixon: Γιατί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Hugo Dixon ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συμφωνία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ