Ολοταχώς για μεγαλύτερο «κούρεμα»! - iefimerida.gr

Ολοταχώς για μεγαλύτερο «κούρεμα»!

[node-title]
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Και επισήμως έχει τεθεί, πλέον, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των Ευρωπαίων, η βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους, με τους Γερμανούς να οδηγούν τα πράγματα στη λύση του μεγαλύτερου «κουρέματος», είτε σε εθελοντική είτε σε υποχρεωτική βάση.

Το στίγμα των προθέσεων των Ευρωπαίων έδωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του EUROGROUP αλλά οι δηλώσεις του Σουηδού υπουργού Οικονομικών και πολύ περισσότερο του Β. Σόιμπλε- μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN απ' όπου σημειωτέον απουσίαζε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών- δείχνουν ότι πλέον πάμε για ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του 21% που προβλέπουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα εάν αυτό θα γίνει σε εθελοντική βάση όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίθεται εν αμφιβόλω η βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους, που πάντα αποτελούσε τη βασική προϋπόθεση για τη σύναψη του Μνημονίου και στη συνέχεια για την εκταμίευση των δόσεων. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, δε, τις πληροφορίες που μετέδιδαν εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, τα γερμανικά μέσα, σύμφωνα με τις οποίες από την αξιολόγηση της Τρόικας θα κρινόταν η βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους και η ανάγκη αναπροσαρμογής των όρων της 21ης Ιουλίου. Τα δεδομένα που προκύπτουν από την αξιολόγηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ότι κατ' αρχήν η ελληνική οικονομία θα χάσει τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνο βυθισμένη ύφεση, ενώ και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τελεί εν αμφιβόλω παρά τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι αν και το Χρέος υπολογίζεται ότι σε απόλυτους αριθμούς θα μειωθεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αγγίξει το 173%!

Με βάση ακριβώς αυτά τα δεδομένα, ο Β. Σόιμπλε φέρεται αποφασισμένος να "σπρώξει" τα πράγματα στη κατεύθυνση του μεγαλύτερου "κουρέματος", με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 40%. Σύμφωνα, δε, με το πρακτορείο AP, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για "επιβολή" μεγαλύτερου "κουρέματος", όταν ως γνωστόν η συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που προβλέπει η απόφαση της 21ης Ιουλίου, είναι εθελοντική! Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό; Πολύ απλά ότι δεν μιλάμε πια για "επιλεκτική χρεοκοπία" που χαρακτηρίζεται ως "γεγονός αξιολόγησης", αλλά για αναδιάρθρωση Χρέους που αποτελεί πιστωτικό γεγονός και συν τοις άλλοις ενεργοποιεί τα ασφάλιστρα κινδύνου. Κι αν σημαίνει κάτι αυτό, η Α. Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι μια αναδιάρθρωση Χρέους θα είχε νόημα όταν η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό θα συμβεί το 2012....

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ