Μοιρασμένο στα τρία και το Νόμπελ Φυσικής 2011 - iefimerida.gr

Μοιρασμένο στα τρία και το Νόμπελ Φυσικής 2011

[node-title]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2011 για την εντυπωσιακή ανακάλυψη ότι η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί μια μέρα να μετατραπεί σε πάγο, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή του βραβείου.

Επιστήμονες έχουν δείξει από τη δεκαετία του 1920 ότι το σύμπαν διαστέλλεται ως αποτέλεσμα του Μπιγκ Μπανγκ, της μεγάλης έκρηξης από την οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, όμως η ανακάλυψη ότι η διαδικασία αυτή επιταχύνεται --και δεν επιβραδύνεται όπως πίστευαν πολλοί-- συγκλόνισε την κοινότητα των ερευνητών.

"Αν η διαστολή εξακολουθήσει να επιταχύνεται, το σύμπαν θα καταλήξει σε πάγο", αναφέρει στη δήλωσή της η επιτροπή του Νόμπελ.

Το μισό του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. ευρώ) πηγαίνει στον αμερικανό πολίτη Σολ Περλμούτερ και το άλλο μισό σε μια δεύτερη ομάδα που έφερε σε πέρας μια παρόμοια εργασία -- στον Μπράιαν Σμιτ, που έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και έχει την έδρα του στην Αυστραλία, και στον Αμερικανό Άνταμ Ρις.

"Καταλήξαμε να πούμε στον κόσμο ότι έχουμε αυτό το τρελό αποτέλεσμα, ότι το σύμπαν επιταχύνει", δήλωσε ο Σμιτ μιλώντας από το τηλέφωνο μετά την ανακοίνωση στη Στοκχόλμη πως είναι ένας από τους τρεις νικητές του βραβείου. "Έμοιαζε πολύ τρελό να έχουμε δίκιο και πιστεύω ότι φοβόμασταν λίγο", πρόσθεσε.

Ο 44χρονος Σμιτ είπε ακόμη πως "λύγισαν τα γόνατά" του όταν τον ειδοποίησαν για τη βράβευσή του. "Αισθάνομαι λίγο όπως όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου, αισθάνομαι να έχουν λυθεί τα γόνατά μου, πολύ ενθουσιασμένος", δήλωσε ο Σμιτ μιλώντας τηλεφωνικά από την Καμπέρα σε δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών στη Στοκχόλμη.

Η Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής στη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αναφέρει στη δήλωσή της πως η ανακάλυψη έγινε παρατηρώντας μακρινούς αστέρες που εκρήγνυντο.

Αντί το φως τους να γίνεται πιο φωτεινό, αυτό εξασθενούσε.

"Το εντυπωσιακό συμπέρασμα ήταν πως η διαστολή του σύμπαντος δεν επιβραδύνεται. Αντιθέτως επιταχύνεται", αναφέρει στη δήλωσή της η επιτροπή.

Η επιτάχυνση αυτή πιστεύεται πως οφείλεται στη σκοτεινή ενέργεια, αν και οι κοσμολόγοι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι ακριβώς είναι αυτή. Υπολογίζουν πως η σκοτεινή ενέργεια --ένα είδος αντίστροφης βαρύτητας, που απωθεί την ύλη που την πλησιάζει-- αντιστοιχεί περίπου στα τρία τέταρτα του σύμπαντος.

Ο Σολ Περλμούτερ γεννήθηκε το 1959 στο Σαμπέιν-Ουρμπάνα (Ιλινόι, ΗΠΑ) και είναι καθηγητής της αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Ο Άνταμ Ρις γεννήθηκε το 1969 στην Ουάσινγκτον και διδάσκει αστρονομία και φυσική στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη (ΗΠΑ).

Ο Μπράιαν Σμιτ γεννήθηκε το 1967 στο Μισούλα (Μοντάνα, ΗΠΑ) και διευθύνει την ομάδα έρευνας για τα σουπερνόβα στο Εθνικό Αυστραλιανό Πανεπιστήμιο του Ουέστον Κρικ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ