Η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού - iefimerida.gr

Η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο μπάρες σοκολάτας την ημέρα φαίνεται πως έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό, καθώς μειώνονται οι πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Οι λάτρεις της σοκολάτας, σύμφωνα με έρευνα, μπορούν με μέτρο να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους επιδόρπιο σε μικρές ποσότητες και συγκεκριμένα 100 γρ. αυτής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίο Μίντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Heart», έκαναν μια συστηματική αξιολόγηση των ήδη δημοσιευμένων μελετών πάνω στη σχέση σοκολάτας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι οκτώ μελέτες συνολικά αφορούσαν σχεδόν 158.000 ανθρώπους και περίπου μία περίοδο 12 ετών.

Τουλάχιστον το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα. Μεταξύ των υπολοίπων, η μέση ημερήσια κατανάλωση ήταν επτά γραμμάρια, ενώ μερικοί έτρωγαν έως 100 γραμμάρια τη μέρα.

Η ανάλυση έδειξε ότι αυτή η τελευταία ομάδα, που έτρωγε την περισσότερη σοκολάτα, αποτελείτο κυρίως από νεότερα άτομα, με μικρότερο βάρος, μικρότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερες πρωτεϊνες λόγω φλεγμονής, ενώ ασκούνταν περισσότερο - όλοι παράγοντες που μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα, όσοι έτρωγαν πολλή, κινδύνευαν κατά 11% λιγότερο από καρδιαγγειακή νόσο, κατά 25% λιγότερο από θάνατο λόγω καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 23% λιγότερο από εγκεφαλικό.

«Περιέχει κάποια συστατικά τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά, όπως το κακάο, τα φλαβονοειδή, το γάλα, και σε ορισμένους τύπος σοκολάτας τα καρύδια. Υπάρχουν στοιχεία ότι αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας της καρδιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, Φίο Μίντ, τονίζοντας, ωστόσο, πως η χωρίς μέτρο κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

«Η σοκολάτα περιέχει επίσης ζάχαρη και λίπος, οπότε μπορεί να υπάρχουν και μειονεκτήματα. Κάποιες ομάδες ανθρώπων ίσως δεν θα πρέπει να την καταναλώνουν».

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς είναι πως σημαντικό ρόλο στη μείωση των διάφορων παθήσεων παίζει η υγιεινή διατροφή και η άσκηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ