Bloomberg: Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από ό,τι οι ΗΠΑ στη Μεγάλη Υφεση [γράφημα] - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από ό,τι οι ΗΠΑ στη Μεγάλη Υφεση [γράφημα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ότι η Αθήνα βρίσκεται σε χειρότερη θέση απ' ό,τι οι ΗΠΑ το 1933, κατά το δεύτερο δηλαδή ξέσπασμα του κραχ του Μεσοπολέμου, υποστηρίζει ο Tom Keene με άρθρο του στο Bloomberg.

Ο ίδιος ξεκινά το άρθρο του ερμηνεύοντας τον όρο «depression», καθώς η περίοδος της Μεγάλης Υφεσης (1929-1941) στα αγγλικά είναι γνωστή ως «Great Depression». Η λέξη depression έχει δύο ερμηνείες: η πρώτη σημαίνει κατάθλιψη και η δεύτερη τεράστια οικονομική ύφεση.

Αλλά ακόμα και με την οικονομική της ερμηνεία, υπάρχουν πάλι δύο αναλύσεις. Οπως αναφέρεται στο άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου, «πολλοί οικονομολόγοι όταν αναφέρονται στη Μεγάλη Υφεση εννοούν την περίοδο μεταξύ 1929 και 1941. Από την άλλη, η Υφεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1929 και διήρκησε έως τον Μάρτιο του 1933. Σύμφωνα με το NBER, το οποίο χρησιμοποιεί τον όρο recession (ύφεση) αντί για depression (τεράστια ύφεση, κραχ), χρονολογεί για την αμερικανική οικονομία, δύο περιόδους ύφεσης (recession) κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα. Η πρώτη μεταξύ του Αυγούστου 1929 και του Μαρτίου 1933 και η δεύτερη από τον Μάιο του 1937 έως και τον Ιούνιο του 1938».

Και όσο και αν η παραπάνω ανάλυση μπορεί να προκαλεί σύγχυση στους αναλυτές, για την Ελλάδα όταν έρχεται το ερώτημα αν η χώρα είναι σε ύφεση με την έννοια του depression, «η απάντηση δεν προκαλεί ούτε σύγχυση ούτε γέλιο». Θα λέγαμε ότι αντιστοιχεί περισσότερο στον όρο «Great Contraction», δηλαδή «Μεγάλη Συστολή» ή «Great Recession», δηλαδή «Μεγάλη Υφεση».

Οσο για το αν η Ελλάδα θυμίζει τις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1930, ή αν ακόμη βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας Μακράς Υφεσης με τον όρο του «Depression», η απάντηση μπορεί να αναζητηθεί κατά τον Αμερικανό αναλυτή στο παρακάτω γράφημα, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από μια σύγκριση της Ελλάδας του 2007 με τις ΗΠΑ του 1929 έως σε έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Bloomberg: Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από ό,τι οι ΗΠΑ στη Μεγάλη Υφεση [γράφημα] | iefimerida.gr 0

Σημειώνεται ότι η λευκή γραμμή είναι η προσαρμογή του πληθωρισμού βάσει του ελληνικού ΑΕΠ από το 2007 έως και το 2013. Τα σημεία που επικαλύπτονται, ενώνονται είναι στιγμές μέσα στην περίοδο της Αμερικανικής Μεγάλης Υφεσης της περιόδου 1929-1941. Ο αριστερός μπλε κύκλος είναι το σημείο σύγκρισης της Ελλάδας με την Αμερική της δεκαετίας του 1930.

Ο Tom Keene καλεί τους αναγνώστες να μελετήσουν τη λευκή γραμμή της προσαρμογής του πληθωρισμού με το ελληνικό ΑΕΠ από το 2007 έως και το 2013, ενώ ο ίδιος ενημερώνει πως, σύμφωνα με τις μελέτες του, η πρόβλεψη για το 2014 είναι μια περαιτέρω μείωση η οποία υπολογίζεται στο σημείο του λευκού κύκλου. Ο κίτρινος κύκλος είναι το σημείο της έλευσης τους ευρώ στο τέλος του 1998, αν και η Ελλάδα μπήκε λίγο αργότερα στη νομισματική ένωση, σημειώνει ο Keene.

Ο αριστερός μπλε κύκλος σηματοδοτεί το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ από το 1929 το οποίο συμπίπτει με τα δεδομένα του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας το 2007. Ο κόκκινος κύκλος είναι το σημείο-πάτος για τις ΗΠΑ το 1933, ενώ ο δεύτερος μπλε κύκλος δείχνει την ανάκαμψη του 1936 και, εν τέλει, ο πράσινος κύκλος δείχνει αυτό που πολλοί αποκαλούν το τέλος της πτώσης της αμερικανικής οικονομίας, το 1941.

Ο συντάκτης του Bloomberg σπεύδει σε αυτό το σημείο να διευκρινίσει ότι το γράφημα είναι μια στενή προσέγγιση δύο μεσοπρόθεσμων χρονικών περιόδων που συγκρίνει τα ελληνικά δεδομένα σε ευρώ με τα δεδομένα προ του πολέμου σε αμερικανικά δολάρια. Και διευκρινίζει ότι στις ΗΠΑ «καλά δεδομένα» ξεκίνησαν να έχουν στα χέρια τους οι αναλυτές μετά το 1947.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως ότι «η οικονομική ύφεση (με την έννοια του depression) είναι πολύ υποκειμενική και περιλαμβάνει το βάθος της συστολής με τη χρονική φύση μιας δεδομένης επιβράδυνσης. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι η βουτιά των δεδομένων κάνει την Αθήνα να φωνάζει: “Υφεση” (depression)».

Και για αυτό τον λόγο δίνει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: «Η λευκή γραμμή πέφτει πολύ κάτω από τον κόκκινο κύκλο που αντιπροσωπεύει τον εφιάλτη του 1933 για τις ΗΠΑ».

Bloomberg: Η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από ό,τι οι ΗΠΑ στη Μεγάλη Υφεση [γράφημα] | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Bloomberg ΗΠΑ Ελλάδα Μεγάλη Ύφεση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ