Ενα μικρό θαύμα: Γυναίκα γέννησε το πρώτο μωρό από κατεψυγμένο ωοθηκικό ιστό της εφηβείας της - iefimerida.gr

Ενα μικρό θαύμα: Γυναίκα γέννησε το πρώτο μωρό από κατεψυγμένο ωοθηκικό ιστό της εφηβείας της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θαυμάσια νέα για την ιατρική κοινότητα και για τις γυναίκες έδωσε ομάδα Βέλγων ιατρών, οι οποίοι κατάφεραν να αποκαταστήσουν την γονιμότητα σε μία γυναίκα και να γεννηθεί το πρώτο παιδί από κατεψυγμένο ωοθηκικό ιστό.

Είναι η πρώτη φορά που μη ενήλικος ιστός «συνεργάστηκε», δίνοντας νέες ελπίδες στις γυναίκες, που δεν μπορούσαν να κυοφορήσουν εξαιτίας ιατρικών θεραπειών κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Μία ομάδα Βέλγων ιατρών κατάφερε να αποκαταστήσει τη γονιμότητα στην 27χρονη, χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι του ωοθηκικού ιστού που της είχε αφαιρεθεί και καταψυχθεί όταν ήταν 13 ετών.

«Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα γιατί τα παιδιά που είναι οι ασθενείς και είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από τη διαδικασία στο μέλλον», είπε η επικεφαλής συγγραφέας, ερευνητής και γυναικολόγος Isabelle Demeestere, σε ένα δελτίο τύπου.

«Όταν διαγιγνώσκονται με ασθένειες που απαιτούν θεραπεία μπορεί να καταστραφεί η λειτουργία των ωοθηκών. Η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή για τη διατήρηση της γονιμότητας τους», συμπληρώνει.

Σε ηλικία 13 ετών η ασθενής υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, έτσι ώστε να λάβει μεταμόσχευση μυελού των οστών από τον αδελφό της. Οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών συνήθως απαιτούν την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς χρησιμοποιώντας χημειοθεραπείες ή ακτινοβολία, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν μόνιμα τη λειτουργία των ωοθηκών. Έτσι, οι ιατροί συχνά αφαιρούν τις ωοθήκες και παγώνουν τμήματα του ιστού για ενδεχόμενη μελλοντική χρήση. Το υπόλοιπο της ωοθήκης της ασθενούς τελικά καταστράφηκε από τη συνεχιζόμενη λήψη ανοσοκατασταλτικών φάρμακων.

Μία δεκαετία αργότερα, η 27χρονη άρχισε να αναζητά τρόπους που θα μπορούσε να δημιουργήσει οικογένεια, και μια ομάδα γιατρών Fertility Clinic and Research Laboratory on Human Reproduction at Erasme Hospital των Βρυξελλών αποφάσισε να δοκιμάσει τη χρήση του κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού της.

Αυτή η διαδικασία δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ σε ιστό που είχε καταψυχθεί πριν τόσο πολύ καιρό και έγινε ακόμα πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι η ασθενής δεν είχε ακόμα περίοδο όταν έγινε λήψη του δείγματος.

Ολη, όμως, η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία. Ο ωοθηκικός ιστός ανταποκρίθηκε στις ορμόνες της γυναίκα και άρχισε να παράγει τα μικρά ωοθυλάκια που απαιτούνται για να απελευθερώσει την ωρίμανση των αυγών. Η ασθενής άρχισε να έχει τακτικό έμμηνο κύκλο και δύο χρόνια αργότερα έμεινε έγκυος με φυσικό τρόπο. Τον περασμένο Νοέμβριο τελικά γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι.

Πηγή: sciencealert.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ωοθηκικός ιστός πρώτο μωρό γυναίκα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ