Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς φτιάχνει τώρα και πιάτα [εικόνες]

Είναι πανέξυπνη και καλή επιχειρηματίας η αμφιλεγόμενη ντίβα της περφόρμανς Μαρίνα Αμπράμοβιτς. Η τελευταία της κίνηση δεν είναι κάποιο σόου αλλά μια καλοπληρωμένη σειρά πιάτων για τον οίκο Bernardaud.


Μας έχει συνηθίσει να παίζει με ένα μαχαίρι ανάμεσα στα δάχτυλα, να καταπίνει ένα ολόκληρο ωμό κρεμμύδι, να μετράει κόκκους ρυζιού επί ώρες πάνω στη σκηνή. Τώρα, δέχτηκε να κάνει πιατικά για έναν από τους διασημότερους οίκους στον κόσμο.
Με έναν όρο, φυσικά. Οτι τα πιάτα της θα σερβίρονται ανακατεμένα και όχι όλα μαζί. Δημιούργησε μάλιστα και ένα βίντεο με τίτλο «Η Μέθοδος Αμπράμοβιτς για το τραπέζι» στο οποίο εξηγεί πώς πρέπει να γίνεται ένα « first date » δείπνο, ένα φαγητό χωρισμού και ένα φαγητό βασιλικό για κάποιον που έχει χωρίσει.

Εδωσε μάλιστα και όνομα στα πιάτα της, όπως εξηγεί στο Madame Figaro:


Κόκκινο Αστέρι


«Κατέχει μια σημαντική θέση στη ζωή μου, στην προσωπική μου ιστορία. Από τη μια συμβολίζει το αστέρι του κομμουνισμού, μια εικόνα πανταχού παρούσα από τη ζωή μου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι γονείς μου, ήρωες και οι δύο της κομμουνιστικής αντίστασης ανήκαν στην «κόκκινη μπουρζουαζία. Αυτό το κόκκινο αστέρι φιγουράριζε σε όλα τα εξώφυλλα των σχολικών βιβλίων και σε όλους τους τοίχους της πόλης. Σε ένα από τα σόου μου σχημάτισα στο κόκκινο αστέρι στην κοιλιά μου με ένα ξυράφι».


Αστρα, Ηλιος και Φεγγάρι
Από την παιδική μου ηλικία έχω πάθος με το σύμπαν. Ποιές είναι οι μαύρες τρύπες και οι γαλαξίες; Ποιά είναι η επίδρασή τους στην καθημερινή μας ζωή; Το πιάτο που σχεδίασα σε φόρμα λευκού αστεριού είναι η αναπαράσταση του Σύμπαντος και της περιέργειάς μου γι'αυτό. Για να αντισταθμίσω τα αστέρια, δημιούργησα και δύο μεγάλα πιάτα, ένα χρυσό για τον Ηλιο και ένα ασημένιο για τη Σελήνη.


Χρυσό στόμα
Πρόκειται για μια λεπτομέρεια από το έργο μου «Χρυσά Χείλη». Είχα καλύψει ένα μέρος του προσώπου μου με μέλι και φύλλα χρυσού. Το είχα ξανακάνει και σε έκθεση της MoMA, όταν πρόσφερα στους καλεσμένους τα χείλη μου σμιλεμένα σε μαύρη σοκολάτα, με πούδρα χρυσού 24 καρατίων. Ηταν ένας τρόπος για να δείξω ότι σταματάω τον κύκλο της σιωπής που κράτησε 700 ώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ