Telegraph: Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία δείχνουν το δρόμο για τη δραχμή - iefimerida.gr

Telegraph: Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία δείχνουν το δρόμο για τη δραχμή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ελλάδα είναι η χώρα των φαρμακείων. Όπως αναφέρει η Telegraph, σε μικρή απόσταση μπορεί κανείς να δει πάρα πολλά στον ίδιο ακριβώς δρόμο.

Για κάθε 100.000 κατοίκους, αντιστοιχούν 98 φαρμακοποιοί – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στη Μ. Βρετανία για τον ίδιο αριθμό κατοίκων αντιστοιχούν 21 φαρμακεία και στη Βουλγαρία 56. Η Ελλάδα, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, έχει διπλάσιος φαρμακοποιούς από τη Γαλλία και την Ισπανία.

Telegraph: Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία δείχνουν το δρόμο για τη δραχμή | iefimerida.gr 0


Από την άλλη, αναφέρει το δημοσίευμα, ο τομέας που έχει «σφαγιαστεί» περισσότερο από την παρατεταμένη λιτότητα είναι αυτός της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ιατρικές προμήθειες. Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ οι νοσοκομειακές δαπάνες έχουν μειωθεί στο 3.9% (από 6.3%) μεταξύ 2008-2015. Το κύριο βάρος της λιτότητας έχει επιβαρύνει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και προμηθειών. Συνολικά, τα 140 κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδα είδαν μια πτώση της τάξης του 94% του προϋπολογισμούς τους κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Πρόκειται για μια κρίση ρευστότητας που θα μπορούσε να έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες και να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Εισαγωγή φαρμάκων

Telegraph: Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία δείχνουν το δρόμο για τη δραχμή | iefimerida.gr 1

Η Telegraph αναφέρει πως η Ελλάδα εισάγει σχεδόν το σύνολο των φαρμάκων της. Μετά την ενέργεια, τα φάρμακα συνιστούν τη δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη εισαγωγής για τη χώρα (το 5.5% του συνόλου των αγαθών). Επομένως, αν υπάρξει ένα Grexit, το κόστος των προμηθειών θα ανέβει δραματικά. Αυτή η εξάρτηση από τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες έχει οδηγήσει τον Επίτροπο της Γερμανίας στην ΕΕ, κ. Έτινγκερ, να μιλήσει για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η επιστροφή της δραχμής

Telegraph: Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία δείχνουν το δρόμο για τη δραχμή | iefimerida.gr 2

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, τα χρέη προς τις ξένες εταιρείες φαρμάκων φτάνουν στα 1.1 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014.

Το 2010, τότε που η Ελλάδα αντιμετώπισε ξανά έντονο πρόβλημα χρέους και ρευστότητας, η τότε ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε στην έκδοση μιας μορφής εγχώριων ομολόγων προς τους προμηθευτές, ελλείψει μετρητών.

Αυτά τα «pharma-bonds», λειτούργησαν ουσιαστικά ως άλλα IOUs από την κυβέρνηση – κάτι σαν οιονεί δραχμές, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της UBS. Αυτά τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου, συμπεριλήφθηκαν στα διαπραγματεύσιμα νομίσματα που μπορούσε κανείς να καταθέσει στις τράπεζες ως εγγύηση, αντί για μετρητά. Κάτι αντίστοιχο έκανε η Αργεντινή το 2000 και η Καλιφόρνια το 2009.

Όπως αναφέρει ο Τζάστιν Νάιτ της UBS, αυτό μπορεί να γίνει, και μάλιστα έχει θετική ανταπόκριση, αλλά δεν μπορεί να κρατήσει μεγάλο διάστημα. Με το φάσμα της χρεοκοπίας έναντι του ΔΝΤ να επικρέμαται πάνω από το κεφάλι της Ελλάδας, η έξοδος από το ευρώ και η υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος συζητιέται ολοένα και περισσότερο.

De facto υποτίμηση

Το πρόβλημα, κατά τον Νάιτ, είναι ότι μόλις χρησιμοποιηθούν αυτά τα IOUs για πληρωμή μισθών και συντάξεων, θα αρχίσουν οι μπελάδες. Θα πρόκειται, δε, για de facto υποτίμηση αν χρησιμοποιηθούν για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Με τις καθυστερήσεις πληρωμών να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και το φόβο η Ελλάδα να μην καταφέρει να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ, το θέμα του... άλλου νομίσματος παύει να είναι μια απλή υπόθεση εργασίας. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να τυπώσει νέο χρήμα, τα IOUs φαντάζουν ως η επόμενη -χειρότερη- λύση.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δραχμή IOUs ΔΝΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ