Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πέρασε σήμερα το πρωί πρώτος την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου για να ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε:

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας στενεύουν απελπιστικά.
Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί πέρα από τα δικά της παιδιά την κοινωνία που υποφέρει μέσα από τη συνεχή αναβολή της συμφωνίας.
Ο κ. Σουλτς, όταν μου είπε ότι και Το Ποτάμι έχει ευθύνες το είπε, πιστεύω, γιατί νιώθει ότι υπάρχει αδιέξοδο στην επικοινωνία του με τον Τσίπρα και νιώθει ότι όσοι του μιλούσαμε για τον Τσίπρα προεκλογικά έχουμε ευθύνες και τώρα.
Ο κ. Γιούνκερ μου είπε ξεκάθαρα ότι ποτέ ο ίδιος δεν έθεσε ζήτημα να μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Αυτό που έθεσε είναι το ασφαλιστικό, να μπει όριο στις μεγάλες συντάξεις και φρένο στις πρόωρες.
Ο Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας. Μου ανέφερε ότι η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει με 35 δισ. την Ελλάδα μέχρι το 2020. Θεωρεί ότι είναι κρίσιμο μέγεθος και ότι αυτό δεν προβάλλεται.
Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό διάφορα σενάρια. Το ένα είναι ότι έρχεται η συμφωνία. Εμείς του είπαμε αν η συμφωνία μας κρατάει στην Ευρώπη θα την ψηφίσουμε.
Υπάρχει παιχνίδι. Οι προτάσεις που έρχονται από την ΕΕ έχουν προβλήματα. Οπως και οι προτάσεις που είχε η Ευρώπη στο παρελθόν για την Ελλάδα Το θέμα είναι να βελτιώσεις αυτές τις προτάσεις. Είναι φανερό ότι χάνουμε φίλους στην Ευρώπη.
Οταν η κουβέντα με τον Τσίπρα έφτασε στο τώρα τι κάνουμε μου είπε ότι έχει δυο τρεις κινήσεις ακόμη να κάνει. Ελπίζει ότι θα κάνουν και οι άλλοι.
Εμείς ήμασταν σαφείς. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης. Πιέζουμε τον πρωθυπουργό για να κάνει απαραίτητες κινήσεις να διορθωθούν τα πράγματα.
Μου είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούν να γίνουν και ελπίζει ότι θα γίνουν αποδεκτές. Και πιστεύει ότι και οι άλλοι θα κάνουν κινήσεις προς τα πίσω».

Τι είπε στον Θεοδωράκη για ΔΝΤ και χρέος

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη είπε:

«Το μείζον είναι να μπορέσουμε να φέρουμε μια βιώσιμη συμφωνία και δεν είναι μείζον μόνο για την κυβέρνηση είναι για την χώρα. Διότι το κρίσιμο είναι να κλείσει αυτός ο φαύλος κύκλος δηλαδή να μην αναγκαστούμε να πάμε σε μια συμφωνία που σε έξι μήνες θα μας δώσει τα ίδια» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και έξω, «αλλά η μεγάλη δυσκολία είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν συνομιλητή, αλλά με πολλούς διαφορετικούς». Είπε ακόμα ότι «η μεγάλη αντίφαση είναι η παρουσία του IMF το οποίο ζητάει σκληρά μέτρα, αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους, και οι άλλοι διαλέγουν τα σκληρά μέτρα και αφήνουν την αναδιάρθρωση». «Θέλουν α λα καρτ να έχουν το IMF μαζί τους», συμπλήρωσε.

Οταν έφυγαν οι κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι δεν προτίθεται να πληρώσει το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου αν δεν υπάρξει μια βιώσιμη συμφωνία και ρύθμιση του χρέους. Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ.

Στιγμιότυπα από την συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών:

Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη | iefimerida.gr 0
Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη | iefimerida.gr 1

Τετ α τετ με Φώφη

Στα βαθιά από την πρώτη ημέρα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «μπαίνει» και η Φώφη Γεννηματά, η οποία ανέλαβε τα ηνία του κόμματος τη στιγμή που προοιωνίζονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Αυτή την ώρα συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, ύστερα από το συγχαρητήριο τηλεφώνημα χθες, την κάλεσε αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αναλαμβάνεις σε μια κρίσιμη στιγμή, εύχομαι ό,τι καλύτερο» της είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις κάθησαν στο σαλόνι του Μεγάρου Μαξίμου.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν την διαφορετικότητά τους» επεσήμανε με νόημα ο πρωθυπουργός ενώ η Φώφη Γεννηματά άνοιξε κουβέντα και για την εκλογή της στο ΠΑΣΟΚ.

«Ηταν δύσκολο να κινητοποιήσεις ανθρώπους προβλήματισμένους, πικραμένους, αλλά τελικά ήρθαν οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, αγωνιούσαν και το εξέφρασαν», είπε στον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πάντοτε η δημοκρατική διαδικασία είναι διέξοδος και κινητοποιεί τον κόσμο, με την κ. Γεννηματά να συμπληρώνει ότι είναι και μέθοδος ανασυγκρότησης και πως το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση έγινε, προσθέτοντας ότι 53.000 άνθρωποι ήρθαν και ψήφισαν σε δύσκολες συνθήκες.
«Και είναι ελπιδοφόρο και ευθύνη για μένα» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Εκπληξη με την Ντόρα

Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συνάντησε επί μία ώρα και την Ντόρα Μπακογιάννη. Το ραντεβού προκάλεσε έκπληξη, αφού ο Αντώνης Σαμαράς αποκλείεται από αυτόν τον γύρο συνομιλιών σε μια στιγμή κρίσιμη για τη διαπραγμάτευση και για την πολιτική πορεία της χώρας. Πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τυχαία και ουσιαστικά «κλείνει το μάτι» στις δυνάμεις της ΝΔ που πιστεύουν στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης και θα στηρίξουν τη συμφωνία με την ψήφο τους στη Βουλή.

«Είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη | iefimerida.gr 2

Συνεργάτες της Ντόρας Μπακογιάννη αναφέρουν ότι η βουλευτής της ΝΔ εξήλθε ανήσυχη από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό αφού αποκόμισε την εντύπωση ότι «όλα είναι ανοιχτά στο μέτωπο της συμφωνίας»

Ο κ. Τσίπρας είπε και στην κ. Μπακογιάννη ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία αν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα του χρέους.

Από την πλευρά της η βουλευτής εξέφρασε την άποψή της για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε στον πρωθυπουργό να γίνει περικοπή δαπανών και όχι αύξηση φόρων, αν η κυβέρνηση επιθυμεί να ξαναβάλει την Ελλάδα στις ράγες της ανάπτυξης. Η κ. Μπακογιάννη αποκόμισε την εντύπωση ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την συμφωνία αλλά με όρους.

Φλερτ με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Θεοδωράκης από την Κυριακή -μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των Θεσμών- είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ η Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ανάδειξή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη | iefimerida.gr 3

(Στιγμιότυπο από τη συνάντηση σήμερα του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός σχολιάζει γελώντας το νέο είδος σακιδίου του επικεφαλής του Ποταμιού).

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τη Δευτέρα επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών «που πιστεύουν στη δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», κάτι που δεν αποκλείεται να ζητήσει και από τον κ. Τσίπρα στη σημερινή τους συνάντηση.

Γεννηματά: Εθνική συνεννόηση για τη συμφωνία

Εξερχόμενη του Μαξίμου, η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι οι κρίσιμες ώρες για την πατρίδα απαιτούν «ειλικρινή διάλογο, συνεννόηση, ένα νέο πατριωτισμό» και όπως είπε το ΠΑΣΟΚ είναι «υπεύθυνο κόμμα και συμβάλλει σε αυτό». «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να φέρει συμφωνία με τους εταίρους» συνέχισε η κυρία Γεννηματα και επεσήμανε πως «η καθυστέρηση κοστίζει, η ρήξη δεν είναι λύση, είναι καταστροφή».

«Η χώρα χρειάζεται συμφωνία που να στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε εισπρακτικά μέτρα» πρόσθεσε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε εκ νέου «έστω και αυτή την ώρα, συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, για να διαμορφώσουμε το καλύτερο πλαίσιο».

Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη | iefimerida.gr 4

Εξάλλου είναι προφανές ότι για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πιο εύκολο να συνομιλεί με τη Φώφη Γεννηματά μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μπακογιάννη: Η χώρα χρειάζεται εθνική συσπείρωση

Είχαμε μια μακρά συζήτηση με τον πρωθυπουργό με ενημέρωσε για διαπραγμάτευση είμαστε σε μια εξαιρετική κρίσιμη χώρα χρειάζεται εθνική συσπείρωση η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει έχουμε υποχρέωση όλοι να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ η εντολή του ελληνικού λαού είναι διαπραγμάτευση εντός ευρώ.

Ενας συνασπισμός δυνάμεων;

Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και με τη στήριξη του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου μπορούν να αποτελέσουν για τον Αλέξη Τσίπρα εν δυνάμει συνομιλητές ενόψει της δύσκολης συμφωνίας με τους δανειστές.

Από τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας μπορεί να συνομιλεί με δυνάμεις από την καραμανλική κεντροδεξιά, ενώ από σήμερα εγκαθιδρύει μια ιδιότυπη σχέση με τη «μητσοτατική» πλευρά, καθώς δεν είναι καθόλου τυχαία η σημερινή συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη.

Παπανδρέου στηρίζει Τσίπρα

Δεν είναι τυχαία και η χθεσινή ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος καλεί για «ευρύτατες συναινέσεις».

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ σημείωσε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες θα έπρεπε να επιδιωχθούν ευρύτατες συναινέσεις για τη στήριξη κρίσιμων αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων, αφήνοντας αιχμές για ασυλλόγιστη και ανεύθυνη στάση ορισμένων που δεν κατονομάζει και οι οποίοι, όπως αναφέρει, «συναγελάστηκαν με τη σκληρή δεξιά, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην Προοδευτική Παράταξη. Συνυπεύθυνες δυνάμεις που δεν μίλησαν, δεν αντέδρασαν ως όφειλαν, σε επιβλαβείς επιλογές των πρώτων».

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζει την εκλογή της Φώφης Γεννηματά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους προοδευτικούς πολίτες να πάρουν στα χέρια τους το ιστορικό χρέος για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας ικανής να διαμορφώσει και να καταθέσει μια νέα, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα και η Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επαναδιατυπώνει την πρότασή του για πρωτοβουλίες συνεννόησης και συνεργασίας των κατακερματισμένων δυνάμενων του προοδευτικού χώρου.

Από την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου:

Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ