Η Ζωή πρότεινε να προσαχθεί βίαια ο Στουρνάρας -Χαμός στη Βουλή - iefimerida.gr

Η Ζωή πρότεινε να προσαχθεί βίαια ο Στουρνάρας -Χαμός στη Βουλή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατακόρυφα ανέβηκε τη Δευτέρα το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή μεταξύ της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Αφορμή στάθηκε η προταση της προέδρου της Βουλής για την κλήση του επικεφαλής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, την ερχόμενη Παρασκευή 25 Ιουνίου, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεση Νομισματικής Πολιτικής.
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, την επόμενη εβδομάδα ο κ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών που υπέγραψε τον εξώδικο συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens, θα κληθεί να παρουσιαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που διερευνά την υπόθεση αυτή.
Μάλιστα η πρόταση της προέδρου της Βουλής περιλάμβανε ακόμη και την βίαιη προσαγωγή του κ. Στουρνάρα, σε περίπτωση που αρνηθεί να παρουσιαστεί. Κάτι τέτοιο προβλέπεται άλλωστε από τις διατάξεις του κανονισμού της Βουλής.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας που είχε κληθεί να παρουσιαστεί σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών είχε αποστείλει επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής με την οποία γνωστοποιούσε ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του και ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη δεν μπορεί μέχρι τις 6 Ιουλίου να ανταποκριθεί στο αίτημα των μελών της. Διευκρίνιζε πάντως ότι αμέσως μετά είναι στη διάθεση της Βουλής.
Μετά την δημοσιοποίηση του περιεχομένου της επιστολής, η κα Κωνσταντοπούλου άρχισε να διαβάζει τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, μνημονεύοντας μεταξύ άλλων και εκείνη στην οποία γίνεται λόγος για «εντάλματα βίαιης προσαγωγής υπογεγραμμένα από πρόεδρο επιτροπής.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η υποχρεωτικότητα παρουσίας του είναι όχι υπό διαπραγμάτευση» σχολίασε μεταξύ άλλων η κα Κωνσταντοπούλου.

«Προτείνω σύντομη αναβολή, αλλά όχι τόση όση ζητεί ο Στουρνάρας. Δεν είναι στην διακριτική του ευχέρεια ο χρόνος» πρόσθεσε.

«Συμφωνώ με ολιγοήμερη αναβολή. Να υπάρξει επικοινωνία και να τονιστεί ότι δεν χρειάζεται να πάμε στις 6 Ιουλίου» είπε ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Δεν θα ορίσει ο προσκαλούμενος το χρόνο, αλλά η Επιτροπή. Ηταν πρόσχημα από τον κ. Στουρνάρα» υποστήριξε ο Μ.Αρβανίτης (Χρυσή Αυγή).

«Ακομψο να προσδιορίζει εκείνος τις ημερομηνίες» σημείωσε ο Γ. Μαυραγάνης (Ανεξάρτητοι Ελληνες).

«Κανείς δεν υπεράνω υποχρεώσεων» είπε η Ραχήλ Μακρή. Και αφού έκανε λόγο για «γελοίες δικαιολογίες», πρόσθεσε: «Ολα αυτά είναι ύποπτα».

Στον αντίποδα, ο κ. Λυκούδης παρατήρησε ότι ο κ. Στουρνάρας «δεν αμφισβήτησε την υποχρέωσή του να έρθει» στην Επιτροπή Θεσμών. «Ουδείς λόγος υπάρχει για να μην κάνουμε δεκτή την πρότασή του. Να συνεννοηθούμε για την κοντινότερη ημερομηνία».

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος πρέπει να εξηγήσει τί «υπάρχει» στις 6 Ιουλίου, και επέμεινε στην πρότασή της, δεχόμενη κριτική από άλλα μέλη της Επιτροπής (Αδ. Γεωργιάδη, Σοφία Βούλτεψη, Γ. Κουτσούκο).

Εν μέσω αυτού του κλίματος, αισθηση προκάλεσε η παρέμβαση-τοποθέτηση του κ. Φίλη:

«Αυτή την ώρα η χώρα μας, ο πρωθυπουργός και οι άλλοι θεσμικοί παράγοντες, διεξάγουν την τελική φάση διαπραγμάτευσης για πολύ σοβαρότερα πράγματα, σε σχέση με όσα συζητάμε εδώ» είπε, σχολιάζοντας αρνητικά «τον τόνο» με τον οποίο αναπτύσσονταν ως εκείνη την ώρα τα εκατέρωθεν επιχειρήματα, και μίλησε για εικόνα – «όψη δικαστικοποίησης – ποικινοποίησης της έργου μας». Για να συνεχίσει:

«Δεν νομίζω ότι για ένα θέμα 2-3 ημερών πρέπει να στήσουμε καυγά. Εχει σημασία ο τρόπο ανάπτυξης επιχειρημάτων μας. Το μείζον είναι να έρθει, όχι το πότε».
Τελικώς, υπερψηφίστηκε η πρόταση της Προέδρου (εννέα υπέρ, πέντε κατά).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ