Εξελίξεις μετά την... σιγή ασυρμάτου, καθώς, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τους Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες.
Σε εξέλιξη το Κυβερνητικό Συμβούλιο
Από τις 11 το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο συσκέπτεται υπό τον πρωθυπουργό με τις νέες προτάσεις της Αθήνας να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς, οι Θεσμοί περιμένουν τα νέα μέτρα με φόντο το κρίσιμο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί το βράδυ για τις Βρυξέλλες, θα φέρει στις αποσκευές του τη νέα ελληνική πρόταση η οποία αναμένεται να περιέχει κι άλλες υποχωρήσεις για να βρεθεί η χρυσή τομή έστω και στο παρά πέντε. Το κυβερνητικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε γύρω στις 4.30 μ.μ., έπειτα από πεντάωρες συνομιλίες.
Ο Ντάισελμπλουμ έβαλε νωρίτερα το Eurogroup
Τη στιγμή που οι πληροφορίες από την Αθήνα κάνουν λόγο για νέες ελληνικές προτάσεις, ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωνε ότι μεταφέρει νωρίτερα την έναρξη της συνεδρίασης.
Ειδικότερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέφερε τη συνάντηση στις 12.30 (ώρα Ελλάδας) από τις 15.00 που ήταν προγραμματισμένη.
Το γεγονός αυτό πυροδότησε αμέσως φήμες γύρω από τη συνεδρίαση. Ο δημοσιογράφος των Financial Times Πήτερ Σπήγκελ, πάντως, δήλωσε στο Twitter ότι από την Κομισιόν αναφέρουν ότι είναι ζήτημα προγραμματισμού και όχι «ελπίδας ή φόβου».
Τι μέτρα προτείνει η Αθήνα
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η νέα πρόταση περιλαμβάνει:
- Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας. Με βάση υπολογισμούς της ομάδας διαπραγμάτευσης, το όφελος από αυτό το μέτρο μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως, την ώρα όμως που οι Βρυξέλλες ζητούν κατάργηση των πρόωρων από... αύριο κιόλας
- Μάχη για τον ΦΠΑ. Η μάχη της Αθήνας δίνεται και στο μέτωπο του ΦΠΑ, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνει στο 13% για τα τιμολόγια ενέργειας και την εστίαση και το υπόλοιπο των απαιτήσεων των δανειστών να καλυφθεί με εναλλακτικά φορολογικά μέτρα. Η νέα πρόταση καλύπτει το 0,43% του ΑΕΠ, ωστόσο οι δανειστές απαιτούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ να καλύψουν το 1% του ΑΕΠ.
- Επικουρικές συντάξεις. Οσον αφορά στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις, αν και το ψαλίδι παραμένει στο τραπέζι, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι μια μείωσή τους δεν θα αποδώσει πάρα πολλά στην κατηγορία 1.000 έως 3.000 ευρώ, αφού μόλις 80.000 άτομα παίρνουν αυτές τις συντάξεις από τους συνολικά 3 εκατ. συνταξιούχους
- Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
- Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
- Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ
- Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Τα τέσσερα τελευταία παραπάνω μέτρα είναι μέτρα που θα μπορούσαν να επιφέρουν επιπλέον έσοδα, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.
Κατά την κυβέρνηση, κομβικό σημείο για συμφωνία είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους με σαφή αναφορά.
Το σχέδιο-πρόταση για το χρέος
Παράλληλα, η εφημερίδα Real News αποκάλυψε την Κυριακή το σχέδιο-πρόταση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Κεντρική ιδέα του ελληνικού σχεδίου είναι πως αυτό δεν είναι βιώσιμο και προτείνεται η αναδιάρθωσή του μέσω αναχρηματοδότησης με νέα εργαλεία, όπως η παράταση της διάρκειας του πρώτου Μνημονίου ή η διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Στο σχέδιο προτείνεται ακόμη η διαγραφή του 50% της συνολικής ονομαστικής αξίως των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Real News».
Το πρώτο σκέλος της πρότασης αφορά τα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τον Μάιο του 2010, και ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ. Η Αθήνα προτάσσει ως ιδανική επιλογή τη μετατροπή των δανείων αυτών σε αέναο ομόλογο με επιτόκιο 2% έως 2,5%. Με δεδομένη τη δυσκολία στη μετατροπή των δανείων, ως εναλλακτική πρόταση προτείνει εναλλακτικά την επιμήκυνσή τους για 100 χρόνια.
Το δεύτερο σκέλος της ελληνικής πρότασης αφορά τα δάνεια του EFSF τον οποίο διαδέχτηκε το 2013 ο ESM και ανέρχονται σε 141 δισ. ευρώ Καθώς στην περίπτωση των δανείων του EFSF δεν υφίσταται η δυνατότητα μεταβολής του επιτοκίου, η ελληνική πλευρά προτείνει να διαχωριστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έτσι ώστε το ήμισυ των ομολόγων να αποδίδουν ένα επιτόκιο της τάξης του 5% και το υπόλοιπο σε μια σειρά από ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, τα οποία θα αποπληρώνουν το 50% της οφειλής στη λήξη τους.
Ολάντ: Κοινή θέση Γαλλίας και Ιταλίας να υπάρξει άμεση λύση
Η Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν να επιτευχθεί "μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν" για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σήμερα από το Μιλάνο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
"Η κοινή θέση" της Ρώμης και του Παρισιού είναι "να επιτευχθεί συμφωνία και όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο" είπε ο Φρ. Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην παγκόσμια έκθεση του Μιλάνου, συνοδευόμενος από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.
Οι δύο ηγέτες πρόκειται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου γύρω στις 15.30 (ώρα Ελλάδας).
Διαβάστε ολόκληρη την πρόταση στα αγγλικά σε μορφή pdf