«Εκρηξη» στα ληξιπρόθεσμα - Διπλός πονοκέφαλος στο ΥΠΟΙΚ - iefimerida.gr

«Εκρηξη» στα ληξιπρόθεσμα - Διπλός πονοκέφαλος στο ΥΠΟΙΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και «τρύπα» στα έσοδα και αύξηση του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δύο προβλήματα, που μπορούν να προκαλέσουν εφιάλτες και στον πιο ψύχραιμο υπουργό Οικονομικών, πόσο μάλλον τώρα που τα ταμεία είναι άδεια.

Μια ημέρα μετά από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, που έδειξαν ότι τα έσοδα απέχουν περίπου 1 δισ ευρώ μακριά από το στόχο, περιορίζοντας τα ταμειακά περιθώρια ελιγμών του ΓΛΚ εν όψει των ανελαστικών πληρωμών για μισθούς και συντάξεις, ήρθαν τα στοιχεία από τη ΓΓΔΕ που δείχνουν ότι το stock των απλήρωτων φόρων "φουσκώνει' μήνα με το μήνα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι αν και η ρύθμιση των 100 δόσεων πάει «σφαίρα» αποδίδοντας περίπου 500 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα μένουν απλήρωτοι φόροι που φτάνουν στο 1 δισ ευρώ!

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Μαΐου, τα... φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη από τις αρχές του έτους, οι απλήρωτοι φόροι δηλαδή που άφησαν οι φορολογούμενοι έφτασαν τα 5,234 δις ευρώ από 4,206 δις ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Αν σε αυτό το ποσό προστεθεί και το συσσωρευμένο ληξιπρόθεσμο χρέος των προηγουμένων ετών ύψους 72,643 δις ευρώ, ο ανοιχτός λογαριασμός των οφειλών των φορολογούμενων φτάνει τα 77,877 δις ευρώ. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς τα... φέσια από τα Τελωνεία, τότε ο όγκος των ληξιπρόθεσμων ξεπερνά κατά πολύ τα 80 δισ ευρώ.

Στο πεντάμηνο, μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων εισπράχθηκαν 571 εκατ. ευρώ από τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα ( ποσοστό 11,1%) και 870 εκατ. ευρώ από τα παλιά ενώ διαγράφηκαν ως ανεπίδεκτα είσπραξης κάτι λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι, πλέον, αν κυρίως οι μεγάλοι οφειλέτες, που δεν έχουν μπει στη ρύθμιση, θα συμμορφωθούν ή αν το υπουργείο Οικονομικών θα υλοποιήσει τις απειλές του για μπαράζ κατασχέσεων αμέσως μετά από τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής στις 100 δόσεις...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ