Τσεκούρι έως 50% για 100.000 υπαλλήλους από το νέο μισθολόγιο - iefimerida.gr

Τσεκούρι έως 50% για 100.000 υπαλλήλους από το νέο μισθολόγιο

νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τεράστιες αλλαγές φέρνει το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προς συζήτηση. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τις μεγαλύτερες απώλειες να αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εσωτερικών και στις ΔΕΚΟ.

Ποιο είναι ο βασικός στόχος

Στόχος του πολυνομοσχεδίου είναι η συμπίεση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της κατάργησης του συνόλου των ειδικών επιδομάτων.

Πρέπει να τονιστεί ότι το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο αφορά όχι μόνο τον «στενό» αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα δηλαδή ΝΠΙΔ, ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου και δημοτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις εισηγμένες εταιρείες.

Ειδικότερα, το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις συνολικές αποδοχές κυρίως σε δύο κατηγορίες υπαλλήλων:

  • Σε μόνιμους υπαλλήλους που λάμβαναν υψηλά επιδόματα. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι στο στενό δημόσιο, ιδιαίτερα στο υπουργείο Οικονομικών και Εσωτερικών, λάμβαναν πολύ μεγάλα επιδόματα. Ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται μέχρι και 50%!
  • Σε όσους δημόσιους υπαλλήλους εργάζονται σε ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ανεξάρτητες αρχές, και ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου. Υπολογίζεται ότι οι αποδοχές αυτών των υπαλλήλων ξεπερνούν τον αντίστοιχο μέσο όρο των αποδοχών των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 22.000 ευρώ). Σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση αποδοχών θα αγγίξει το 40%

Από τις μεγάλες απώλειες που φέρνει το νέο μισθολόγιο θα διασωθούν τελικά μόνο οι χαμηλόμισθοι και οι διευθυντές τους! Για τους μεν χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, το νέο μισθολόγιο προβλέπει ακόμα και μια μικρή αύξηση από 5 έως 80 ευρώ το μήνα, επειδή θα αυξηθεί κατά 7% έως 20% ο βασικός μισθός τους.

Για τους διευθυντές, το νέο μισθολόγιο βάζει πλαφόν στις μηνιαίες αποδοχές τους στα 2.700 έως 3.000 ευρώ μαζί με το ειδικό επίδομα ευθύνης, το οποίο είναι 250 ευρώ για τμηματάρχες, 400 ευρώ για διευθυντές και 700 ευρώ για γενικούς διευθυντές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ