Σε νευρική κρίση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Φωνές κατά Παγκάλου

Η φτώχεια φέρνει «γκρίνια» και οι κόντρες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ καλά κρατούν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, πέρασε στην αντεπίθεση, για την κριτική που δέχθηκε από βουλευτές, όπως ο Γιώργος Ντόλιος αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαππας, οι οποίοι τον εγκάλεσαν για καθυστέρηση δύο ετών σε συγχωνεύσεις και αποκρατικοποιήσεις οργανισμών.

Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είναι υπεύθυνος για τις αποκρατικοποιήσεις, κάτι που είναι δουλειά των υπουργών, έκανε λόγο για «γενικευμένη κριτική» και ενοχλημένος τόνισε ότι «ιδίως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος» θα έπρεπε να γνωρίζει τις αρμοδιότητες που έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Πρωτόπαππας με δήλωση του στο Mega ανταπάντησε πως «η πραγματικότητα είναι αδιάψευστος μάρτυρας» συντηρώντας την αντιπαράθεση.

Πρωτοφανείς αιχμές κατά του κ. Πάγκαλου άφησε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με βουλευτές Ανατολικής, Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης η βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης είπε με έμφαση ότι αν κάποιοι υπουργοί έχουν παθολογικό πρόβλημα «να πάρουν τη σχετική αγωγή»! Από την πλευρά του, ο βουλευτής Έβρου, Γιώργος Ντόλιος, σχολίασε ότι «καμιά φορά στην προσπάθειά μας να εκφράζουμε τις κοινωνικές ομάδες ακυρώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό». Επεσήμανε δε ότι δεν πρέπει να σχηματιστεί η εικόνα πως «η κοινοβουλευτική ομάδα αποτελείται από καλούς και η κυβέρνηση από κακούς».

Πρόταση να «προχωρήσει η φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικών και κυρίως στην Ελβετία» έκανε ο βουλευτής Καβάλας, Σάββας Εμινίδης. Ο βουλευτής Ξάνθης, Τσετίν Μαντατζή είπε ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού, δεν έχουμε άλλη επιλογή» για να προσθέσει ότι «η χώρα είναι όπως ένα μικρό παιδάκι που πρέπει να πάρει το φάρμακο για την πνευμονία και είναι πικρό». Ενώ η κυρία Όλγα Ρενταρή απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό είπε με νόημα: «Πρόεδρε, στην ποδιά σου σφάζονται αρριβίστες, οι μεταρρυθμιστές και οι ολίγον μεταρρυθμιστές» επισημαίνοντας ότι «οι υπουργοί διστάζουν να εφαρμόσουν όσα ψηφίσαμε».

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Έχετε κρατήσει μια γενναία στάση. Η στηριξη που δίνετε, δεν είναι στήριξη στην κυβέρνηση αλλά στήριξη στη σωτηρία της χώρας». Διαβεβαίωσε ότι «θα διασφαλίσουμε τους κατώτατους μισθούς», διέψευσε ότι υπάρχει πιθανότητα εκλογών και επεσήμανε: «Τέλη Οκτωβρίου θα βγάλουμε τον βραχνά από πάνω μας....»

Τέλος, ο Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι «είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για να φέρουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει (...) παρά τις φήμες και τα όποια σενάρια βλέπουν κάθε μέρα το φως της δημοσιότητας και έχουν στόχο να ανακόψουν αυτήν την πορεία.» Διαψεύδοντας έτσι εμμέσως το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland που υποστήριζε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει εκμυστηρευτεί σε συνεργάτες του πως σκέπτεται να παραιτηθεί.

Το μέγαρο Μαξίμου σχολίασε με θυμό το δημοσίευμα: «Είναι πληροφορίες-σκουπίδια». Ενώ χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους βουλευτές βορείου Ελλάδας, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, διάβασε ενώπιον του κ. Παπανδρέου το υπόλοιπο κομμάτι του άρθρου των FT το οποίο τόνιζε ότι «θα πρέπει να συνεχίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός» με την επισήμανση ότι «είναι ο πιο σημαντικός εγγυητής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα». Το άρθρο κατέληγε λέγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «αξίζει σεβασμό» και ότι σε περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου αποχωρήσει από την πρωθυπουργία θα ήταν πλήγμα για την χώρα. Ο κ. Παπανδρέου αρκέστηκε να χαμογελάσει.

Παντως, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου (Mega) ο οποίος τόνισε πως «οι πολιτικές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες» αφού «τις καθοδηγεί η κρίση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ