Guardian: Ο Κάμερον κάνει συνεχόμενες συσκέψεις -Φοβάται έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Guardian: Ο Κάμερον κάνει συνεχόμενες συσκέψεις -Φοβάται έλεγχο κεφαλαίων στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για «σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους» που ενδέχεται να προκύψουν από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία, την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων και ένα Grexit.

Το παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, αλλά δεν είναι ο μόνος που παραδέχεται πως η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συνεχόμενες συσκέψεις μεταξύ των κορυφαίων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων για να σταθμίσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και να ελέγξουν τις πιθανότητες ζημιών που ενδέχεται να υποστεί η «Γηραιά Αλβιόνα».

Όπως σημειώνει ο Guardian, σήμερα (σ.σ.: Τετάρτη) ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου και παραδέχθηκε πως το βασικό μέρος των συζητήσεων θα περιστραφούν γύρω από το θέμα της Ελλάδας.

Οι αξιωματούχοι του Whitehall παραδέχονται πως το Φεβρουάριο είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις για να εξετάσουν τις πιθανότητες ενός Grexit. Τώρα, υπό το βάρος των εξελίξεων, ανανεώνουν αυτές τις έκτακτες συναντήσεις έτσι ώστε να διαγράψουν κάθε πιθανότητα μετάδοσης της κρίσης ή πιθανών ζημιών. Αναφέρουν πως σύμφωνα με τις δικές τους αναλύσεις, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να κηρύξει χρεοκοπία.

Τα capital controls

Μάλιστα, πλέον, οι συζητήσεις των φορέων χάραξης πολιτικής της Μ. Βρετανίας έχουν γίνει πιο συγκεκριμένες και μελετούν τις επιδράσεις που έχει μια πιθανή επιβολή ελέγχων κεφαλαίου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει με τους Βρετανούς τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ή σκοπεύουν να την επισκεφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το βρετανικό ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με το Foreign Office και άλλα κυβερνητικά στελέχη, εξετάζουν ακόμη τις μακροχρόνιες συνέπειες που ενδέχεται να έχει στο οικονομικό σύστημα της χώρας, μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία. Με δεδομένο πως οι αναλυτές σημειώνουν πως μια τέτοια κίνηση φέρνει ακόμη πιο κοντά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μέχρι να συμβεί αυτό (και αν συμβεί) η Μ. Βρετανία εξετάζει τις ζημιές που θα έχουν οι επιχειρήσεις βρετανικών συμφερόντων που έχουν λαμβάνειν χρήματα από την Ελλάδα. Η αίσθηση είναι ότι αν υπάρχει αναταραχή στην Ευρωζώνη, αυτό θα έχει επίπτωση και στη Μ. Βρετανία, καθώς υπάρχει άμεση σχέση στον εμπορικό τομέα. Οι εξαγωγείς εμφανίζονται θορυβημένοι, καθώς το σοκ ενός Grexit μπορεί να απλωθεί σε όλη την ήπειρο, επομένως θα πρέπει να αναζητήσουν νέες αγορές για να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Κάτι που δεν είναι εύκολο.

Οι συζητήσεις του Κάμερον

Από την μεριά του, ο Ντέβιντ Κάμερον θα συζητήσει με τον Ματέο Ρέντσι στο Μιλάνο και με τον Ξαβιέ Μπετέλ στο Λουξεμβούργο για τις εξελίξεις στην ελληνική κρίση. Μάλιστα, η Downing Street επιβεβαίωσε πως το ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.

«Θα είναι μια ευκαιρία να ακούσει ο κ. Κάμερον τις απόψεις του κ. Ρέντσι για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές επίλυσης του θέματος πριν από το τέλος του μήνα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντέιβιντ Κάμερον Τζορτζ Όσμπορν grexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ