Το Associated Press τριγυρνά στα Εξάρχεια και ερμηνεύει τα γκράφιτι της κρίσης [εικόνες] - iefimerida.gr

Το Associated Press τριγυρνά στα Εξάρχεια και ερμηνεύει τα γκράφιτι της κρίσης [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα γκράφιτι στην Αθήνα αφορούσαν συνήθως το ποδόσφαιρο, την πολιτική ή τα εφηβικά καμώματα, αρκετά ανόητα για να γίνουν αντικείμενο χλευασμού και αρκετά σπάνια, για να τα προσέξει κανείς, σχολιάζει το Associated Press.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «τώρα πια είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κτίριο, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό που οι τοίχοι του να μην έχουν βαφτεί με μαύρο, κόκκινο, μπλε (χρώμα το οποίο χρησιμοποιούν συνήθως οι νεοναζί) ή ασημί σπρέι και μπογιά. Τα περισσότερα φαίνεται να μην εξυπηρετούν κάποιο σκοπό, παρά να μαρκάρουν σαν τα σκυλιά την περιοχή τους».

Κάποια όμως από αυτά είναι πραγματική τέχνη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες αποφασίζουν να μην καθαρίσουν το κτίριό τους από τα σχέδια γιατί «εκτίμησαν την τέχνη».

«Και κατά τα τελευταία πέντε χρόνια της οικονομικής ύφεσης της Ελλάδας, όλο και περισσότερα γκράφιτι αποτελούν σχόλιο στα οικονομικά και κοινωνικά δεινά της Ελλάδας» γράφει το αμερικανικό πρακτορείο το οποίο κάνει ειδική μνεία στα Εξάρχεια και στο σχέδιο «5 €», όπου σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο, ο καλλιτέχνης Wild Drawing έχει σχεδιάσει έναν άνδρα καταβεβλημένο να βαστά με τα χέρια του ωχρό πρόσωπό του που μοιάζει να σε κοιτά κατάματα μέσα από τον τοίχο, ενώ κάτω στον ζαρωμένο τοίχο έχει σχεδιάστεί ένα τσαλακωμένο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ.

Ο καλλιτέχνης του δρόμου που μίλησε στο Associated Press δηλώνει πως αυτή η τοιχογραφία μπορεί να ιδωθεί ως ο καθρέφτης πολλών Ελλήνων κατά τα χρόνια της λιτότητας.

Το Associated Press τριγυρνά στα Εξάρχεια και ερμηνεύει τα γκράφιτι της κρίσης [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Λίγο πιο κάτω, στον ίδιο δρόμο, ο δημοσιογράφος του πρακτορείου βλέπει ένα άλλο γκράφιτι. Αυτή τη φορά ένα ψεύτικο σήμα οδικής κυκλοφορίας έχει ζωγραφισμένο πάνω του ένα ευρώ που κάνει το αυτοκίνητο με την ελληνική σημαία να τρέμει και να πραγματοποιεί ελεύθερη πτώση στο νερό. Το γκράφιτι ονομάζεται: Keep Away (Μείνε Μακριά) και ο συμβολισμός του είναι εμφανής.

Το Associated Press τριγυρνά στα Εξάρχεια και ερμηνεύει τα γκράφιτι της κρίσης [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Παραμένοντας στην περιοχή των Εξαρχείων, ο N_Grams ένας άλλος καλλιτέχνης γκράφιτι χρησιμοποίησε κόλλες από εφημερίδες και συγκεκριμένα τις αγγελίες για εύρεση εργασίας, ώστε να σχηματίσει ένα χαρτονόμισμα. Οπως εξομολογείται ο ίδιος στο Associated Press, οι αγγελίες αυτές χρονολογούνται από την περσινή χρονιά, όταν ο ίδιος έψαχνε για δουλειά.

Το αμερικανικό πρακτορείο ολοκληρώνει το οδοιπορικό κατεβαίνοντας την Οδό Πειραιώς. Εκεί διαβάζει σε έναν τοίχο: Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν ένα πάρτι χωρίς ναρκωτικά. Ο καλλιτέχνης Cacao Rock αναφέρει ότι η ιδέα για αυτό το γκράφιτι του ήρθε πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, τώρα πια «έχω αλλάξει, δεν παίρνω ναρκωτικά πια ούτε πάω σε πάρτι, αλλά η Ευρώπη πρέπει να ωριμάσει».

Το Associated Press τριγυρνά στα Εξάρχεια και ερμηνεύει τα γκράφιτι της κρίσης [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Το Associated Press τριγυρνά στα Εξάρχεια και ερμηνεύει τα γκράφιτι της κρίσης [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Associated Press γκραφίτι εξάρχεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ