Το ΔΝΤ αποχώρησε από το Brussels Group: Δεν υπάρχει πρόοδος, έχουμε τεράστιες διαφορές - iefimerida.gr

Το ΔΝΤ αποχώρησε από το Brussels Group: Δεν υπάρχει πρόοδος, έχουμε τεράστιες διαφορές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Κεραυνούς» εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα σε κεντρικούς τομείς.

Ο Τζέρι Ράις, μάλιστα, αποκάλυψε ότι η αντιπροσωπεία του Ταμείου αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες επειδή δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος, η οποία θα βοηθούσε τη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία. «Οι ελληνικές αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο αυτήν την στιγμή, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ταμείο είναι τεχνικός και όχι πολιτικός θεσμός» πρόσθεσε.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου τονίζοντας ότι «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ μας σε κεντρικά σημεία. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος για να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές πρόσφατα».

Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι είναι θέμα χρόνου η Αθήνα να καταθέσει νέες προτάσεις στους πιστωτές, ενώ υπογράμμισε ότι «Το Ταμείο δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν πετυχαίνουν τους στόχους

Ο Τζέρι Ράις μίλησε και για τις συντάξεις σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να υπάρξει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

«Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με την Γερμανία, ενώ ο μέσος συνταξιούχος στην Ελλάδα συνταξιοδοτείται έξι χρόνια πριν από το Γερμανό» τόνισε χαρακτηριστικά, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρξαν παρερμηνείες για το τι ζητάει το Ταμείο για τις συντάξεις. Υποστήριξε συγκεκριμένα ότι «Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασικό στόχο του Ταμείου. Τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των βασικών συντάξεων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Το ΔΝΤ αποχώρησε από το Brussels Group: Δεν υπάρχει πρόοδος, έχουμε τεράστιες διαφορές | iefimerida.gr 0

Πολύπλοκο το ΦΠΑ

Χαρακτήρισε, ακόμη, εξαιρετικά πολύπλοκη την δομή του ΦΠΑ σημειώνοντας ότι η απλοποίησή της θα προσφέρει επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ.

«Πρέπει να βγαίνει η χρηματοδότηση»

Για την χρηματοδότηση, ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως πρέπει να «βγαίνει». «Υπάρχει ένα πλαίσιο στο τρέχον πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους αναφορικά με τη χρηματοδότηση το οποίο έχει συμφωνηθεί. Υπάρχει, όμως, και σχέση ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και τη χρηματοδότηση» είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογραμμίζοντας «Αν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πιο ευέλικτοι, αυτό πρέπει να αντανακλάται σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ Τζέρι Ράις χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ