Το μέλλον της Ελλάδας κρίνεται σε τρεις έκτακτες συνεδριάσεις - iefimerida.gr

Το μέλλον της Ελλάδας κρίνεται σε τρεις έκτακτες συνεδριάσεις

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων και με το «παιχνίδι» να φτάνει πια στο τέλος του, η Αθήνα ελπίζει έστω και την ύστατη στιγμή σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τους δανειστές, την ώρα που οι εκροές καταθέσεων κορυφώνονται και τα δημόσια έσοδα καταρρέουν.

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες

Οι συνεδριάσεις της ΕΚΤ, του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής θα κρίνουν την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Πρώτο βήμα είναι η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, μετά την «αιμορραγία» στις καταθέσεις των τραπεζών, αφού η αύξηση του ELA κατά 1,1 δισ. την περασμένη Τετάρτη αποδείχθηκε ανεπαρκής μπροστά στο κύμα των εκροών.

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει αιτηθεί την πρόσθετη χορήγηση 3 δισ ευρώ. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι, εφόσον χρειαστεί, το ΔΣ της ΕΚΤ θα είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα για την παροχή και άλλης έκτακτης χρηματοδότησης.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέρχεται σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει πιθανή αύξηση της χρηματοδότησης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Η έκτακτη συνεδρίαση, που οργανώθηκε τηλεφωνικά, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι, σύμφωνα με τις πηγές, τη στιγμή που η εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Χωρίς τέλος οι αναλήψεις από ΑΤΜ και γκισέ τραπεζών

Από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη τα χρήματα που έκαναν φτερά από τις τράπεζες έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ, με τους τραπεζικούς κύκλους να σημειώνουν πως μετά και το ναυάγιο στο Eurogroup η σημερινή ροή εκροών θα είναι πολύ μεγάλη. Ηδη από το πρωί παρατηρείται σε πολλά υποκαταστήματα τραπεζών μεγάλο κύμα αναλήψεων από καταθέτες.

Το μέλλον της Ελλάδας σε τρεις έκτακτες συνεδριάσεις

Εκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα

To δεύτερο βήμα θα γίνει στο έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Οσα αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών (νέα πρόταση συμφωνίας, μέτρα κ.λπ.) θα καθορίσουν και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Ολα θα κριθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Στη συνέχεια, το τρίτο βήμα θα γίνει στην έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. Εκεί θα δοθεί οριστικό τέλος στην κατάσταση της αβεβαιότητας, με λύση ή ρήξη. Από την πλευρά του, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει αισιόδοξο.

Ως θετική εξέλιξη κρίνει τη σύγκληση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει:

«H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία. Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν. Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Η τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης αφήνει ανοιχτή την εξέταση του θέματος του χρέους σε επόμενη φάση, πιθανώς με κάποιο χρονοδιάγραμμα και πάντως υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Τι συμβαίνει με τη Ρωσία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν όλες οι πλευρές τις εξελίξεις και από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία. Ηδη Αθήνα και Μόσχα έδωσαν τα χέρια για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, με τη Ρωσία να αναλαμβάνει 100% τη χρηματοδότηση του έργου και την Ελλάδα να προσδοκά σε δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Θα στηρίξουμε όποια λύση για τη ρύθμιση της ελληνικής κρίσης χρέους προταθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», τόνισε.

Ετσι αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, όσο και η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σαββατοκύριακο-«φωτιά»

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για νέα τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μέσα στο Σαββατοκύριακο, δίχως να αποκλείουν επικοινωνίες και με Ευρωπαίους ηγέτες.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει τα ξημερώματα του Σαββάτου (όπως ήταν προγραμματισμένο), οπότε και θα ξεκινήσει «πυρετός» κλειστών συσκέψεων.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ διαπραγμάτευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ