Μία ιδέα τους έφερε δισεκατομμύρια - Οι επτά πιο πετυχημένοι αυτοδημιούργητοι [εικόνες] - iefimerida.gr

Μία ιδέα τους έφερε δισεκατομμύρια - Οι επτά πιο πετυχημένοι αυτοδημιούργητοι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά γενική ομολογία οι 9 στις 10 startup εταιρίες καταλήγουν σε αποτυχία. Μία, όμως, κάνει τη διαφορά με την ιδέα όχι μόνο να είναι πρωτότυπη αλλά ιδιοφυής.

Ορισμένοι άνθρωποι έχοντας αυτή την ιδέα κατάφεραν να αποκτήσουν δισεκατομμύρια, ξεκινώντας τις δικές τους εταιρίες.

Google

Μία ιδέα τους έφερε δισεκατομμύρια - Οι επτά πιο πετυχημένοι αυτοδημιούργητοι [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο Larry Page και ο Sergey Brin έκαναν το διδακτορικό τους στο Stanford όταν σκαρφίστηκαν την ιδέα για μία μηχανή αναζήτησης. Αλλά η ιδέα τους ήταν λίγο διαφορετική από τις άλλες μηχανές αναζήτησης της αγοράς: θα εξέταζε τον αριθμό και τη συνάφεια των συνδέσμων μεταξύ των σελίδων, όχι μόνο των λέξεων-κλειδιών τους. Και το όνομα αυτής Google. H εταιρία έχει περισσότερους από 66 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις.

Facebook

Μία ιδέα τους έφερε δισεκατομμύρια - Οι επτά πιο πετυχημένοι αυτοδημιούργητοι [εικόνες] | iefimerida.gr 1

O Mark Zuckerberg ήταν φοιτητής του Harvard όταν του ήρθε στο μυαλό η ιδέα για μία ιστοσελίδα που λεγόταν Facemash. Από αυτό το site έμαθε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να συνδέσει τους ανθρώπους και δημιούργησε το thefacebook.com.

Αργότερα, άλλαξε το όνομα σε Facebook και σε λιγότερο από μία δεκαετία έγινε εταιρία αξίας 250 δισ. δολαρίων, με τον εμπνευστή-ιδιοκτήτη να κερδίζει πάνω από 35 δισ..

Bloomberg

Μία ιδέα τους έφερε δισεκατομμύρια - Οι επτά πιο πετυχημένοι αυτοδημιούργητοι [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Δουλεύοντας ως έμπορος Wall St. τη δεκαετία του 1970, o Michael Bloomberg γρήγορα συνειδητοποίησε πως οι χρηματοοικονομικές εταιρίες ήταν πρόθυμες να πληρώσουν πάρα πολλά χρήματα για αξιόπιστες επιχειρηματικές πληροφορίες. Ετσι, ξεκίνησε μια επιχείρηση που παρείχε σημαντικές οικονομικές πληροφορίες γρήγορα μέσω ειδικών τερματικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Πλέον, είναι μία από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις ενημέρωσης και οικονομικών πληροφοριών στον κόσμο. Το δίκτυο του αξίζει περίπου 37 δισ. δολάρια.

Amazon

Μία ιδέα τους έφερε δισεκατομμύρια - Οι επτά πιο πετυχημένοι αυτοδημιούργητοι [εικόνες] | iefimerida.gr 3

O Jeff Bezos εργαζόταν σε εταιρία της Wall St. μέχρι τις αρχές του '90, όταν και αποφάσισε να ξεκινήσει την δική του επιχείρηση και πιο συγκεκριμένα ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο.

Τώρα, η Amazon πουλάει τα πάντα, από βιβλία μέχρι έπιπλα και κρασιά. Η εταιρία αξίζει περίπου 200 δισ. δολάρια.

Microsoft

Μία ιδέα τους έφερε δισεκατομμύρια - Οι επτά πιο πετυχημένοι αυτοδημιούργητοι [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Το 1975, οι συνιδρυτές Bill Gates και Paul Allen εργάστηκαν πάνω σε μια διαφήμιση για το Altair 8800, μία πρώτη μορφή μικροϋπολογιστών. Έχτισαν μια γλώσσα προγραμματισμού που ονομάστηκε BASIC, η οποία έγινε το θεμελιώδες κωδικός για τον Altair 8800.

Σύντομα, η Microsoft κατασκεύασε ένα λειτουργικό σύστημα που ονομάζεται DOS και την έδωσαν στην IBM. Λίγα χρόνια αργότερα, η Microsoft έφτιαξε τα Windows που είχαν μια πιο γραφική διεπαφή από το DOS. Από τότε έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας ποτέ, η οποία δεσπόζει στην αγορά. Η εταιρία των 370 δισ. δολαρίων επεκτείνεται σε παιχνίδια και κινητά, με τον Γκέιτς να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με την καθαρή αξία της περιουσία τους να πλησιάζει τα 80 δισ. δολαρίων.

WhatsApp

Μία ιδέα τους έφερε δισεκατομμύρια - Οι επτά πιο πετυχημένοι αυτοδημιούργητοι [εικόνες] | iefimerida.gr 5

O Jan Koum ήθελε να δημιουργήσει μία εφαρμογή τηλεφωνικού καταλόγου με ενημερώσεις να εμφανίζονται δίπλα από τα ονόματα. Να δείχνει δηλαδή την τοποθεσία του προσώπου και αν είναι διαθέσιμο για κλήση ή όχι.

Η WhatsApp εξελίχθηκε και έτσι συμπεριέλαβε και άλλα χαρακτηριστικά, πριν γίνει η πλατφόρμα αποστολή μηνυμάτων που είναι σήμερα.

Το 2014 εξαγοράστηκε από τη Facebook για 19.000 εκατ. Δολάρια και πλέον έχει πάνω από 800 εκατ. χρήστες. Η περιουσία του Koum φαίνεται να ξεπερνά τα 6,8 δισ. δολάρια.

Yahoo

Μία ιδέα τους έφερε δισεκατομμύρια - Οι επτά πιο πετυχημένοι αυτοδημιούργητοι [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Ως φοιτητές του Stanford, ο Jerry Yang και ο David Filo σκέφτηκαν να φτιάξουν έναν οδηγό για τις ιστοσελίδες. Το όνομα αυτού: Jerry and David's Guide to the World Wide Web.

Μετά από έναν χρόνο λειτουργίας έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή site στον κόσμο. Το όνομα της ιστοσελίδας άλλαξε έγινε Yahoo και παρέμεινε μέχρι και σήμερα στην κορυφή. Μπορεί ο Yang να άφησε την εταιρία και να «τρέχει» μία δική του, έχει περιουσία περίπου 2 δισ. δολαρίων. Ο Filo που βρίσκεται ακόμα στη Yahoo έχει περίπου 3 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ