Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] - iefimerida.gr

Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρότι έχουν περάσει 14 ημέρες από τότε που ξέσπασε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, όπως αποδεικνύει η αυτοψία του iefimerida.gr στο χώρο, η φωτιά ακόμη πλήρως δεν έχει σβήσει. Τα αποκαΐδια εξακολουθούν να καπνίζουν...

Ηταν δύο εβδομάδες πριν, περίπου, όταν ξέσπασε η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ασπρόπυργου, μια φωτιά που έπνιξε στο τοξικό νέφος την Αττική από άκρη σε άκρη για ημέρες και δημιούργησε και πολλά ακόμη άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα το μέγεθος των οποίων ακόμη δεν μπορεί να αποτυπωθεί στην πραγματική του διάσταση.

 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η καθυστερημένη επέμβαση του κρατικού μηχανισμού σε κάθε στάδιο της περιβαλλοντικής τραγωδίας, οι συνέπειες της οποίας δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως ακόμη αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνοδεύουν τους κατοίκους της γύρω περιοχής αλλά και ολόκληρης την Αττική για πολύ καιρό ακόμη, προκάλεσε αφενός εντύπωση, αφετέρου επέτεινε το πρόβλημα.

Η φωτιά τέθηκε από έλεγχο ύστερα από ημέρες και σιγόκαιγε για ακόμη περισσότερες με ότι συνέπεια αυτό μπορεί να έχει. Ο μοναδικός τρόπος για να σβήσει πλήρως η φωτιά ήταν να γινόταν επιχωμάτωση, να καλυπτόταν δηλαδή όλη η έκταση που σιγοκαίει με χώμα κάτι που δεν έγινε από την Περιφέρεια λόγω του υψηλού κόστους.

 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Που οφείλεται το μέγεθος της καταστροφής

Όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία, τις πρώτες ημέρες της περιβαλλοντικής τραγωδίας, το εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο λειτουργούσε χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, ενώ δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, διαπιστώθηκαν και άλλες παραβάσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, η οποία προχώρησε και σε μία σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου της εταιρείας ανακύκλωσης, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος.Για την υπόθεση έχει σχηματισθεί δικογραφία και πρόκειται να παραδοθεί άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα και θα ασκήσει τις ανάλογες διώξεις.

Οπως διαπιστώθηκε ,τις πρώτες ημέρες μετά τη φωτιά, στο χώρο της επιχείρησης που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Επιπλέον, σύμφωνα με το έγγραφο που εστάλη στις 15 Ιουνίου από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η εταιρεία που λειτουργούσε το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, όπου και εκδηλώθηκε πρόσφατα φωτιά, είχε υποπέσει σε σωρεία παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων, τα οποία αποτελούν αδικήματα και διώκονται ποινικά με βάση διατάξεις της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτοψίας του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της μονάδας «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε. Εμπόριο Χάρτου – Χαρτονιών»: Διενεργούσε παράνομη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και ανεξέλεγκτη διάθεση εν δυνάμει επικίνδυνων αποβλήτων, χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες και χωρίς τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για την διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων.

Διενεργούσε νόμιμη μεν συλλογή και προσωρινή αποθήκευση μη επικίνδυνων και διέθετε τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες, χωρίς όμως τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων, βάσει της ΚΥΑ 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909 Β) και παράλληλα αποθήκευε ποσότητες στερεών αποβλήτων για τις οποίες δεν είχε αδειοδοτηθεί.

Επιπλέον, η εταιρεία:

-Δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

-Δημιούργησε έναν χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης στερεών αποβλήτων, κατά παράβαση του άρθρου 12 του Ν. 1650/86 και του άρθρου 10 της ΚΥΑ 50910/2727/2003.
Δεν διέθετε σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Συνεπώς, όπως αποφαίνεται το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η συγκεκριμένη εταιρεία κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διέθετε ανεξέλεγκτα στερεά απόβλητα (επικίνδυνα και μη) εντός του χώρου του γηπέδου της, δημιουργώντας έναν χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) που προκάλεσε εκτεταμένη και σοβαρή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με σοβαρό κίνδυνο και ζημίας του εδάφους, των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας και της δημόσιας υγείας.

 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Οι έλεγχοι από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος

Όπως αναφέρουν κάτοικοι, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ξέσπασε φωτιά στην περιοχή, αλλά η τρίτη. Τις προηγούμενες δυο μάλιστα, οι πυρκαγιές είχαν καταφέρει να περάσουν την μάντρα εξαιτίας των ξερόχορτων που υπάρχουν. Η πολιτεία δεν είχε μεριμνήσει και σε αυτή την περίπτωση να τα κόψει και έτσι το κακό έγινε.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως είναι ότι η επιχείρηση φέρεται να οφείλει μεγάλα χρηματικά ποσά προς τις τράπεζες, ενώ κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2010 και το 2011, έπειτα από έλεγχους των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα.

Παρόλα αυτά και πάλι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που επιρρίπτουν τις ευθύνες και πάλι στην πολιτεία τονίζοντας ότι έπρεπε να γίνει και τρίτος έλεγχος.

 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η πολιτεία σε ρόλο απλού παρατηρητή

Η φωτιά είχε ξεσπάσει το Σάββατο 6 Ιουνίου, ωστόσο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου βρέθηκε στο σημείο την Τρίτη που ακολούθησε, μέρες μετά δηλαδή και αφού το τοξικό νέφος που έπνιγε την Αττική είχε γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. «Πρωταρχικό μέλημα είναι η συντομότερη ομαλοποίηση της κατάστασης από τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών στο περιβάλλον λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών», είχε πει τότε.

Κατά την τέταρτη ημέρα μετά την πυρκαγιά και ενώ το τοξικό νέφος κατέκλυζε ήδη τα νότια και δυτικά προάστια της Αττικής, έγινε και η σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθυστερημένη ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Υγείας που πρότεινε τη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το βράδυ της τέταρτης ημέρας μετά την πυρκαγιά.

Oι επιστήμονες πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως το τοξικό νέφος περιέχει διοξίνες, που θα περάσουν στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ενώ σαφή αποτελέσματα για επιβλαβείς ουσίες αναμένονται τις επόμενες μέρες.

 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 4
 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 5
 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 6
 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 7
 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 8
 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 9
 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 10
 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 11
 Μπήκαμε μέσα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο -«Καπνίζει» ακόμη, 14 ημέρες μετά [εικόνες] | iefimerida.gr 12
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ