Η ιέρεια της indie rock Κιμ Γκόρντον εκθέτει στο Μουσείο Μπενάκη έργα-ωδές στις μπάντες της ροκ που λατρέψαμε [εικόνες] - iefimerida.gr

Η ιέρεια της indie rock Κιμ Γκόρντον εκθέτει στο Μουσείο Μπενάκη έργα-ωδές στις μπάντες της ροκ που λατρέψαμε [εικόνες]

Η ιέρεια της indie rock Κιμ Γκόρντον 01
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η – στα όρια του extreme- παράδοξη συνεργασία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ με το Μουσείο Μπενάκη συνεχίζεται, με την απολύτως θορυβώδη και συνάμα αφαιρετική έκθεση της Kιμ Γκόρντον. Ναι της ντίβας, ιδρυτικού μέλους της φημισμένης μπάντας Sonic Youth.

Την θυμάμαι με το μαύρο ολόσωμο μπόντι, τα μακριά πόδια της γυμνά, ολόχρυσα πέδιλα και το ψαρωτικό, ψυχρό γαλάζιο βλέμμα της να κοιτά τον φακό για μια εντυπωσιακή συνέντευξη στο περιοδικό Elle. Το μεσημέρι της Πέμπτης, φορώντας μεγάλα μαύρα γυαλιά, ένα μπλε φαρδύ φόρεμα και μαύρα καλοκαιρινά μποτάκια, με την τσάντα στον ώμο, κάθισε στο κέντρο της ολόλευκης αίθουσας με τους δημοσιογράφους περιμετρικά γύρω της να την ακούν να ψιθυρίζει και να εξηγεί την έκθεσή της «Design Office: Noise Name Paintings and Sculptures of Rock Band that are Broken».

Καμβάδες για τη noise μουσική, γλυπτά στο πάτωμα για τις μπάντες καθόρισαν την ροκ μουσική, αλλά και ένας ανεστραμμένος καθρέπτης και ένας κύκλος που φέρνουν μέσα στην έκθεση τη διάσταση της σωματικότητας. Ο μαύρος κύκλος στο κέντρο του ολόλευκου πατώματος παραπέμπει σε μια αγκαλιά, ενώ ο στρογγυλός καθρέπτης στον τοίχο απέναντι από την είσοδο δείχνει ανεστραμμένη την αίθουσα. «Δημιουργεί την αίσθηση που σου προκαλεί η ροκ μουσική. Νιώθεις πως βγαίνεις από το σώμα σου».

Οι πίνακές της, λευκοί καμβάδες με μαύρη ρέουσα εκτός ορίων μπογιά «είναι σαν t-shirts που φοράς με το όνομα αγαπημένων συγκροτημάτων». Φέρουν λέξεις αποκομμένες από τα αρχικά τους συμφραζόμενα, σύμβολα μιας καθαρά οπτικής γλώσσας. Τα γλυπτά από την άλλη, σαν βράχοι ριζωμένοι στο έδαφος, παραπέμπουν σε συγκροτήματα που καθόρισαν όχι τόσο την ίδια την Γκόρντον όσο την ροκ μουσική ευρύτερα. Συγκροτήματα που της αρέσουν τα ονόματά του... Μνημεία της ροκ, στην καρδιά της Αθήνας.

Η Γκόρντον, αυτή η εικονοκλάστις της ροκ περφόρμανς, σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς και μουσικής σκηνής, καθώς περνούσε η ώρα αποφάσισε να βγάλει τα μαύρα γυαλιά της και να μας κοιτάξει με το χαρακτηριστικό γαλάζιο βλέμμα της. Μας εξήγησε πως ενθουσιάστηκε με την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη, καθώς βρήκε συγγένειες με έναν συναυλιακό χώρο, είδε την αίθουσα ως ένα Hall of Noise, ενώ επέλεξε απολύτως λευκές, στιλπνές επιφάνειες για τη δημιουργία ενός ψυχολογικού, σχεδόν αναισθητικού αντίκτυπου, όπως είπε χαμογελώντας. Σήμερα Παρασκευή 12 Ιουνίου, στις 8 το απόγευμα θα ανοίξουν οι πόρτες της έκθεσης με μια έκπληξη: Η Γκόρντον θα κάνει μια μουσική περφόρμανς μαζί με η Kim Gordon με τους Body/Head.

Τα μεγάλα μαύρα γυαλιά της βρίσκονται από ώρα στην τσάντα, οι αρθρώσεις της έχουν χαλαρώσει, χαμογελά, φωτογραφίζεται με όποιον της το ζητήσει, κινείται στην λευκή αίθουσα χαλαρά. Απόμακρη, κλειστή, σκοτεινή, μυστηριώδης: Είναι χαρακτηριστικά που της αποδίδονται συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα στο κατάλευκο σκηνικό του Μπενάκη με τις οπτικές αντηχήσεις της ροκ, η Κιμ Γκόρντον είναι φωτεινή, γαλήνια, καθώς προχωρά προς το εντυπωσιακό ηλιόφωτο καφέ του Μουσείου Μπενάκη.

KIM GORDON
DESIGN OFFICE: NOISE NAME PAINTINGS
AND SCULPTURES OF
ROCK BAND THAT ARE BROKEN UP
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΟΥΜΠΑΡΗ 1
Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Ιουνίου, 2015, ώρα 20:00
Διάρκεια: 13/06 – 30/08/2015

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ